«Τι να τον κάνουμε τον Μουρίνιο, έχουμε… Μουσίνιο»: Το θαύμα του 37χρονου κόουτς της Πόρτσμουθ! (vid)

Τ’ όνομά του είναι τέτοιο που τα λογοπαίγνια θα είναι κάτι παντελώς αναμενόμενο. Ο Τζον Μουσίνιο είναι ο πρωτεργάτης της φετινής, μεγάλης επιτυχίας της Πόρτσμουθ και ο τρόπος με τον οποίο μπήκε στην προπονητική, έχοντας συνειδητά επιλέξει από πολύ νεαρή, ποδοσφαιρικά, ηλικία αυτό το δρόμο, κάνει ιδιαίτερη την ιστορία του!  



«Τι να τον κάνουμε τον Μουρίνιο, έχουμε… Μουσίνιο»: Το θαύμα του 37χρονου κόουτς της Πόρτσμουθ! (vid)

Οι «πομπέις» μετά από 12 ολόκληρα χρόνια βρίσκονται ξανά στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Το 3-2 επί της Μπάρνσλεϊ το βράδυ της Τρίτης επιβεβαίωσε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη LeagueOne και συνδυάστηκε με τον καλύτερο τρόπο η απευθείας άνοδο στην Τσάμπιονσιπ για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας στ’ αποδυτήρια τραγουδούσαν «τι να τον κάνουμε τον Μουρίνιο, έχουμε… Μουσίνιο» και ο τελευταίος έχει μια τρομερά ιδιαίτερη ιστορία.

Ως ποδοσφαιριστής, μάλλον, είχε καταλάβει πως δεν θα κατάφερνε να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο. Δεν μπορούσε να «στεριώσει» σε ομάδα πάνω από μια διετία. Πήρε πολλές μεταγραφές, αλλά έμενε στα χαμηλά επαγγελματικά στρώματα της «πυραμίδας».

 

 

Γουόκινγκ, Μπρέντφορντ, Στίβενεϊτζ, Γουίκομ, Πρέστον, Τζίλιγχαμ και αρκετές ακόμα, τον εμπιστεύθηκαν σε μια καριέρα που διήρκησε από το 2003 έως το 2023.

Τότε ήταν που τα πράγματα άλλαξαν. Πριν από μόλις έναν χρόνο και τέσσερις μήνες!

Βέβαια, από τα 22 του είχε φροντίσει να ξεκινήσει τα μαθήματα για το δίπλωμα της προπονητικής, ώστε να μη χάσει καθόλου χρόνου. Τόσο συνειδητοποιημένος. Τόσο έτοιμος για την επόμενη σελίδα, αφού, αυτή στην οποία βρισκόταν, κάπως δεν του έβγαινε…

Από το 2021 έχει ψηφιστεί ως πρόεδρος για την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, κάτι που αποτελεί δείγμα της προσωπικότητάς του και της εμπιστοσύνης που εκπέμπει προς τους πρώην συναδέλφους του.

Το 2022 εξασφάλισε το Pro License για να μπορεί να εργαστεί πλέον σε οποιοδήποτε επίπεδο επιθυμεί και τον χειμώνα του 2023, όταν τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, ανέλαβε την Πόρτσμουθ.

Την παρέλαβε στη 18η θέση της βαθμολογίας και κατάφερε σε αυτούς τους ελάχιστους μήνες που καθοδήγησε το σύλλογο την περασμένη αγωνιστική περίοδο, να τερματίσει στην 8η θέση της LeagueOne.

Φέτος, ήταν η πρώτη του, γεμάτη ποδοσφαιρική χρονιά, ως κόουτς σε ομάδα, στην πρώτη του εμπειρία σε αυτό το νέο επαγγελματικό του κεφάλαιο. Στέφθηκε πρωταθλητής και ανέβασε τους «πομπέις» στην Τσάμπιονσιπ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια!

Τ’ όνομά του αρχίζει να διαδίδεται. Δεν είναι, δα, και δύσκολο. Μουσίνιο. Έχει πολλά να ζηλέψει από τον Μουρίνιο. Όχι όμως οι παίκτες του που τον προτιμούν και του το τραγουδούν…

 

 

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης