Η «επιστήμη» των πέναλτι: Σκοράρει περισσότερο όποιος καθυστερεί ή «βιαστεί», μετά το σφύριγμα;

Πόσο όμορφο στο… μάτι να κρίνεται ένα ματς στα πέναλτι. Πάντα μας αρέσει. Πάντα κάνουμε προβλέψεις για την κατάληξη ενός παιχνιδιού, για το αν θα ευστοχήσει ή όχι ο κάθε παίκτης που πηγαίνει στην μπάλα. Είναι «επιστήμη» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πάντως, τα πέναλτι. Και μία έρευνα μετά το Άρσεναλ – Πόρτο και το Ατλέτικο Μαδρίτης – Ίντερ, το αποδεικνύει πλήρως!



Η «επιστήμη» των πέναλτι: Σκοράρει περισσότερο όποιος καθυστερεί ή «βιαστεί», μετά το σφύριγμα;

Είχαμε να δούμε μία πρόκριση του Champions League να κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτι, από το 2016 και την αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Ατλέτικο. Και φτάσαμε στο 2024, προκειμένου να επαναληφθεί η ιστορία.

Και μάλιστα, όχι μία φορά. Η Άρσεναλ ήταν αυτή που επικράτησε με 4-2 της Πόρτο στη «ρώσικη ρουλέτα», το βράδυ της Τρίτης στο «Έμιρεϊτς», για να φτάσουμε στο «χθες» και σε όσα έγιναν στο Ατλέτικο Μαδρίτης – Πόρτο. Εκεί όπου οι «ροχιμπλάνκος» έκαναν το 2-1 στο φινάλε, έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση και εν τέλει, οδηγηθήκαμε ξανά στην αγαπημένη… διαδικασία όλων.

Είχαμε και πάλι το ίδιο σκορ. Δύο αποκρούσεις από τον Όμπλακ, μία από τον Ζόμερ, και νίκη με 4-2 για την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, που αποτελεί την 3η ισπανική που θα βρεθεί στους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Με το που είδαμε τις δύο εν λόγω ομάδες να φτάσουν στο σημείο των πέναλτι, όλοι κάναμε τις προβλέψεις μας…

Απολύτως λογικό και σύνηθες. Είχε αποκρούσει 16 στην καριέρα του ο Όμπλακ και ένα λιγότερο ο γκολκίπερ των «νερατζούρι», έχοντας όμως δεχθεί 79! Στην πραγματικότητα όμως, μία έρευνα του συγγραφέα και αναλυτή, Μάικ Κόξ, επισημαίνει πως η ουσία δεν είναι στους τερματοφύλακες, αλλά στους εκτελεστές.

Και ξεκαθαρίζει πως ένα κριτήριο που επιβεβαιώθηκε το διήμερο που παρήλθε, έγκειται στον χρόνο εκτέλεσης ενός πέναλτι. Αν «βιαστείς» να ολοκληρώσεις το «χρέος» σου, μετά το σφύριγμα του διαιτητή, συνήθως αστοχείς. Αν πάρεις τον χρόνο σου, οι πιθανότητες να σκοράρεις, είναι πολύ περισσότερες.

Στο Άρσεναλ – Πόρτο ξεκίνησε η έρευνα που αναφέραμε, για να την καταστήσουν ρεαλιστική η Ατλέτικο Μαδρίτης με την Πόρτο. Τι θέλουμε να πούμε; Πως ο Τσαλχάνογλου έκανε 7.5 δευτερόλεπτα να εκτελέσει, μετά το σφύριγμα του Μαρτσίνιακ. Σκόραρε.

Ο Ντεπάι μισό δευτερόλεπτο κάτω, εύστοχος. Ο Κορέα το ίδιο, ο Σαούλ κατέβασε την σχετική λίστα στα 5.5 δεύτερα, και δεν τα κατάφερε. Για να μην σας κουράζουμε, όσοι παίκτες περίμεναν για περισσότερα από 4.3 δευτερόλεπτα μετά το σφύριγμα, βρήκαν δίχτυα, πλην του τέως μέσου της Τσέλσι!

Από την άλλη πλευρά, από όσους «βιάστηκαν» και πήραν φόρα αμέσως μετά την σχετική υπόδειξη, εντός τεσσάρων δευτερολέπτων, σκόραραν στο 25% των περιπτώσεων. Μοναδική εξαίρεση ο Ρικέλμε, έχασαν πέναλτι ο Λαουτάρο Μαρτίνες, ο Κλάασεν και ο Αλέξις Σάντσες!

Δημήτρης Μανάκος