Οι Άγγλοι διαιτητές χρειάζονται επειγόντως σεμινάρια από τον Τιρπέν, που δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του!

Αντί να σκέφτεται όλες αυτές τις… ιδέες ο Χάουαρντ Γουέμπ για τη νέα σεζόν στην Premier League, με τους διαιτητές να εξηγούν τις αποφάσεις και όλα τα σχετικά, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να φωνάξει τον διαιτητή του αγώνα Μπάγερν - Ρεάλ, τον Γάλλο Τιρπέν, να κάνει σεμινάρια στους μετριότατους Άγγλους συναδέλφους του! Και να τους εξηγήσει πως μπορείς να διαιτητεύσεις υπέροχα έναν πολύ δύσκολο αγώνα, όπως αυτόν τον ημιτελικό, παίρνοντας  εσύ τις αποφάσεις και όχι να περιμένεις να έχει την ευθύνη ο VAR. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Οι Άγγλοι διαιτητές χρειάζονται επειγόντως σεμινάρια από τον Τιρπέν, που δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του!

Την γνώμη μου για τους Άγγλους  διαιτητές πιθανολογώ την ξέρετε! Την έχω εκφράσει και σε μεταδόσεις όλα αυτά τα χρόνια, και όχι μόνο τα τελευταία, και υπάρχει κείμενο μου σε αυτή τη στήλη που υποστήριζα πως ίσως ήρθε η ώρα να καλέσουν ξένους διαιτητές και οι Άγγλοι για να λύσουν το πρόβλημα τους!

Αν δει κάποιος σχόλια στα social media πολλών σημαντικών σχολιαστών στη Βρετανία, θα διαπιστώσει ότι και ο κόσμος έχει αρχίσει και έχει την ίδια άποψη, ειδικά βλέποντας τις διαιτησίες στο φετινό Champions League στα νοκ-άουτ. Αλλά ο Τιρπέν έδωσε ένα… ρεσιτάλ, αποδεικνύοντας πως ο διαιτητής δεν μπορεί να είναι ευθυνόφοβος. Όπως είναι οι περισσότεροι από τους διαιτητές στην Premier League, με χειρότερους τον Χούπερ, τον Τίρνεϊ, τον Πόουσον, τον Κουτ και πάνω από όλους τον Τέιλορ, που απορεί κανείς πώς η FIFA τον έχει στη λίστα της για μεγάλες διοργανώσεις!

Ο Γάλλος διαιτητής, που είχε σφυρίξει και στον τελικό του 2022 στο Παρίσι, στο Champions League, ανάμεσα στην Ρεάλ και στη Λίβερπουλ, σε αυτό το παιχνίδι είδε πάρα πολύ σωστά και τις δύο περιπτώσεις των πέναλτι, και δεν περίμενε ούτε να ειδοποιηθεί, ούτε να μιλήσει σε οποιαδήποτε στιγμή για οποιαδήποτε απόφαση με τον VAR. Και αυτό διαφοροποιεί τον πολύ καλό διαιτητή από απλώς κάποιον που έχει μία σφυρίχτρα και περιμένει να δει εάν υπάρχει κάποια ειδοποίηση για να πάρει μία σημαντική απόφαση. Δυστυχώς για το αγγλικό ποδόσφαιρο, και ο κάποτε πάρα πολύ αξιόπιστος, Μάικλ Όλιβερ, ειδικά στη φετινή χρονιά, έχει λίστα ολόκληρη από κάκιστες επιλογές. Ένας άνθρωπος που δεν δίστασε πριν από μερικά χρόνια να δώσει ένα πέναλτι στο τελευταίο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Γιουβεντους, με το σκορ στο 0-3 ουσιαστικά, αλλάζοντας τις ισορροπίες! Ένα πέναλτι τότε, αρκετά αμφιλεγόμενο, ωστόσο είχε πάρει μία απόφαση με κύρος, ενώ  στην φετινή σεζόν όλες οι αποφάσεις του στα περισσότερα μεγάλα παιχνίδια που κλήθηκε να σφυρίξει, ήταν ενός ανθρώπου… φοβισμένου!

Γίνεται αντιληπτό γιατί το 2018 η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν είχε καλέσει κανέναν Άγγλο διαιτητή να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ρωσία, και αυτό σίγουρα φόβισε από τότε τον Όλιβερ, που αντί να παραμείνει ένας άνθρωπος με το θάρρος της γνώμης του, σιγά-σιγά έχει μεταβληθεί σε ένα άβουλο «ρομπότ», που απλώς περιφέρεται μέσα στο γήπεδο, περιμένοντας πότε θα ειδοποιηθεί από τον VAR για να δώσει πέναλτι ή κόκκινη κάρτα.

Είναι απίστευτα αναζωογονητικό το να βλέπει κάποιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και σε τόσο υψηλά παιχνίδια με μεγάλο διακύβευμα, διαιτητές όπως ο Τιρπέν. Και γενικά, οι Γάλλοι διαιτητές έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και είναι σίγουρα απόρροια καλής δουλειάς. Εξαιρετικοί  και οι Ιταλοί που επίσης παίρνουν επάνω τους την ευθύνη!

Αν θέλει λοιπόν ο κύριος Γουέμπ να κάνει καλό στο πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά, ας φωνάξει μερικούς από αυτούς τους διαιτητές, με πρώτον τον Τιρπέν και  να βάλουν κάτω τα «φυντάνια» της Premier League και να τους εξηγήσουν πώς ακριβώς πρέπει να σφυρίζουν στην σύγχρονη εποχή με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Και όχι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους για κάθε απόφαση. 

Αν δε γίνει κάτι πολύ ριζοσπαστικό, όπως έγραφα και σε εκείνο το κομμάτι τον περασμένο Αύγουστο, μόλις είχε ξεκινήσει η Premier League, τότε θα συνεχίσει να ισχύει το σλόγκαν: « Η καλύτερη Λίγκα με τους χειρότερους διαιτητές του κόσμου»!