Νιούκαστλ και Λιγκ Καπ: Οι «καρακάξες» έχουν ανάγκη τον πρώτο τους τίτλο μετά από μισό αιώνα!

Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις καλύτερες σεζόν στη σύγχρονη ιστορία της. Μία σεζόν που ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά η πορεία της Νιούκαστλ επιδέχεται κάθε λογής όνειρο από τους φίλους της. Μία ήττα σε 15 ματς της Premier League, εξαιρετικό ποδόσφαιρο και γιατί όχι… τίτλος, για πρώτη φορά μετά το 1969; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Νιούκαστλ και Λιγκ Καπ: Οι «καρακάξες» έχουν ανάγκη  τον πρώτο τους τίτλο μετά από μισό αιώνα!

Αν κάποιος μπει στην διαδικασία να αντιληφθεί τι έχει κάνει μέσα σε ένα χρόνο η Νιούκαστλ, τότε πιθανώς θα μείνει εντυπωσιασμένος. Διότι μιλάμε για μία ομάδα που την τελευταία μέρα, που πρόεδρός της ήταν ο Μάικλ Άσλεϊ και προπονητής της ο Στιβ Μπρους, βρισκόταν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και δίχως νίκη υπέρ της.

Όταν όμως, στις αρχές του περσινού Οκτωβρίου άλλαξε το καθεστώς της για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, διαφοροποιήθηκε και ολόκληρη η κατάσταση που την περιέβαλλε. Πήρε την πρώτη της ισοπαλία στο «Σέλχαρστ Παρκ» με την Κρίσταλ Πάλας, υπό τη νέα διοίκηση, κέρδισε το πρώτο της ματς, ανέβηκε πάνω από την επικίνδυνη ζώνη πριν τις μεταγραφές του Ιανουαρίου και εν συνεχεία κινήθηκε εξαιρετικά ώριμα, ως προς τις μεταγραφικές της κινήσεις.

Πήρε για την ακρίβεια ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να της σώσουν την κατηγορία. Τον Κίραν Τρίπιερ, τον Νταν Μπερν, τον Ματ Τάργκετ, τον Γουντ της Μπέρνλι και πρόσθεσε μία μεγάλη πινελιά για τα τότε δεδομένα της, με τον Μπρούνο Γκιμαράες.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Έντι Χάου, την κατέστησαν την 3η καλύτερη ομάδα του περσινού δευτέρου γύρου, πίσω μόνο από τη Λίβερπουλ του εξαιρετικού ντεμαράζ, για να μειώσει τη διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι, και τους ίδιους τους «πολίτες», που εν τέλει πήραν και το πρωτάθλημα, στην τρομερή τελευταία αγωνιστική, γυρνώντας το ματς με την Άστον Βίλα.

Φέρνοντας τον χρόνο στο καλοκαίρι του 2022, οι στοιχηματικές εταιρίες υπολόγιζαν πως η Νιούκαστλ θα βρίσκεται μεταξύ της 7ης και της 9ης θέσης, καθώς στην συζήτηση για την διεκδίκηση της Ευρώπης, βρίσκονταν ομάδες όπως η Μπράιτον και η Γουέστ Χαμ, πλην των έξι μεγάλων.

Αυτό που πράττουν όμως οι «καρακάξες», με πίστη στο πλάνο που έθεσαν οι Σαουδάραβες, είναι εκπληκτικό. Μετρούν μόλις μία ήττα σε 15 ματς. Αυτή από τη Λίβερπουλ, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στο «Άνφιλντ». Παράλληλα, κόντραραν τη Μάντσεστερ Σίτι, με το τελικό 3-3 να είναι προϊόν ενός γενναίου τρόπου παιχνιδιού με τη λογική της «επίθεσης στην επίθεση», για να έρθει και το τρίποντο επί της Τσέλσι και η «λευκή» ισοπαλία στο «Ολντ Τράφορντ» με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Απολογισμός; Τρομερή συγκομιδή με 30 βαθμούς σε 15 ματς, 3η θέση στην διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο κόσμος της ενθουσιασμένος και η… δίψα για επιστροφή στην Ευρώπη όλο ένα να μεγαλώνει.

Και ρωτάω εγώ… Αυτή η Νιούκαστλ είναι ικανή να συνδυάσει μία «ιστορική» για την ίδια σεζόν, με αλλαγή καθεστώτος και τρόπου λειτουργίας, με έναν τίτλο; Προφανώς και είναι, με το Λιγκ Καπ να προσφέρεται για… εκπλήξεις και μία ενδεχόμενη κατάκτησή του από τον Έντι Χάου, να είναι σαφώς μικρότερη έκπληξη, αναλογικά με τον περσινό αποκλεισμό από την Κέιμπριτζ, στο ντεμπούτο του Κίραν Τρίπιερ.

Συνεπώς, η Νιούκαστλ οφείλει να είναι ανταγωνιστική στον θεσμό και να μην αψηφήσει το ματς απέναντι στη Μπόρνμουθ, ώστε να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους «8». Μπορεί να το κάνει, το «χρωστά» στον εαυτό της και αν καταφέρει να φτάσει στον πρώτο της τίτλο μετά το 1969, τότε δεν θα μιλάμε απλώς για υπέρβαση, αλλά για μία νέα εποχή, που «σφραγίζεται» και με… χρυσάφι!