Αρθρογραφία » Χρήστος Σωτηρακόπουλος

21.07.2024 | 13:55

Άγγλοι προπονητές: Είδος προς εξαφάνιση σε μια χώρα που κάποτε έκανε… εξαγωγές, αλλά εδώ η απόφαση θέλει σκέψη!

Περηφανεύονται πως «γέννησαν» το ποδόσφαιρο. Τους δικαιώνει και η ιστορία που θέλει να είναι αυτοί που διέδωσαν την θρησκεία της στρογγυλής θεάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάποτε, οι Άγγλοι έκαναν μέχρι και εξαγωγή... προπονητών. Στο ένα τέταρτο του 21ου αιώνα, το να βρεις στην Αγγλία πετυχημένο τεχνικό, είναι τόσο σπάνιο όσο και να το να μην βρέξει μία μέρα στο Λονδίνο! Άρα, η επιλογή προπονητή δεν θα είναι εύκολη για την εθνική Αγγλίας και ίσως η προσωρινή λύση του Κάρσλεϊ από την εθνική Ελπίδων ως υπηρεσιακού μέχρι τον Δεκέμβριο, μπορεί να είναι η πιο σωστή λύση! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

15.07.2024 | 16:48

Ποιος έχει «συμβόλαιο με την επιτυχία»; Κανείς, αλλά πλέον ο Σάουθγκεϊτ πρέπει να φύγει και να δοκιμάσει η Αγγλία κάτι διαφορετικό!

Έχασε η Αγγλία ξανά σε τελικό EURO. Τρία χρόνια μετά. Τότε ήταν η διαδικασία των πέναλτι με την Ιταλία, τώρα ήταν ένα γκολ στο 89ο λεπτό, απέναντι στην Ισπανία. Τι να προσάψει κανείς στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ξανά; Ότι άργησε να κάνει αλλαγές, ότι δεν προσέγγισε σωστά το ματς, ότι δεν είχε τις στιγμές που έψαχνε; Δεν χρειάζεται να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Ας του πιστώσουμε όσα έκανε από το 2018 και έπειτα, και ας συμβιβαστούμε με το ότι μάλλον ήρθε η ώρα να αποχωρήσει! Παρότι, όποιος και να έρθει, δεν γνωρίζουμε αν θα αποδώσει καλύτερα… Μόνο για ένα πράγμα άλλωστε, είμαι απολύτως σίγουρος: για το ότι το «ποδόσφαιρο θα επιστρέψει στο… σπίτι», το 2028! Ακόμη και αν… ξανά, δεν σηκώσει το EURO η Αγγλία! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

13.07.2024 | 13:55

Αν έμαθε από την ήττα του 2021, τότε η Αγγλία είναι έτοιμη να το σηκώσει!

Φτάσαμε λοιπόν στον μεγάλο τελικό στο Βερολίνο. Τρία χρόνια μετά από την επικράτηση της Ιταλίας επί της Αγγλίας στο «Wembley», οι Άγγλοι είναι και πάλι εκεί. Δεύτερος σερί τελικός, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Και αν καταφέρει και το κατακτήσει ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, η αλήθεια είναι πως θα τα έχουμε δει όλα! Απέναντι βέβαια, βρίσκεται η Ισπανία, που έχει ξεχωρίσει σε όλο το EURO. Τα μάτια μου όμως, έχουν δει πολλά και δεν βλέπω μεγάλες διαφορές σε επίπεδο ποδοσφαιριστών ανάμεσα στις δύο ομάδες. Όλα ανοιχτά λοιπόν. Γράφει από το Βερολίνο ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

11.07.2024 | 11:27

Η νύχτα που ο Γουότκινς ντύθηκε… Πλατ και η Αγγλία που επιτέλους «εμφανίστηκε» στο EURO!

Η Αγγλία είναι στον τελικό του EURO 2024. Είναι δίκαιο. Έπρεπε να περάσει την Ολλανδία και το έκανε. Επικράτησε με 2-1 και θα βρεθεί στο Βερολίνο για να κερδίσει την Ισπανία και να κατακτήσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ιστορίας της. Δύο τελικοί σε τρία χρόνια, ο πρώτος που δεν θα λάβει χώρα στο «Νησί», αλλά που τα «τρία Λιοντάρια» συμμετέχουν. Και όλα αυτά, χάρη σε αυτό το υπέροχο γκολ του Όλι Γουότκινς, που μου θύμισε το «γυριστό» του Ντέιβιντ Πλατ, το 1990, κόντρα στο Βέλγιο. Στην Βίλα έπαιζε και αυτός τότε, ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον τον είχε βάλει αλλαγή, όπως και χθες ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Αποστολή… εξετελέσθη! Και τώρα, στόχος να τελειώσει η επική παράδοση των Ισπανών σε τελικούς, στην χώρα που έχασαν για τελευταία φορά σε μεγάλη διοργάνωση… Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.   

10.07.2024 | 11:07

«Γκάρεθ, δες την Ισπανία»: Καμία ανασφάλεια, παίκτες να σουτάρουν, και ας κάνουν… λάθος – Η μεγάλη ώρα της Αγγλίας!

