Πριν την αγωνιστική

Η σεζόν τελειώνει το διήμερο στη Σκωτία με τη Σέλτικ πρωταθλήτρια, τη Μάδεργουελ να παίρνει μέρος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την Νταντί Γιουνάϊτεντ και μία εκ των Χαρτς και Σεντ Τζόνστον 9ή και τις δύο αν η Χαρτς πάρει το Κύπελλο) στο Γιουρόπα Λιγκ, την Ντανφέρμλιν να επιστρέφει στην δεύτερη κατηγορία και την Ρος Κάουντι να ζει το όνειρο της συμμετοχής στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά.



Πριν την αγωνιστική

Για έναν σύλλογο που μέχρι το 1994 έπαιζε σε ερασιτεχνικές κατηγορίες η επιτυχία είναι τεράστια και μακάρι να καταφέρει να μείνει στα σαλόνια.

Σε όλα αυτά που διαβάσατε δεν υπάρχουν πουθενά οι Ρέϊντζερς. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μπιλ Μίλερ απέσυρε το ενδιαφέρον του, οι ντόπιοι «Μπλε Ιππότες» επανήλθαν στο προσκήνιο για την αγορά των μετοχών, συμφώνησαν με τον Κρεγκ Ουάϊτ και περιμένουν την απόφαση των διαχειριστών. Όλα αυτά την ώρα  που το κλαμπ ετοιμάζεται την Τετάρτη για την έφεση που κατέθεσε κατά της απαγόρευσης μετεγγραφών για ένα χρόνο και ου προστίμου των 160.000 λιρών. Η απόφαση θα ληφθεί από τριμελή επιτροπή της ομοσπονδίας και αν δεν αλλάξει τα πράγματα θα είναι για τους «Προτεστάντες» τόσο σκούρα όσο και το μπλε στη φανέλα τους.

Ας δούμε τώρα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής.

ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ – ΣΕΝΤ ΜΙΡΕΝ
Τα τρία παιχνίδια του Σαββάτου μεταξύ των ομάδων της δεύτερης εξάδας είναι παντελώς αδιάφορα. Όλα κρίθηκαν την προηγούμενη αγωνιστική και το φινάλε απλώς είναι η ευκαιρία για ένα τελευταίο χειροκρότημα.

Η Αμπερντίν με νίκη θα περάσει την Σεντ Μίρεν (40-42 οι βαθμοί τους) και θα τερματίσει στην 8η θέση, αφήνοντας την αντίπαλό της στην 9η. Στο «Πιτόντρι» έχει φέτος 6 νίκες, 7 ισοπαλίες και 5 ήττες και σχετικά λίγα γκολ (22-16). Η Σεντ Μίρεν εκτός έδρας ειδικεύεται στις ισοπαλίες (9), κερδίζει σπάνια (3) και χάνει σε νορμάλ αναλογίες (6).

Φέτος έχει μείνει αήττητη σε τρία ματς από την Αμπερντίν με μία νίκη και δύο ισοπαλίες.

ΝΤΑΝΦΕΡΜΛΙΝ – ΚΙΛΜΑΡΝΟΚ
Ένα χρόνο κράτησε η χαρά των «Παρς» αφού η παραμονή στα σαλόνια αποδείχτηκε βραχύβια. Η Ντανφέρμνλιν υποβιβάστηκε μετά την βαριά ήττα της Δευτέρας από τη Χιμπέρνιαν αλλά πώς να τα καταφέρει όταν η εντός έδρας συγκομιδή ήταν για κλάματα; Μία νίκη, επτά ισοπαλίες και 10 ήττες κατέγραψε μαζί με 42 γκολ παθητικό. Με τέτοια χάλια πάλι καλά που μάζεψε και 25 πόντους.

Η «Κίλι» κλείνει μια καλή σεζόν που της έφερε την κατάκτηση του Λιγκ Καπ και μάλλον την 7η θέση της βαθμολογίας (έχει 44 πόντους). Εκτός έδρας νίκησε μόλις τρεις φορές και είχε από 7 ισοπαλίες και ήττες.Φέτος μοιράστηκαν από μια νίκη στην έδρα της Κιλμάρνοκ και ήρθαν ισόπαλες στο Ντανφέρμλιν.

