Για την Τσέλσι, κίνητρο στο Μουντιάλ, εκτός από τα χρήματα, είναι ξεκάθαρα η ψυχολογική «ένεση» πως επέστρεψε!

Τέσσερις νίκες, μία ήττα υπό μία ειδική συνθήκη, λόγω της αποβολής του Τζάκσον, και η Τσέλσι βρίσκεται στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων! Μία εξαιρετική πορεία, με πολύ καλό ποδόσφαιρο, με την αγωνιστική φιλοσοφία του Μαρέσκα, με ποδοσφαιριστές που έχουν πάρει πολύ σοβαρά τη διοργάνωση. Έτσι έπρεπε, άλλωστε, από την στιγμή που προκρίθηκαν στα νοκ – άουτ, και το έκαναν πράξη. Πλέον, την Τσέλσι δεν πρέπει μόνο να την ενδιαφέρουν τα χρήματα που θα βάλει στα ταμεία της, αν πάρει το τρόπαιο. Προφανώς και είναι πολλά. Αλλά τα 80 αυτά εκατομμύρια δεν ανταλλάσσονται με την ψυχολογική «ένεση» που θα λάβει, αισθανόμενη πως έχει… επιστρέψει!



Για την Τσέλσι, κίνητρο στο Μουντιάλ, εκτός από τα χρήματα, είναι ξεκάθαρα η ψυχολογική «ένεση» πως επέστρεψε!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Εξαιρετική είναι η πορεία της Τσέλσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Αυτό είναι προφανές. Είναι σοβαρή από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν μία συνέπεια, έχει βελτιώσει την ανασταλτική της λειτουργία και έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς άπαντες, πως αποτελεί ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Πολύ λογικό. Έφτασε στον ημιτελικό, και εκεί συναντά τη Φλουμινένσε. Τη μοναδική, δηλαδή, μη ευρωπαϊκή ομάδα που βρίσκεται σε αυτό το σημείο, έχοντας παίξει επίσης πολύ καλό ποδόσφαιρο.

Αν εξαιρέσουμε την ήττα με ανατροπή από τη Φλαμένγκο, με την κόκκινη κάρτα του Τζάκσον, η Τσέλσι έχει κερδίσει τα τέσσερα ματς που έδωσε. Με 2-0 τη Λος Άντζελες, με 3-0 τη Σεντ Εσπεράνς, με 4-1 την Μπενφίκα, ιδιαίτερα εμφατικά, στο ματς με την τεράστια χρονική καθυστέρηση, και τώρα με 2-1 την Παλμέιρας. Υπολογίστε σε αυτά και το μεγάλο «κέρδος» από τη μεταγραφή του Εστεβάο, ο οποίος πήρε το… μήνυμα από τα σκληρά μαρκαρίσματα του Κουκουρέγια, πως το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν σχετίζεται με αυτό της Βραζιλίας.

Οι «μπλε» έχουν, λοιπόν, την ευκαιρία να φτάσουν στον τελικό και να βρουν στον δρόμο τους είτε την Παρί Σεν Ζερμέν, που κατέκτησε πριν από έναν μήνα το Champions League, είτε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δύσκολο εγχείρημα, σε κάθε περίπτωση, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Τσέλσι νιώθει πως επέστρεψε.

Έφτιαξε την ψυχολογία της, βελτιώνει το μυαλό της, υπάρχει λογική στον «οργανισμό», μετά τα αλόγιστα χρήματα που σκορπούσε τα προηγούμενα καλοκαίρια ο Τοντ Μποέλι. Και σε όλα αυτά, προσθέτω φυσικά και την παραμονή του Έντσο Μαρέσκα, που έβγαλε την ομάδα στο Champions League και κατέκτησε το Europa Conference League.

Συνεπώς, το σημαντικότερο όλων, δεν έγκειται στα χρήματα που θα βάλει στα ταμεία της η Τσέλσι, αν σηκώσει το τρόπαιο. Ναι, είναι πολλά, συζητάμε για 80 εκατομμύρια συνολικά, αλλά δεν ήταν αυτό που της έλειπε. Εκείνο που μετράει περισσότερο μέσα από μία τέτοια διοργάνωση, είναι το ψυχολογικό του πράγματος. Εκεί βελτιώνεται διαρκώς η ομάδα του Λονδίνου και αυτό δεν ανταλλάσσεται ούτε με αυτό το ποσό.

Σαφέστατα, κάποια στιγμή η κούραση θα κάνει την εμφάνισή της μέσα στη σεζόν. Ωστόσο, αν καταφέρει τώρα και ξεπεράσει τα δύο εναπομείναντα εμπόδια στο Μουντιάλ Συλλόγων, θα λάβει μία σημαντική ψυχολογική «ένεση», πολύ υψηλού επιπέδου, με φόντο τη νέα σεζόν.

Εάν το καταφέρει, επίσης, τότε θα είναι η μόνη ομάδα που δεδομένα έχει πάρει κάθε ευρωπαϊκό τίτλο, που μπορεί να κατακτηθεί. Ακόμη και αν ακούγεται… τυπικό, προφανώς και έχει τη σημασία του, με τον Έντσο Μαρέσκα να κερδίζει χρόνο και τον Τοντ Μποέλι να σχεδιάζει με δύο, πλέον, τίτλους στην τροπαιοθήκη του, τη νέα «εποχή».