Πού θα τερμάτιζε… αυτή η ενδεκάδα της Σαουδικής Αραβίας στην Premier League;

Απίθανη σύνθεση. Τρομερά χρήματα. Τεράστια οικονομικά δεδομένα. Ενδεκάδα με γκολκίπερ τον Μεντί, στο κέντρο τον Καντέ, τον Φαμπίνιο και τον Χέντερσον, σέντερ φορ τον Μπενζεμά και στα άκρα τον Μανέ με τον Νεϊμάρ. Πόσες ομάδες της Premier League θα είχαν καλύτερο ρόστερ από τους… κορυφαίους της Σαουδικής Αραβίας;



Πού θα τερμάτιζε… αυτή η ενδεκάδα της Σαουδικής Αραβίας στην Premier League;

Ναι, η άποψη των περισσοτέρων είναι πως η Σαουδική Αραβία έχει καταφέρει με τα χρήματα που διαθέτει να πατήσει πολύ ηχηρά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ναι, για πολλούς κάτι τέτοιο δεν είναι υγιές. Ναι, τα χρήματα έχουν καταλάβει σημαντική θέση στις προτεραιότητες των ποδοσφαιριστών και οποιοσδήποτε μπει στην διαδικασία να τα απορρίψει, γίνεται… ήρωας, καθώς δεν το «όχι» δεν είναι κάτι που ακούγεται συχνά.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας κατάφερε σε ένα καλοκαίρι να αποτελεί πόλο έλξης. Μία ματιά άλλωστε στους ποδοσφαιριστές που άφησαν την Ευρώπη για να μεταβούν εκεί, μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη είναι η… πρόοδος.

Από τον Καρίμ Μπενζεμά μέχρι τον Φαμπίνιο και από τον Νεϊμάρ μέχρι τον Σαντιό Μανέ, οι Σαουδάραβες μπορούν να αισθάνονται πως τα κατάφεραν.

Η κορυφαία ενδεκάδα που έχουν δημιουργήσει άλλωστε στο πρωτάθλημά τους, «τρομάζει». Τι θέλουμε να πούμε με αυτό;

Έστω πως παρατάσσονταν με ένα σύστημα 3-5-2. Κάτω από τα δοκάρια ο Μεντί, Λαπόρτ, Κουλιμπαλί και Άλεξ Τέγιες στην τριάδα της άμυνας, Φαμπίνιο με Καντέ και Χέντερσον στη μεσαία γραμμή, για να μεταβούμε στην επίθεση, την οποία κάλλιστα θα μπορούσε να ζηλέψει ευρωπαϊκή ομάδα.

Ο Μανέ δεξιά, ο Νεϊμάρ αριστερά και στην κορυφή της επίθεσης ο Αλεξάντερ Μίτροβιτς με τον Καρίμ Μπενζεμά. Απίθανη τετράδα, ατελείωτα δαπανημένα εκατομμύρια να συνυπάρξουν άπαντες στο ίδιο πρωτάθλημα.

Προχωρώντας τον συλλογισμό μας, ας υποθέσουμε πως στον πάγκο βρίσκονται οι Μαχρέζ, Ρούμπεν Νέβες, Ρομπέρτο Φιρμίνο, Σεντ Μαξιμέν, Φρανκ Κεσιέ και Βαϊνάλντουμ. Αδιανόητη αποστολή.

Όλοι λοιπόν αυτοί μαζί, που θεωρείτε πως θα τερμάτιζαν στην Premier League; Θα διεκδικούσαν το πρωτάθλημα; Θα ήταν υποψήφιοι για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο ή θα βρίσκονταν χαμηλότερα στην κατάταξη από την Μπράιτον, τη Νιούκαστλ, τη Γουέστ Χαμ και την Άστον Βίλα.

Προφανώς και η ερώτηση δεν επιδέχεται σωστή και λάθος απάντηση. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Η προαναφερθείσα σύνθεση είναι… ακραία. Και λίγες ευρωπαϊκές ομάδες διαθέτουν μεγαλύτερη ποιότητα σε μία ενδεκάδα!

Δημήτρης Μανάκος