Η Μπόρνμουθ λατρεύει να παίζει στο «Ολντ Τράφορντ», σκοράρει ανελλιπώς και βλέπει τον Ταβερνίερ να γράφει ιστορία!
Η Μπόρνμουθ αρέσκεται στις εκδρομές προς την κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ τα τελευταία χρόνια, και το απέδειξαν και χθες (25/10) επικρατώντας της Γιουνάιτεντ στο «σπίτι» της με 3-0. Τα «κεράσια» τρέχουν ένα αήττητο σερί τεσσάρων συναπτών αναμετρήσεων τέσσερις συναπτές αναμετρήσεις στο «Ολντ Τράφορντ» με πληθώρα τερμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τον Μάρκους Ταβερνίερ, που έβαλε το όνομά του σε μία ιδιαίτερη λίστα.

Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στην κατάσταση του προπονητή της Γιουνάιτεντ, μετά την ταπεινωτική ήττα από την Μπόρνμουθ για την 8η αγωνιστική της Premier League, όμως το σερί που έχουν χτίσει τα «κεράσια» στο «Ολντ Τράφορντ» κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Η ομάδα της νότιας ακτής μετρά τρεις νίκες και μία ισοπαλία στο ιστορικό γήπεδο των «κόκκινων διαβόλων», τους αρέσει να σκοράρουν εκεί, πόσο μάλλον στον… Ταβερνίερ.
Ήταν να μην κάνει την αρχή
Κάποια στατιστικά δεν φανερώνουν και πολλά για την κατάσταση που περιγράφουν, ωστόσο εδώ δεν πρόκειται για μία τέτοια περίπτωση. Η υπεροχή της Μπόρνμουθ στο «κόκκινο» Μάντσεστερ υπό τις οδηγίες του Αντόνι Ιραόλα, και πλέον του Μάρκο Ρόζε, είναι αδιαμφησβήτητη.
Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2023, σχεδόν τρία χρόνια, όταν το σύνολο του Βάσκου τεχνικού πήρε την πρώτη νίκη στην ιστορία του συλλόγου σε αυτό το γήπεδο, με το εμφατικό 3-0, με τους Σενέσι, Μπίλινγκ και Σολάνκι να βρίσκουν δίχτυα, και τον Ταβερνίερ να σερβίρει δύο από αυτά τα γκολ.
Η συνέχεια ήρθε την εμέσως επόμενη χρονιά, ξανά τον Δεκέμβριο, και ξανά με 3-0, με τους Χάουοσεν, Κλάιφερτ και Σεμένιο, να χρίζονται αυτήν τη φορά σκόρερ. Η αναμέτρηση που ακολούθησε, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερη.
Το ημερολόγιο έγραφε και πάλι Δεκέμβριος, του 2025 τώρα, σε μία απίθανη σύμπτωση, και το μοναδικό παιχνίδι της περιόδου που εξετάζουμε που τα «κεράσια» δεν πήραν τους τρεις βαθμούς. Η ομάδα του Ιραόλα πέτυχε τέσσερα τέρματα, έναντι τεσσάρων των «κόκκινων διαβόλων», με τοον Ταβερνίερ να σκοράρει και να σερβίρει ακόμα ένα, και τους Σεμένιο, Εβανίλσον και Κρουπί να βλέπουν τα ονόματά τους στον πίνακα του τελικού 4-4.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, ή μάλλον το… χθες. Το γκρουπ του Μάρκο Ρόζε πήρε την σκυτάλη από εκείνο του Βάσκου, επικράτησε ξανά με 3-0 (!), κατά πάσα πιθανότητα ξεχείλησε το ποτήρι του Μάικλ Κάρικ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, χάρη στα γκολ των Ράιαν, Ταβερνίερ και Εβανίλσον.
Ένα σπουδαίο και… αποδοτικό επίτευγμα
Παρατηρείτε μήπως κάτι; Η Μπόρνμουθ έχει σημειώσει 13 τέρματα στο «Ολντ Τράφορντ» από το 2023 και έπειτα, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα της Premier League, και ο Άγγλος εξτρέμ των «κερασιών» έχει συμμετοχή στα πέντε εξ αυτών. Κάτι που τον κατατάσσει τρίτο σε μία πολύ ξεχωριστή λίστα ποδοσφαιριστών στο ιστορικό γήπεδο των «κόκκινων διαβόλων».
Ο Ταβερνίερ των δύο γκολ και των τριών ασίστ βρίσκεται μονάχα κάτω από τους Χάρι Κέιν και Στίβεν Τζέραρντ όσον αφορά τους Άγγλους στην έδρα της Γιουνάιτεντ, με τους δύο θρύλους του ποδοσφαίρου της χώρας να έχουν από έξι. Αυτό που κάνει.
Ωστόσο, την επίδοση του παίκτη της Μπόρνμουθ εντυπωσιακή είναι ότι έβαλε το όνομά του σε αυτήν τη λίστα σε μόλις τρία ματς - απουσίασε από τη συνάντηση του 2024 - κάτι που πήρε εννιά στον στράικερ της Μπάγερν, και 15 στον αρχηγό της Λίβερπουλ.
Η Μπόρνμουθ έχει μετατρέψει το «Ολντ Τράφορντ» σε αγαπημένο της προορισμό και ο Ταβερνίερ αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή αυτής της ιδιαίτερης παράδοσης. Μόλις τρία παιχνίδια, πέντε συμμετοχές σε γκολ και πλέον μία θέση δίπλα σε δύο θρύλους του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Μιχάλης Κεφάλας
























