Το ποδόσφαιρο άλλαξε, ο ΜακΤόμινεϊ δεν είναι «supersub», αλλά απαραίτητος για τον προπονητή του!

Σκοτ ΜακΤόμινεϊ. Ο ορισμός του ποδοσφαιριστή που κάθε προπονητής θα ήθελε στην ομάδα του. Εξαιρετικός στη μεσαία γραμμή, δυνατός, σκληρός όπου χρειάζεται, με μια πρωτοφανή ικανότητα να σκοράρει, σε αρκετές από τις περιπτώσεις που πατά στην περιοχή. Το κάνει ως βασικός με τη Σκωτία, έρχεται από τον πάγκο και το επιβεβαιώνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον χαρακτηρίζουν «supersub», τον συγκρίνουν  με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, αλλά ξεχνούν κάτι: πως ο Τεν Χαγκ τον θεωρεί απαραίτητο, αφού το ποδόσφαιρο «παίζεται» πλέον με 16… βασικούς! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.Το ποδόσφαιρο άλλαξε, ο ΜακΤόμινεϊ δεν είναι «supersub», αλλά απαραίτητος για τον προπονητή του!

Έχει τα περισσότερα γκολ στην Premier League από το 85ο λεπτό και μετά. Και φυσικά έχουν όλα λυτρωτική μορφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει τα περισσότερα γκολ στη Λίγκα ως ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί και σκοράρει σε αναμετρήσεις προερχόμενος από τον πάγκο.

Το έκανε και στο «Βίλα Παρκ» το απόγευμα της Κυριακής και ο όρος «clutch» αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εφάμιλλος του ονόματός του! Συζητάμε φυσικά για τον Σκοτ ΜακΤόμινεϊ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έναν ποδοσφαιριστή που αποτελεί δικαιολογημένα έναν εκ των κορυφαίων για τους «κόκκινους διαβόλους», στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Διότι μπαίνει στο παιχνίδι και το αλλάζει.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μία τακτική επιλογή του Έρικ Τεν Χαγκ. Ο Ολλανδός ξέρει τι μπορεί να του προσφέρει ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, προερχόμενος από τον πάγκο. Γκολ, ενέργεια, τρεξίματα, επικίνδυνες καταστάσεις. Πατά στην περιοχή, διαθέτει καλά τελειώματα, αποτελεί μία έξτρα λύση.

Για την εθνική Σκωτίας είναι απαραίτητος από το ξεκίνημα της εκάστοτε συνάντησης. Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όμως, προτιμάται να έρχεται από τον πάγκο. Και όσο αποδίδει αυτή η επιλογή, όπως απέναντι στην Άστον Βίλα, τη Γουλβς και τη Γουέστ Χαμ, ουδείς θα μένει παραπονεμένος. Ούτε ο κόσμος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν τον βλέπει να μπαίνει στο γήπεδο, ούτε ο ίδιος που δεν ξεκινά στη βασική ενδεκάδα.

Ας μην γελιόμαστε. Ο ΜακΤόμινεϊ δεν είναι… Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Αλλά δεν υπάρχει επίσης και κανένας λόγος να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης. Διότι το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πλήρως και αυτό που λέγαμε κάποτε «super sub», πλέον δεν υφίσταται με την κυριολεκτική έννοια. Θυμίζει το μπάσκετ που κάποτε λέγαμε βασική πεντάδα! 

Τότε, τη δεκαετία του ’70, ο αριθμός των αλλαγών ήταν περιορισμένος με μια μόνο στο αγγλικό ποδόσφαιρο. «Σήμερα», με τις πέντε αλλαγές που έχει ένας προπονητής στη διάθεσή του, πρακτικά μπορεί να αλλάξει το 50% της ενδεκάδας του, αν εξαιρέσουμε τον τερματοφύλακα. Τεράστια διαφορά λοιπόν. 

Ο ΜακΤόμινεϊ ναι μεν έρχεται από τον πάγκο λοιπόν, αλλά αποτελεί τον ορισμό ενός ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στα βασικά πλάνα της ομάδας του Έρικ Τεν Χαγκ. Και όσο η αξιοποίησή του από τον πάγκο αποδίδει, τόσο θα συνεχίζει να προέρχεται από αυτόν. Δεν είναι «super sub» γιατί οι προπονητές βλέπουν και ξέρουν τι μπορεί και πότε μπορεί να τους δώσει βοήθειες ο κάθε παίκτης! Είναι απαραίτητος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποτελεί την κορυφαία επιλογή ποδοσφαιριστή για τον Έρικ Τεν Χαγκ από όσους τον περιβάλλουν στον πάγκο του.