Κάθε πρωταθλήτρια της Premier League από το 2010, έχει στο ρόστερ της τουλάχιστον έναν Βέλγο – Η Άρσεναλ πήρε τον… Τροσάρ!

Μοιάζει εντυπωσιακό αλλά είναι πραγματικότητα. Κάθε ομάδα που έχει κατακτήσει τον τίτλο από το 2010 και έπειτα, έχει στο ρόστερ της τουλάχιστον έναν Βέλγο. Πλέον, η Άρσεναλ έχει δύο, καθώς αγόρασε τον Λεάντρο Τροσάρ και κράτησε τον Σάμπι Λοκόνγκα!



Κάθε πρωταθλήτρια της Premier League από το 2010, έχει στο ρόστερ της τουλάχιστον έναν Βέλγο – Η Άρσεναλ πήρε τον… Τροσάρ!

Ψάχνοντας την Premier League, αναλύοντας όλο και πιο διεξοδικά το πρωτάθλημα, πάντα βρίσκεις πράγματα να σχολιάσεις. Αριθμούς που κάνουν εντύπωση, παραδόσεις που δεν «σπάνε», παίκτες που ξεχωρίζουν με βάση την χρηματιστηριακή τους αξία και ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν με πολλά χρήματα, αλλά δεν έκαναν την διαφορά.

Υπάρχουν όμως και τα «μοιραία». Αυτά που απλώς συμβαίνουν και κανείς δεν μπορεί να τα εξηγήσει, με το πιο χαρακτηριστικό αυτών να είναι η επιτυχία των Βέλγων στο «Νησί» από το 2010 και έπειτα.

Γιατί το λέμε αυτό; Διότι κάθε σύλλογος της Premier League τα τελευταία 12 χρόνια, που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα, διέθετε στο ρόστερ του τουλάχιστον έναν Βέλγο. Είτε αναφερόμαστε στον Βινσέντ Κομπανί, είτε στον Κέβιν Ντε Μπρόινε που «σαρώνει» την τελευταία τριετία, είτε στον Σιμόν Μινιολέ, είτε στον Ρίτσι Ντε Λαέτ.

Θυμάστε τον τελευταίο; Το έκανε δύο φορές μέσα σε μία εξαετία, με δύο διαφορετικές ομάδες. Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τη Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι.

Αυτομάτως, μας γεννήθηκε η απορία πόσους Βέλγους έχει η πρωτοπόρος Άρσεναλ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στις τάξεις της… Δύο είναι η σωστή απάντηση! Τον Σάμπι Λοκόνγκα και τον νεοαποκτηθέντα, Λεάντρο Τροσάρ.

Μπορεί λοιπόν η παράδοση να συνεχιστεί και στο Βόρειο Λονδίνο; Όλα δείχνουν πως… ενδέχεται, με μία επισήμανση! Κανένας Βέλγος ποδοσφαιριστής δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Άρσεναλ, με Λοκόνγκα και Τροσάρ να «τριτώνουν» τη λίστα μετά τον Τόμας Βερμάαλεν!

Αναλυτικά, οι Βέλγοι ποδοσφαιριστές των ομάδων της Premier League από το 2010 και έπειτα:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2010-11): Ρίτσι Ντε Λαέτ

Μάντσεστερ Σίτι (2011-12): Βινσέντ Κομπανί, Ντέντρικ Μπογιάτα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2012-13): Μάρνικ Βέρμαϊλ, Αντνάν Γιανουζάι

Μάντσεστερ Σίτι (2013-14): Βινσέντ Κομπανί, Ντέντρικ Μπογιάτα

Τσέλσι (2014-15): Τιμπό Κουρτουά

Λέστερ (2015-16): Ρίτσι Ντε Λαέτ

Τσέλσι (2016-17): Τιμπό Κουρτουά, Εντέν Αζάρ, Μίτσι Μπατσουαγί

Μάντσεστερ Σίτι (2017-18): Βινσέντ Κομπανί, Ελιακίμ Μανγκαλά, Κέβιν Ντε Μπρόινε

Λίβερπουλ (2018-19): Σιμόν Μινιολέ

Μάντσεστερ Σίτι (2019-20): Κέβιν Ντε Μπρόινε

Μάντσεστερ Σίτι (2020-21): Κέβιν Ντε Μπρόινε

Μάντσεστερ Σίτι (2021-22): Κέβιν Ντε Μπρόινε

 

Δημήτρης Μανάκος