Ένα πολύ σπουδαίο 90άλεπτο έφτασε. Η Αγγλία αντιμετωπίζει την Ολλανδία στον δεύτερο ημιτελικό του EURO 2024 και ο νικητής θα παίξει με την Ισπανία, σε έξι βράδια από σήμερα. Τα «τρία Λιοντάρια» έχουν την στιγμή τους. Μπορούν να προκριθούν. Αρκεί να μην αντιμετωπίσουν ξανά το 90άλεπτο… φοβικά. Να παίξουν ανοιχτά, να μην φοβούνται το λάθος, να μην τραβήξουν χειρόφρενο. Να «μιμηθούν» τους Ισπανούς, να έχουν… άγνοια κινδύνου. Αν το πράξουν αυτό με τους Ολλανδούς, θα περάσουν, πιθανώς στην κανονική διάρκεια. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως να έχουν πρόβλημα, λόγω του… Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και του χειρόφρενου που αρέσκεται να «τραβάει». Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

07.07.2024 | 14:22

Οι μεγάλες στιγμές του Πίκφορντ: Ένα πέναλτι θα το βγάλει πάντα, το ξέρει και το έχουν μάθει και όσοι στέκονται απέναντί του!

Ο Τζόρνταν Πίκφορντ είναι ο «ήρωας» της Αγγλίας. Απέκρουσε το πέναλτι του Μάνουελ Ακάντζι, την έστειλε στον ημιτελικό με την Ολλανδία και συνεχίζει να αποδεικνύει για ποιον λόγο είναι ο βασικός γκολκίπερ της, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Τον βλέπεις και έχει την αίσθηση πως ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, στη διαδικασία των πέναλτι, θα βγάλει τουλάχιστον ένα. Το κάνει πάντα. Έχει αποκρούσει πλέον τα διπλάσια από τους Σίλτον, Σίμαν και Τζέιμς. Δεν είναι τύχη. Είναι ικανότητα. Και δεν χρειάζεται να έχεις σηκώσει αμέτρητους τίτλους, για να την διαθέτεις. Είναι στιγμές. Και ο Τζόρνταν Πίκφορντ έχει τέτοιες, είτε με την Έβερτον, είτε με τα «τρία Λιοντάρια»! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

04.07.2024 | 16:29

Μία νίκη ακόμα και ο Σάουθγκεϊτ θα πάει την Αγγλία ξανά στα ημιτελικά και ας την έχει να παίζει με… χειρόφρενο!

Είναι απίστευτο πως με τον Σάουθγκεϊτ η Αγγλία έχει πάει καλύτερα σε τουρνουά συνολικά από την εποχή του σερ Αλφ Ράμσεϊ και έπειτα! Είναι κάτι που δεν εξηγείται. Σηκώνει η επιστήμη τα χέρια ψηλά! Στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας πέρασαν πολύ ανώτεροι προπονητές. Ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον ή ο Έρικσον. Αφήνω στην άκρη τον Καπέλο, που ως προπονητής ήταν τεράστιος αλλά απέτυχε παταγωδώς, όπως και τον Βέναμπλς που ήταν εξαιρετικός, αλλά μόνο σε μια διοργάνωση, το Euro 1996, κάθισε στον πάγκο! Και όμως με μία νίκη επί της Ελβετίας, ο Σάουθγκεϊτ θα πάει την Αγγλία ακόμα μία φορά στην τετράδα! Είναι να τρελαίνεσαι… Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος   

30.06.2024 | 22:54

Η μαγεία του Μπέλιγχαμ στο «και πέντε», έσωσε την Αγγλία, παρά τα… εγκλήματα του Σάουθγκεϊτ!

Ο Ναπολέων έλεγε πάντα ότι προτιμώ να έχω έναν τυχερό στρατηγό από έναν ικανό. Στην περίπτωση της εθνικής Αγγλίας η αλήθεια είναι πως η τύχη που έχει ο Σάουθγκεϊτ, εξισορροπεί τα… εγκλήματα, τα οποία κάνει αγωνιστικά όλα αυτά τα χρόνια και σε όλες τις διοργανώσεις! Μόνο που δεν θα έρχεται πάντα ένα ψαλίδι όπως αυτό του Τζουντ Μπέλιγχαμ  για να τον βγάζει από τη δύσκολη θέση, και με την Ελβετία τα ψέματα τελειώνουν! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

30.06.2024 | 10:40

Ένα παιχνίδι γεμάτο «πρέπει» για την Αγγλία του Σάουθγκεϊτ: Ευκαιρία για «restart», πάντα προσοχή στο… «game over»!

Ώρα για Αγγλία και φάση των «16» στο EURO 2024. Ήρθε η στιγμή των «τριών Λιονταριών». Αντιμετωπίζουν την Σλοβακία και οφείλουν να προκριθούν στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και να συναντήσουν την Ελβετία. Πρέπει να το κάνουν. Και μαζί με την πρόκριση, να βελτιώσουν και την εικόνα τους, ώστε ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια και να πάψει να σκέφτεται τις… αλλαγές του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Προφανώς και η Αγγλία είναι το φαβορί απόψε. Σαφώς και είναι ευκαιρία για «restart». Αλλά επειδή μιλάμε για ένα νοκ – άουτ παιχνίδι, χαμηλά η μπάλα και προσοχή, γιατί το «game over», δεν απέχει ποτέ πολύ! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

24.06.2024 | 15:37

Σκωτία: Ακόμα ένα επεισόδιο, στο «πώς να αποκλειστείς από μία μεγάλη διοργάνωση»!

Στην ατελείωτη λίστα με τους τρόπους αποκλεισμού της εθνικής Σκωτίας, προστέθηκε ακόμα ένα επεισόδιο. Η ήττα στο 10ο λεπτό του επιπλέον χρόνου απέναντι στην Ουγγαρία, ήρθε να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο που ξεκινάει από το 1974 και κυριολεκτικά αποτελεί μοναδική περίπτωση στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία! Ούτε μία πρόκριση στις 10 φορές που ήταν σε όμιλο, είτε Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, είτε Μουντιάλ, αλλά με κάθε είδους πιθανού αποκλεισμού διαχρονικά! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.