Πριν από τον τελικό

Είναι ο τρίτος αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός στον κόσμο αφού ξεκίνησε το 1874, δύο μόλις χρόνια μετά το Κύπελλο Αγγλίας. Δεν έχει τη λάμψη του νοτίως των συνόρων ανάλογου τροπαίου αλλά στα τόσα χρόνια έγιναν πολλά και σπουδαία ματς.



Πριν από τον τελικό

Φέτος το Κύπελλο Σκωτίας δεν έχει ούτε Σέλτικ, ούτε Ρέϊντζερς. Οι δύο μεγάλοι έχουν συμμετάσχει είτε μαζί είτε κατά μόνας σε 100 από τους 149 τελικούς και σε όλους πλην δύο την τελευταία δεκαπενταετία. Η ευκαιρία για έναν τίτλο είναι μεγάλη για τη Χαρτς και τη Χιμπέρνιαν και το γεγονός ότι  έχουμε ντέρμπι του Εδιμβούργου κάνει ακόμη σπουδαιότερο τον αγώνα.

Η Χαρτς είναι το φαβορί αφού είναι σαφώς καλύτερη ομάδα όπως δείχνει και η βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ. Οι «Τζάμπος» έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος και θέλουν να αφήσουν την συμπολίτισσα εντός συνόρων. Η νίκη επί της Σέλτικ στον ημιτελικό έδωσε αυτοπεποίθηση στους παίκτες της που είναι πιο ποιοτικοί από τους συναδέλφους τους της «Χιμπς» αλλά σε έναν τελικό μετράει πρώτα η θέληση και ο πάθος.

Και η παράδοση είναι με τη Χαρτς. Επτά τρόπαια μετράει η «βυσσινί» ομάδα με τελευταίο το 2006 (και τον Τάκη Φύσσα βασικό), μόνο δύο η Χιμπέρνιαν με τελευταία πριν από 110 χρόνια, ήτοι το 1902.

Σε τελικό συναντήθηκαν μόνο το 1895-96 με τη Χαρτς να κερδίζει με 3-1 και αυτή ήταν η μοναδική φορά που το τρόπαιο θα πήγαινε σίγουρα στο Εδιμβούργο.

Φέτος αναμετρήθηκαν τρεις φορές με τη Χαρτς να κερδίζει όλα τα ματς και μάλιστα εύκολα (δύο με 2-0 και το άλλο με 3-1). Οι «Τζάμπος» έχουν το πάνω χέρι στο ντέρμπι του Εδιμβούργου με 132 νίκες έναντι 76 και 86 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Στο Κύπελλο ειδικότερα η Χαρτς μετράει 13 νίκες, η Χιμπέρνιαν 9 και σε 7 παιχνίδια δεν βγήκες νικητής.

Ο τελευταίος αγώνας για τον θεσμό έγινε τον Ιανουάριο του 2009 με τη Χαρτς να επικρατεί 2-0 ενώ η τελευταία συνολικά νίκη της Χιμπέρνιαν ήρθε τον Μάϊο της ίδιας χρονιάς. Από τότε έγιναν 10 ντέρμπι σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς να πανηγυρίσουν οι «πράσινοι».

Η Χιμπέρνιαν δεν έχει τους Γκάλμπρεϊθ και Στακ ενώ για την Χαρτς είναι αμφίβολοι οι Μπλακ και Μπίτι.