Τι θα έλεγε ο Πέισλι αν ήταν ακόμα εδώ;

Με την ευκαιρία της επετείου των 20 χρόνων από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο μέγιστος Μποπ Πέισλι θα προσπαθήσω να αναλύσω την κατάσταση οπως έχει,αυτή τη στιγμή, διαμορφωθεί στο πρωτάθλημα πίσω από τη δική του οπτική, αν ήταν σήμερα εδώ και εβλεπε αυτή τη μάχη του τίτλου. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Τι θα έλεγε ο Πέισλι αν ήταν ακόμα εδώ;

 Είμαι βέβαιος πως ο Πέισλι θα έχριζε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή φαβορί για το πρωτάθλημα την Τότεναμ. Όχι μόνο γιατί κάνει συνεχόμενες νίκες ουτε γιατι παίζει αυτό το ποδόσφαιρο που ο ίδιος επιθυμούσε να βλέπει αλλα γιατί διαθέτει έναν προπονητή που πρεσβεύει περισσότερο απο οποιονδηποτε αλλο στην Πρεμιερ Λιγκ αυτο που ο Πεισλι εκανε διαρκως πράξη: δινει ευκαιρίες στους νέους!

Όταν μνημονεύουν οι περισσότεροι τον Πέισλι κάνουν λόγο για τους έξι τίτλους πρωταθλήματος σε εννέα χρόνια που πήρε και τα τρια κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης. Ελάχιστες φορές όμως γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο πως έπαιρνε παίκτες από το πουθενά και τους μετέτρεπε σε σταρ μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Η περίπτωση του Ιαν Ρας αλλά και του Φιλ Νιλ είναι οι πιο χαρακτηριστικές οπως και του Άλαν Χάνσεν του Σάμι Λι και φυσικα του Ρόνι Γουίλαν! Άγνωστοι οταν τους έριξε στα βαθιά ο Πεισλι αδιαφορώντας αν στη θεση τους έπαιζαν πριν εμπειροι και καταξιωμένοι! Στα χέρια του και μεσα απο τα παιχνίδια έγιναν και αυτοι διεθνείς και σταρ ενω ποτε δεν φοβήθηκε να αφήσει στον πάγκο εναν πανάκριβο παίκτη και στη θεση του να βάλει ενα αμούστακο παιδι! Το ιδιο κανει και ο Ποκετινο που αφήνει παρα πολλες φορές εξω τον πιο ακριβό παίκτη,στην ιστορια της Τοτεναμ, τον Λαμέλα και εχει προτιμήσει άγνωστα παιδαρέλια! Αυτη η τρέλα του βγαίνει και ετσι οδηγεί την ομάδα προς ενα τίτλο που πριν αρχίσει η σεζον θα ακουγόταν ως απρόσιτο όνειρο! Θυμίζω πως η Τοτεναμ δεν εχει παρει τον τίτλο απο το 1960-61 οταν είχε γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα στον 20ο  αιώνα που εκανε το νταμπλ!

Ο Πεισλι ομως σίγουρα θα έβγαζε τη τραγιάσκα του και μπροστά στη Λεστερ του Ρανιερι! Ναι το ξέρω πως έχασε σημερα και φυσικα εχω υπόψη μου ολα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ωστόσο ο αείμνηστος τεχνικός της Λιβερπουλ πανω απο ολα εκανε κουβεντα για "καλα αποδυτήρια"  και αυτο θεωρούσε πως ηταν το μοναδικό μυστικό της ανίκητης Λιβερπουλ της εποχής του! Οπως γράφει στο μπεστ σέλερ Manager of the Millenium , ο συγγραφέας Τζον Κιθ, η ικανότητα του Πεισλι να κρατά στεγανά στα αποδυτήρια χωρις διαρροές και με τους παίκτες μια γροθιά ηταν αυτο εκανε τη Λιβερπουλ να παραμενει βήματα μπροστά απο τους διώκτες της! "Δες μια ομάδα απο τον τροπο που πανηγυρίζει. Εκει καταλαβαινεις αν ειναι όλοι στοιχισμενοι πίσω απο ενα κοινό σκοπό. Μετα δες την  ομάδα απο τον τροπο που αμύνεται. Αν όλοι κανουν αυτο που πρέπει τοτε η δουλειά απλοποιείται και οταν εισαι διατεθειμένος, οπως στον πόλεμο, να πέσεις για αυτόν που ειναι διπλα σου τοτε εχεις πιθανότητες να πετύχεις τα παντα" έλεγε ο Πεισλι και για αυτο ειχε ξεχωρίσει ως βασική αντίπαλο τη Νότιγχαμ και τον Κλάφ ακριβώς γιατι "ο διάολος αυτος ξέρει να κανει τον παίκτη να παίξει και για τον διπλανό του"  έλεγε! Πιο κλασική εφαρμογή της Φόρεστ του τοτε απο τη Λεστερ του σημερα παρα την ήττα σημερα στο 90+5' απο την Αρσεναλ δεν υπαρχει! Η Λεστερ ειναι ακομα μεσα στη μάχη και θα παλέψει μεχρι τέλους!

Ομως ειλικρινα πιστεύω πως ο Μπόμπ Πεισλι θα έδινε το χέρι και στον Άρσεν Βενγκέρ αν ζούσε σημερα! Γιατι ο Αλσατός παρα  την οποια γκρίνια υπαρχει γύρω απο τον όνομα του παραμενει ενας λάτρης της  καλής μπάλας και ο Πεισλι αυτη την κινηση και την υπομονή μεχρι να χτίσει η ομάδα την επίθεση της θα την εκτιμούσε ιδιαίτερα! Η νίκη της Αρσεναλ σημερα σίγουρα την κρατά στη μάχη και της δινει την πίστη πως επιτέλους μετα απο δώδεκα χρόνια ξηρασίας ηρθε η στιγμη να ξαναπάρει το πρωτάθλημα!

Μένει η Σιτι μονο στην κουβεντα. Και εδω νομιζω πως αν ο Πεισλι ζούσε θα ειχε μια μονο συμβουλή προς αυτόν τον κύριο με όλη τη σημασία της λέξης που λέγεται Πελεγκρίνι: μην εισαι τοσο καλός με παίκτες που βάζουν τον έαυτο τους πανω απο την ομάδα και στείλε τους στη εξέδρα! Διαδοχικές ήττες εντός  έδρας ειχε να γνωρίσει απο το 2008 η Σιτι και ειναι ολοφάνερο πως κάποιοι παίκτες έχουν το μυαλό τους στο καλοκαιρι και στον ερχομό του Γκουαρντιόλα ή στα επόμενα συμβόλαια τους! Παντως όχι στη διεκδίκηση του τιτλου! Και αν ειναι να πέσεις στη μάχη κάνε το τουλάχιστον με τους δικούς σου όρους! Αυτη θα ηταν μια συμβουλή που σίγουρα αν ηταν εδω θα έδινε στον Χιλιανό τεχνικό ο τεράστιος Μπόμπ Πεισλι ο πιο πετυχημένος Άγγλος τεχνικός όλων των εποχών και σημαντικότερος Βρετανός μαζι με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον!