Αρθρογραφία » Χρήστος Σωτηρακόπουλος

30.06.2024 | 22:54

Η μαγεία του Μπέλιγχαμ στο «και πέντε», έσωσε την Αγγλία, παρά τα… εγκλήματα του Σάουθγκεϊτ!

Ο Ναπολέων έλεγε πάντα ότι προτιμώ να έχω έναν τυχερό στρατηγό από έναν ικανό. Στην περίπτωση της εθνικής Αγγλίας η αλήθεια είναι πως η τύχη που έχει ο Σάουθγκεϊτ, εξισορροπεί τα… εγκλήματα, τα οποία κάνει αγωνιστικά όλα αυτά τα χρόνια και σε όλες τις διοργανώσεις! Μόνο που δεν θα έρχεται πάντα ένα ψαλίδι όπως αυτό του Τζουντ Μπέλιγχαμ  για να τον βγάζει από τη δύσκολη θέση, και με την Ελβετία τα ψέματα τελειώνουν! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

30.06.2024 | 10:40

Ένα παιχνίδι γεμάτο «πρέπει» για την Αγγλία του Σάουθγκεϊτ: Ευκαιρία για «restart», πάντα προσοχή στο… «game over»!

Ώρα για Αγγλία και φάση των «16» στο EURO 2024. Ήρθε η στιγμή των «τριών Λιονταριών». Αντιμετωπίζουν την Σλοβακία και οφείλουν να προκριθούν στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και να συναντήσουν την Ελβετία. Πρέπει να το κάνουν. Και μαζί με την πρόκριση, να βελτιώσουν και την εικόνα τους, ώστε ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια και να πάψει να σκέφτεται τις… αλλαγές του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Προφανώς και η Αγγλία είναι το φαβορί απόψε. Σαφώς και είναι ευκαιρία για «restart». Αλλά επειδή μιλάμε για ένα νοκ – άουτ παιχνίδι, χαμηλά η μπάλα και προσοχή, γιατί το «game over», δεν απέχει ποτέ πολύ! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

24.06.2024 | 15:37

Σκωτία: Ακόμα ένα επεισόδιο, στο «πώς να αποκλειστείς από μία μεγάλη διοργάνωση»!

Στην ατελείωτη λίστα με τους τρόπους αποκλεισμού της εθνικής Σκωτίας, προστέθηκε ακόμα ένα επεισόδιο. Η ήττα στο 10ο λεπτό του επιπλέον χρόνου απέναντι στην Ουγγαρία, ήρθε να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο που ξεκινάει από το 1974 και κυριολεκτικά αποτελεί μοναδική περίπτωση στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία! Ούτε μία πρόκριση στις 10 φορές που ήταν σε όμιλο, είτε Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, είτε Μουντιάλ, αλλά με κάθε είδους πιθανού αποκλεισμού διαχρονικά! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

18.06.2024 | 13:26

Η καλύτερη μέρα της σεζόν, που μπορούν όλοι να ονειρεύονται στην Premier League, πριν έρθει η προσγείωση με τα πρωτοβρόχια!

Αυτή, το ’χω ξαναγράψει στο παρελθόν, είναι η καλύτερη μέρα της σεζόν στο αγγλικό ποδόσφαιρο! Μα, θα αντικρούσει  κάποιος, δεν είναι καλύτερη μέρα εκείνη που θα αρχίσουν τα ματς ή ακόμα περισσότερο το τέλος της σεζόν, εκεί που κρίνονται όλα; Όχι, μπορώ να πω σχεδόν με βεβαιότητα, αφού, τη μέρα που αρχίζει το πρωτάθλημα, η εικόνα των ομάδων έχει αποκρυσταλλωθεί πια. Kαι είμαστε έτοιμοι για να ζήσουμε την πραγματικότητα! Αυτή η μέρα όμως, που ανακοινώνονται τα ματς, είναι ακόμα Ιούνιος και τα όνειρα επιτρέπονται για όλους! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

17.06.2024 | 14:22

Η Αγγλία κέρδισε λόγω Μπέλιγχαμ, δεν έπεισε, ο Σάουθγκεϊτ της έβαλε «χειρόφρενο» και μας άφησε… απορίες!

Η νίκη είναι… νίκη. Σύμφωνοι. Έπρεπε να κερδίσει όπως και να έχει η Αγγλία την Σερβία. Το έκανε με άγχος και πίεση, αλλά οι τρεις βαθμοί μπήκαν στο «σακούλι». Από εκεί και πέρα, μήπως ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ πρέπει να πάρει ένα μεγάλο «μάθημα», μετά από αυτό το 1-0; Διότι καλό είναι το clean sheet και ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, αλλά στο τέλος της ημέρας, ουδείς είναι ικανοποιημένος από την εικόνα της. Και θα πρέπει να συγκεντρωθεί και να προσέξει πολύ ο Άγγλος προπονητής, γιατί σε ένα EURO, η «ζημιά» μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ… Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

16.06.2024 | 10:18

Η ιστορία λέει πως αν δεν κερδίσεις, μην χάσεις στην αρχή, αλλά αυτή η Αγγλία για να πάει μακριά, πρέπει να ξεκινήσει καλά!