ΙΝΒΕΡΝΕΣ – ΧΙΜΠΕΡΝΙΑΝ
Έστω και με άγχος ο στόχος της σωτηρίας επετεύχθη για τη Χιμπέρνιαν που πλέον επικεντρώνεται στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Χαρτς.Η «Χιμπς» έφτασε τους 33 πόντους και αν κερδίσει και στον βορρά της χώρας θα πιάσει την αντίπαλό της στους 36. Εκτός έδρας τα πήγε καλά με 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 10 ήττες την ώρα που η Ινβερνές στο γήπεδό της μέτρησε μόνο 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 9 ήττες.

Στα δύο προηγούμενα εφετινά στα χάϊλαντς η Χιμπέρνιαν μέτρησε ισάριθμες νίκες ενώ στο Εδιμβούργο ήρθαν ισόπαλες με 1-1.

ΣΕΛΤΙΚ – ΧΑΡΤΣ
Η απονομή του τροπαίου θα είναι το φινάλε μιας σεζόν καλής και κακής για την Σέλτικ. Καλής γιατί μετά από τρία χρόνια που έβλεπε την πλάτη των Ρέϊντζερς επιστρέφει στο θρόνο, κακής γιατί έχασε την ευκαιρία του τρεμπλ με απρόβλεπτες ήττες από Κιλμάρνοκ και Χαρτς.

Έχει την ευκαιρία να γιορτάσει το πρωτάθλημα και παράλληλα να πάρει ρεβάνς για τον χαμένο ημιτελικό του Κυπέλλου.Έχει 90 βαθμούς ενώ οι «Τζάμπος» 52 και απειλούνται από τη Σεντ Τζόνστον στην 5η θέση. Στο «Πάρκχεντ» η Σέλτικ έχει 16 νίκες, από μία ισοπαλία και ήττα και ψέχθηκε μόλις 6 γκολ.Η ομάδα του Εδιμβούργου εκτός έδρας μέτρησε από 7 ισοπαλίες και ήττες και μόλις 4 νίκες, απόρροια των μόλις 15 γκολ που πέτυχε.Η Χαρτς κέρδισε το πρώτο ματς στο Εδιμβούργο με 2-0, ακολούθησαν δύο νίκες της Σέλτικ με 1-0 και 4-0 αλλά η ομάδα του Σέρτζιο απάντησε με το 2-1 στον ημιτελικό του Κυπέλλου.

ΜΑΔΕΡΓΟΥΕΛ – ΝΤΑΝΤΙ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Μια υπέροχη χρονιά ολοκληρώνεται για την Μάδεργουελ που τερματίζει στην 3η θέση αλλά λόγω της καμπάνας των Ρέϊντζερς θα παίξει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι 62 πόντοι που μάζεψε ήταν αρκετοί για να την φέρουν μπροστά από την αυριανή αντίπαλό της που έμεινε στους 56.Εννέα νίκες, τρεις ισοπαλίες και 6 ήττες είχε η «Γουελ» στο γήπεδό της, επτά νίκες, πέντε ισοπαλίες και επίσης έξι ήττες η Γιουνάϊτεντ εκτός έδρας.

Και οι δύο θα παίξουν στην Ευρώπη ελπίζοντας για το καλύτερο και για να μαζέψουν βαθμούς για τη χώρα.Στα τρία εφετινά παιχνίδια δεν είχαμε νίκη γηπεδούχου με δύο ισοπαλίες και ένα «διπλό» της Μάδεργουελ.

ΣΕΝΤ ΤΖΟΝΣΤΟΝ – ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ
Την ευκαιρία να βγει στην Ευρώπη για πρώτη φορά έχει η Σεντ Τζόνστον. Αν κερδίσει τους απογοητευμένους και αδιάφορους Ρέϊντζερς και η Χαρτς ηττηθεί, θα πάρει την 5η θέση και το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ.Ούτως ή άλλως οι 50 πόντοι που μάζεψε αποτελούν εξαιρετική επίδοση όπως αντίστοιχα οι 70 των «Τζερς» είναι απογοητευτική (έχουν βέβαια το -10 της ομοσπονδίας).

Οι «Άγιοι» στην έδρα τους έχουν 6 νίκες, δύο ήττες και 9 ισοπαλίες ενώ οι «Προτεστάντες» εκτός έδρας μέτρησαν 13 νίκες και 5 ήττες.

Δύο από τις νίκες τις πέτυχαν στην έδρα της Σεντ Τζόνστον (2-0, 2-1) ενώ στο ματς της Γλασκώβης έμειναν στην ισοπαλία.