Άρσεναλ, θες τον τίτλο; Σταμάτα να… αυτοκτονείς και ετοιμάσου για τις 26 Απριλίου!

Από την ίδια την Άρσεναλ εξαρτάται ο τίτλος. Μπορεί να τον κατακτήσει; Πρέπει να κερδίσει στο «Έτιχαντ». Δεν μπορεί; Ας σταματήσει να χάνει μόνη της βαθμούς. Και αν αυτό συμβεί, τότε οι πιθανότητες είναι υπαρκτές. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να πάψει να σκέφτεται πως όλα χάθηκαν, επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία της, βρέθηκε να «πετά» σε συνεχόμενες αγωνιστικές προβάδισμα δύο γκολ…



Άρσεναλ, θες τον τίτλο; Σταμάτα να… αυτοκτονείς και ετοιμάσου για τις 26 Απριλίου!

Πηγαίνει στο «Άνφιλντ». Είναι πολύ καλύτερη για περίπου μισή ώρα, προηγείται με 2-0 και… κάτι συμβαίνει. Ο Γκρανίτ Τσάκα γίνεται έξαλλος με τον Αλεξάντερ Άρνολντ, το κοινό γίνεται… έξαλλο με τον Ελβετό και η Λίβερπουλ μειώνει ευθύς αμέσως με τον Μοχάμεντ Σαλάχ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Άρσεναλ είναι φοβισμένη. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως βρίσκεται κοντά στο πρώτο της «διπλό» στο εν λόγω γήπεδο μετά από 11 χρόνια, μένει πίσω από τη μπάλα, στέκεται τυχερή στο πέναλτι που χάνει ο Αιγύπτιος, αλλά δέχεται το γκολ της ισοφάρισης στο 85’.

Από εκεί και πέρα, αντέχει επειδή ο Άγγλος γκολκίπερ κάνει τις επεμβάσεις της… ζωής του. Στερεί από τον Σαλάχ και τον Κονατέ το 3-2, ενώ υπάρχει και μία αντεπίθεση για τους «κανονιέρηδες», με τον Γκάμπριελ Μαρτινέλι να μην πασάρει σωστά στον Μπουκάγιο Σάκα.

Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, η Άρσεναλ μπορεί να αισθάνεται στον απόλυτο βαθμό τη φράση «ναι μεν, αλλά…». Διότι ναι μεν έχασε ένα προβάδισμα δύο γκολ, αλλά από την άλλη πλευρά, βρέθηκε πιο κοντά στην ήττα, παρά σε ένα ιστορικό «διπλό».

Περνά μία εβδομάδα και οι «κόκκινοι» ταξιδεύουν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Ένα γήπεδο που πέρυσι αποδείχθηκε νικηφόρο, χάρη στα δύο γκολ των στόπερ της Άρσεναλ. Ο Χόλντινγκ είχε ανοίξει το σκορ, ο Μπόουεν είχε ισοφαρίσει και ο Γκάμπριελ Μανγκαλάες είχε διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. Αμφότεροι, στην 31η αγωνιστική της Premier League ξεκίνησαν στην βασική ενδεκάδα.

Και η Άρσεναλ εκκίνησε υπέροχα την αναμέτρηση. Δύο γκολ, αμφότερα βγαλμένα από τον τρόπο παιχνιδιού της, με κάθετο ποδόσφαιρο, σέντρα στο πίσω δοκάρι και αρκετούς ποδοσφαιριστές στην περιοχή. Ο Ζεσούς σκόραρε για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι μετά την επιστροφή του, ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι κατέγραψε ακόμη μία ασίστ και όλα έδειχναν πως η Γουέστ Χαμ, που είχε και ματς μεσοβδόμαδα, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει.

Ένα λάθος του Τόμας Πάρτεϊ στη μεσαία γραμμή και ένα αμφισβητούμενο πέναλτι, την ξαναέβαλαν στο παιχνίδι. Ο Μπενράχμα σκόραρε ξανά στους Λονδρέζους από τη «λευκή» βούλα και το 2-1 του πρώτου μέρους, έμοιαζε και… δίκαιο και λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως η Άρσεναλ ναι μεν προηγήθηκε ξανά, αλλά έμοιαζε να θέλει να διαχειριστεί το υπέρ της προβάδισμα, παρά να το διευρύνει.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, η κακή εβδομάδα που διένυσαν οι «κανονιέρηδες» απλώς επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για αυτούς. Ο Μπουκάγιο Σάκα αστόχησε για πρώτη φορά από τα «11» βήματα μετά τον τελικό του EURO και προτού η Άρσεναλ αντιληφθεί πως δεν είδε το 2-1 να γίνεται… τρία, δέχθηκε γκολ από τον Μπόουεν.

Από εκεί και πέρα, τόσο ο Μικέλ Αρτέτα έδειχνε σε πανικό, όσο και η ίδια η ομάδα του, η οποία δυσκολεύτηκε πολύ στη μετάβαση από το ένα «τρίτο» του γηπέδου στο άλλο, προσπαθούσε, δεν ήταν αδιάφορη, αλλά δεν απείλησε διόλου τον Φαμπιάνσκι.

Ο χρόνος περνούσε, ο Ισπανός προπονητής προέβη σε πέντε αλλαγές συνολικά, αλλά όλα έμοιαζαν να έχουν χαθεί. Και πράγματι, έτσι ήταν… Η Άρσεναλ άφησε δύο βαθμούς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, δεν κέρδισε για πρώτη φορά σε εξόρμησή της κάποια συμπολίτισσά της και αναχωρεί για το «σπίτι», αισθανόμενη πως «σήμερα», στέρησε από μόνη της στον εαυτό της δύο πόντους.

Είναι η 5η ομάδα που πράττει κάτι τέτοιο σε δύο συνεχόμενα ματς στην ιστορία της Premier League, σε μία κατάσταση που η ίδια δεν έχει ξανά βιώσει ποτέ. Ακολουθούν δύσκολα ματς, αλλά η ουσία είναι μία.

Αν η Άρσεναλ καταφέρει να μην ηττηθεί στο «Έτιχαντ», εξαρτάται ξανά από την ίδια η κούρσα του τίτλου. Θες λοιπόν να το κατακτήσεις; Σταμάτα να «αυτοκτονείς» και πάρε το «διπλό» κόντρα στη μόνιμη διεκδικήτρια, Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά αρχικά, σταμάτα να της το δίνεις μόνος σου…

Δημήτρης Μανάκος