Ένας πρώτος γύρος με την Σίτι να έχει το πάνω χέρι και ο πήχης πιθανώς πήγε πλέον πάνω από τους 90 βαθμούς!

Ξεκινώντας το πρωτάθλημα είχα διαλέξει αυτή την τριάδα ότι θα παλέψει για τον τίτλο με την Μάντσεστερ Σίτι που είναι η πρωταθλήτρια να έχει τον πρώτο λόγο, την Τσέλσι να μπορεί να μπει σφήνα φέτος και την Λίβερπουλ που ήταν δεδομένο πως θα είναι καλύτερη βάζοντας κι έναν πήχη 86 έως 89 βαθμούς για τον πρωταθλητή αναγκαστικά λόγω της ποιότητας που υπάρχει. Μέχρι τώρα όλα δείχνουν πως η Σίτι θα είναι πολύ δύσκολο να μείνει δεύτερη ενώ οι 90 βαθμοί δείχνουν να είναι ο καινούργιος πήχης! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος    



Ένας πρώτος γύρος με την Σίτι να έχει το πάνω χέρι και ο πήχης πιθανώς πήγε πλέον πάνω από τους 90 βαθμούς!

Τεράστιος είναι ο ανταγωνισμός που λαμβάνει χώρα στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος της φετινής Premier League, με τρεις ομάδες να ξεκινούν από… κοινή αφετηρία, αλλά δύο να είναι αυτές που μοιάζουν την δεδομένη χρονική στιγμή να «κυνηγούν» η μία την άλλη. Στην κορυφή βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι, στο… τρίποντο η Λίβερπουλ, την ώρα που η Τσέλσι έχασε έδαφος, αλλά παραμένει η πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Με το πέρας 18 αγωνιστικών στην Premier League, η αλήθεια είναι πως η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε. Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στην κορυφή με τρεις βαθμούς διαφορά, η Λίβερπουλ της… μιας ήττας σε 35 αναμετρήσεις την ακολουθεί και η Τσέλσι ναι μεν είναι κοντά, αλλά έχασε έδαφος.

Έχασε έδαφος, διότι οι δύο νίκες σε επτά αναμετρήσεις οκτώ βαθμοί σε πέντε ματς σε επίπεδο πρωταθλήματος, δεν αντιπροσωπεύουν μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως αντιμετώπισε την «κακή» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που μόλις είχε απολύσει τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, την Έβερτον με μία νίκη σε 10 ματς και την Γουλβς στο «Μολινό» που απέσπασε με ευκολία, την «λευκή» ισοπαλία ωστόσο ο τρόπος που αγωνίζεται και τον πόσο δύσκολα τη νίκησαν Λίβερπουλ και Σίτι μας είχε προϊδεάσει!

Η κρίση στο Λονδίνο είναι παρατεταμένη, αλλά ασφαλή συμπεράσματα εξακολουθούν να μην μπορούν να προκύψουν. Ο διακόπτης γύρισε, αλλά ουδείς μπορεί να ξεχάσει πως όταν κάτι αντίστοιχο συνέβη με την άφιξη του Τόμας Τούχελ στην Αγγλία, η Τσέλσι ήταν η σταθερότερη όλων. Απλώς, η ανασταλτική της λειτουργία δεν μπορεί πάντα να είναι άρτια. Όταν ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, οφείλει να έχει plan b. Εκεί προς το παρόν παρατηρείται το πρόβλημα…

Απεναντίας, η πρώτη της βαθμολογίας, Μάντσεστερ Σίτι, διανύει την καλύτερή της περίοδο από το ξεκίνημα της σεζόν. Προκρίθηκε με χαρακτηριστική ευκολία στην επόμενη φάση του Champions League, άντλησε ψυχολογία από το ότι η Παρί Σεν Ζερμέν ήρθε… δεύτερη και εντυπωσιάζει στην Premier League.

Διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, ούσα η μοναδική ομάδα που έχει δεχθεί μονοψήφιο αριθμό τερμάτων (9), ενώ τα ρεκόρ που πραγματοποίησε αισίως, τονώνουν την αυτοπεποίθησή της. Το ρεκόρ νικών σε ένα ημερολογιακό έτος, το ιστορικό των… 106 γκολ, όπου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και η γενικότερη εικόνα της, δίνουν σε όλους την αίσθηση πως μιλάμε για το φαβορί.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως διαθέτει την τεχνογνωσία, ούσα η πρώτη σε κατακτήσεις της Premier League την τελευταία δεκαετία, ενώ παράλληλα έχει και ευνοϊκό πρόγραμμα στον γύρο που ακολουθεί. Αντιμετωπίζει μόνο την Άρσεναλ μακριά από το «Έτιχαντ», στο πρώτο ματς της νέας χρονιάς και έπειτα φιλοξενεί το Big 6 στο Μάντσεστερ. Μία ομάδα με τόσο καλή φόρμα που… θυμίζει το περσινό 15-0, τεχνογνωσία και πλεονέκτημα έδρας άλλωστε, λογίζεται πολύ φυσιολογικά ως η πρώτη υποψήφια για τον τίτλο.

Και φτάνουμε στην 2η τη τάξει ομάδα, που ενδέχεται να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Την Λίβερπουλ, η οποία ναι μεν έφερε ισοπαλία με την Τότεναμ μακριά από το «Άνφιλντ», αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τις απουσίες που είχε στην σύνθεσή της.

Το αποτέλεσμα δεν είναι καταστροφικό, αλλά το πρόβλημα συναντάται στην ανασταλτική της λειτουργία. Το να σκοράρεις δύο γκολ σε εκτός έδρας ματς, να είσαι η Λίβερπουλ και να μην… κερδίζεις, είναι πονοκέφαλος για τον Γιούργκεν Κλοπ. Συνέβη με την Μπρέντφορντ, όπου σκόραρε τρεις φορές αλλά δεν νίκησε συνέβη με την Μπράιτον και τώρα μετά το ματς με την Γουέστ Χαμ στη μοναδική ήττα των «κόκκινων» στα τελευταία 35 ματς, συνέβη ξανά στο Βόρειο Λονδίνο.

Σε ένα ματς που ανέτρεψε, ελλα με την αποβολή του Ρόμπερτσον, την πρώτη για παίκτη της Λίβερπουλ μετά από δύο χρόνια, να της στερεί και την δυνατότητα διεκδίκησης της νίκης.

Ωστόσο, θα ήταν άδικο να παραβλέψει κανείς τις επιθετικές αρετές της. Μιλάμε για την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος και την ομάδα που διαθέτει τους δύο πρώτους σκόρερ μετά από 18 αγωνιστικές. Τον Σαλάχ και τον Ζότα, την στιγμή που δεν υπάρχει ενενηντάλεπτο που δεν έχει σκοράρει, από τον Απρίλιο και την «λευκή» ισοπαλία απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Θεωρώ πως όσα είπαμε είναι αρκετά προς το παρόν. Η Σίτι είναι τρία βήματα μπροστά, η Λίβερπουλ με μία… καλή εκκίνηση θα μπορούσε να την φτάσει και η Τσέλσι θέλει «προπόνηση». Μοιάζει σχεδόν αδιανόητο να μπει άλλη ομάδα στην συζήτηση, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τότεναμ να βελτιώνονται και να κυνηγούν την τετράδα, την ώρα που η Άρσεναλ κάνει… Χριστούγεννα σε αυτήν μετά από πέντε χρόνια.

Η κούρσα συνεχίζεται και ο δρόμος είναι μεγάλος. Αν όμως πει κάποιος πως η ομάδα του Πεπ δεν βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση, εθελοτυφλεί. Απλώς η Λίβερπουλ έχει τις δυνατότητες να την προσπεράσει. Όποιος θέλει όμως να πάρει το πρωτάθλημα πρέπει να βάλει από κάτω την Μάντσεστερ Σίτι.