Έκανε «κοιλιά» η Άρσεναλ στο μήνα που κέρδισε Λίβερπουλ και Τότεναμ;

Φτάσαμε στο τέλος του Οκτωβρίου. Ενός μήνα που η Άρσεναλ έχει δώσει 8 αναμετρήσεις, έχει κερδίσει τις έξι, έχει ηττηθεί σε ένα ματς που δεν της προκαλεί «ζημιά» και βρίσκεται στην κορυφή τόσο της Premier League, όσο και του ομίλου της στο Europa League. Είναι λοιπόν δυνατόν να κατακρίνουμε μία ομάδα που διαθέτει το νεότερο σύνολο στο «Νησί», επειδή έχασε στην Ολλανδία και δεν κατάφερε να κερδίσει τη Σαουθάμπτον, από δικά της λάθη, ξεχνώντας τις νίκες με Τότεναμ και Λίβερπουλ σε διάστημα μίας εβδομάδας στο «Έμιρεϊτς»;  



Έκανε «κοιλιά» η Άρσεναλ στο μήνα που κέρδισε Λίβερπουλ και Τότεναμ;

Η αλήθεια είναι πως μπορεί η λογική των Ελλήνων και των Άγγλων να διαφέρει σε πάρα πολλά σημεία, τόσο σε διάφορους τομείς της ζωής, όσο και στην αντίληψη του ποδοσφαίρου, όπως υπάρχει και ένα κοινό μεταξύ μας. Ποιο είναι αυτό; Ο τρόπος που οι δημοσιογράφοι στο «Νησί» διαχειρίζονται ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Το αναλύουν πολύ περισσότερο από το θετικό, βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα, ξεχνούν εύκολα και προτιμούν να προβούν σε αναλύσεις, που ενδέχεται να μην έχουν και πολύ μεγάλη ουσία, διογκώνοντας μία κατάσταση, επειδή απλώς είναι πιο πρόσφατη. Κάπως έτσι μόνο μπορούν να εξηγηθούν όσα γράφονται και αφορούν την Άρσεναλ, από το αποτέλεσμά της απέναντι στη Σαουθάμπτον και έπειτα.

Διότι, ναι μεν οι «κανονιέρηδες» έχουν δει την απόδοσή τους να μειώνεται το τελευταίο διάστημα, αλλά οι στόχοι τους, την δεδομένη χρονική στιγμή τουλάχιστον, είναι υλοποιήσιμοι. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Στο κακό της δεύτερο ημίχρονο με τη Λιντς, η Άρσεναλ κατάφερε να κερδίσει.

Ναι, ο Μπάμφορντ έχασε πέναλτι, ναι, ο Μικέλ Αρτέτα αποφάσισε να γυρίσει την ομάδα του πίσω, αλλά έχουμε μπει στην διαδικασία να σκεφτούμε πως η Άρσεναλ ίσως δεν είχε δυνάμεις για να βγει μπροστά; Γιατί μέχρι να φτάσουμε στο ματς με τα «παγώνια», οι Λονδρέζοι είχαν δώσει άλλες τέσσερις αναμετρήσεις από την 1η μέχρι και την 13η Οκτωβρίου.

Πρακτικά λοιπόν, δοκιμάζονταν στην Premier League και το Europa League, ανά τέσσερις ημέρες. Και αν το επιχείρημα σε αυτό, είναι πως άπαντες καλούνται να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο, να θυμίσουμε πως η Άρσεναλ διαθέτει το νεότερο σύνολο στην κατηγορία. Σύνολο με μεγαλύτερες πιθανώς αντοχές, αλλά και σύνολο, δίχως πολλές παραστάσεις. Σάκα, Σμιθ Ρόου και Μαρτινέλι έκαναν ντεμπούτο με τον Ουνάι Έμερι. Δεν είναι λοιπόν πολύ μεγάλο το διάστημα από την 1η τους εμφάνιση μέχρι σήμερα, απλά είναι αρκετά τα ματς που έχουν πάρει, δεδομένης της ηλικίας τους.

Μετά το παιχνίδι με τη Λιντς και τη νίκη με 1-0, η Άρσεναλ κλήθηκε να παίξει με την Αϊντχόφεν εντός έδρας και επικράτησε πολύ πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 1-0. Ακολούθησε το ματς με τη Σαουθάμπτον στο «Σεντ Μέρις» και παρότι το 1-1 αναδεικνύει πως οι «κανονιέρηδες» φοβήθηκαν και πάλι, παρόλο που σκόραραν νωρίς, να θυμίσουμε πως δεν είχαν απειληθεί μέχρι και την ισοφάριση.

Αντιθέτως, δεν έχουν πάρει ένα πέναλτι με τον Γκαμπριέλ Ζεσούς στο 12ο λεπτό, ενώ ο ίδιος παίκτης δεν έχει τελειώσει ιδανικά τη φάση στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, για να «κλειδώσει» η ομάδα του το τρίποντο.

Και έρχεται το ματς με την Αϊντχόφεν στην Ολλανδία. Η πρώτη ήττα της Άρσεναλ μετά από 9 αναμετρήσεις. Μία ήττα με 2-0, όχι απαραίτητα με κακή εμφάνιση, αλλά σίγουρα σε καμία περίπτωση, με εμφάνιση που θυμίζει αυτές του Σεπτεμβρίου.

Η ουσία όμως ποια είναι; Ηττήθηκε η Άρσεναλ; Ναι. Ξεκίνησε με άπαντες βασικούς; Όχι. Είναι πρώτη στον όμιλο και ορίζεται η πρόκριση από αυτήν; Ναι. Συνεπώς, πάμε παρακάτω. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν προτού προβούμε στην οποιαδήποτε κρίση, να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε, τον λόγο που η Άρσεναλ έφτασε στο σημείο να είναι κουρασμένη στα τελευταία 180 λεπτά που έδωσε.

Πιθανώς, επειδή έχει παίξει 8 φορές μέσα στον ίδιο μήνα. Σε ένα μήνα που ξεκίνησε με τις μεγάλες νίκες απέναντι σε Λίβερπουλ και Τότεναμ, που σκόραρε 6 φορές αθροιστικά και που τελειώνει με την εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ, σε ένα «must win match», για να μείνει πρώτη και τουλάχιστον στο +2 από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Πού καταλήγουμε; Πως αν οι απώλειες σε 30 ημέρες με 9 ματς, είναι δύο, με τη μία εξ΄ αυτών να είναι ισοπαλία, το αποτέλεσμα είναι άρτιο. Πόσο μάλλον όταν στις δύο διοργανώσεις που συμμετέχεις, εξακολουθείς να είσαι στην κορυφή…  Πάντως, αν στο τέλος της ημέρας, αυτή η κριτική ασκείται επειδή η ίδια η ομάδα έχει μεγαλώσει τις απαιτήσεις των φίλων της, τότε μπορεί να λογιστεί και ως επίτευγμά της!

Δημήτρης Μανάκος