Η ιστορία διδάσκει πως δε χρειάζεται να κερδίσεις την πρεμιέρα για να πας μακριά. Σίγουρα όμως, χρειάζεται να μην χάσεις! Οι μόνες ομάδες που ξεκίνησαν με ήττα σε μία μεγάλη διοργάνωση και μπόρεσαν να γυρίσουν τούμπα τα προγνωστικά, ήταν η τεράστια Ισπανία πριν από 14 χρόνια, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, η Ολλανδία το 1988 και πέρυσι η Αργεντινή στο Κατάρ, κατακτώντας το Κύπελλο μετά το «σοκ» από τη Σαουδική Αραβία! Για την Αγγλία, η πρεμιέρα δεν έχει τίποτα άλλο παρά μόνο νίκη, ωστόσο ποτέ μην ξεγράφουμε μια ομάδα από την πρώτη μέρα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

11.06.2024 | 20:08

Η διοργανώτρια χώρα «ζορίζεται» πάντα στην πρεμιέρα, αλλά μέχρι την έκπληξη για την Σκωτία υπάρχει δρομος!

Είναι απόλυτη επιτυχία και μόνο η συμμετοχή στο EURO 2024. Ουδείς το αμφισβητεί και άπαντες δίνουμε συγχαρητήρια στη Σκωτία, που επιδεικνύει τεράστια συνέπεια από το 2019 και έπειτα. Τι συνέβη τότε; Την ανέλαβε ο Στιβ Κλαρκ, ο οποίος αν καταφέρει να αποσπάσει ένα αποτέλεσμα στην πρεμιέρα, απέναντι στη Γερμανία, ας θεωρηθεί και «εθνικός της ήρωας»! Η ιστορία άλλωστε, τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνει πως η «οικοδέσποινα», πάντα περνάει δύσκολα στην 1η αγωνιστική. Γιατί να μην «συμβεί» και στους Γερμανούς; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

06.06.2024 | 17:10

Πολύ κακό για το τίποτα σχετικά με τον VAR, αλλά αν το επίπεδο των διαιτητών μείνει ίδιο, δεν… βγαίνει το έργο!

Μία «επανάσταση» που ξεκίνησε η Γουλβς, δίχως να την κατακρίνω καθώς πολλάκις έχει αδικηθεί από τον VAR, ολοκληρώθηκε άμεσα. Είχαμε ψηφοφορία για τον VAR και οι ομάδες επέλεξαν να συνεχίσει να υπάρχει στην Premier League. Κατά την γνώμη μου, και όπως έχω πει σε πολλές περιπτώσεις, έπραξαν το σωστό. Είναι απαραίτητη η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο και «τρομάζω» και μόνο στην ιδέα, αν δεν υπήρχε αυτή και σφύριζαν απλώς ό,τι έβλεπαν οι Άγγλοι διαιτητές. Αυτοί είναι το πρόβλημα. Αυτός που τσεκάρει αυτό που βλέπει μέσω του VAR, είναι που πρέπει να αλλάξει. Και αν αυτοί δεν αλλάξουν ή δεν βελτιωθούν, σε 365 ημέρες από σήμερα, ενδεχομένως θα κάνουμε ξανά την ίδια συζήτηση! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

02.06.2024 | 14:11

Ο Μπέλιγχαμ μπήκε στο κλειστό «κλαμπ» που εγκαινίασε ένας Σκωτσέζος το 1997 και… βλέπει πια και τη Χρυσή Μπάλα!

Η Ρεάλ Μαδρίτης το έκανε ξανά. Το 15ο της κορυφαίο, ευρωπαϊκό τρόπαιο, είναι γεγονός. Έφτασε στον τελικό του Champions League για 9η φορά μετά το 1998 και… μαντέψτε: τον κέρδισε ξανά. Δεν την έχει δει κάποιος να χάνει σε αυτό το σημείο του κορυφαίου θεσμού από το 1981, στο Παρίσι απέναντι στη Λίβερπουλ. Ο Κάρλο Αντσελότι «έγραψε» ιστορία, τέσσερις ποδοσφαιριστές της έχουν πλέον σηκώσει έξι φορές το Champions  League πιάνοντας τον μυθικό Χέντο. Είναι επικό! Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ επίσης στα 20 του χρόνια μπήκε σε ένα ιδιαίτερο βρετανικό  «κλαμπ» παικτών, ως ο 5ος της λίστας και έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως θα πάρει και τη Χρυσή Μπάλα που τελευταίος Άγγλος ήταν ο Μάικλ Όουεν το 2001. Γράφει από το Λονδίνο ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  

29.05.2024 | 11:44

Η μαύρη νύχτα του Χέιζελ: Ας πονάει πάντα η σκέψη για να μη τη ξαναζήσουμε ποτέ!

Έπρεπε να ήταν η απόλυτη γιορτή. Ήταν (χωρίς αμφιβολία) οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη τη δεδομένη στιγμή. Τη μέρα, σαν σήμερα  που η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα έπαιζαν στον ονειρικό τελικό του 1985, κανείς δεν υποψιαζόταν πως θα βιώναμε τον απόλυτο εφιάλτη! Και ο αριθμός των 39 νεκρών είναι ένα πολύ μεγάλο τίμημα για να μας κάνει πάντα να θυμόμαστε πως όταν μαζεύονται λάθη και τα αφήνεις κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί, η τραγωδία απλά είναι θέμα χρόνου να συμβεί! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος