Ο Νούνιες δίνει άλλη διάσταση στην επίθεση της Λίβερπουλ και ο Κλοπ ξέρει γιατί τον απέκτησε!

Είναι δεδομένο πως ο Γιούργκεν Κλοπ δεν θα αποφάσιζε να αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζεται τη μεταγραφική περίοδο της εκάστοτε σεζόν. Δεν πληρώνει υπεραξία, ψωνίζει με ουσιαστικό και όχι… φαντεζί τρόπο και το ίδιο έπραξε και φέτος. Μοναδική πινελιά, με μία δόση «λάμψης» παραπάνω ήταν ο Ντάργουϊν Νούνιες. Και τα τέσσερα γκολ του απέναντι στη Λειψία αποδεικνύουν τον λόγο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ο Νούνιες δίνει άλλη διάσταση στην επίθεση της Λίβερπουλ και ο Κλοπ ξέρει γιατί τον απέκτησε!

Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του ο Γκρανίτ Τσάκα είχε μιλήσει για την κατάσταση που είχε βιώσει από τους φίλους της Άρσεναλ, δίχως να αποποιηθεί τις ευθύνες που του αναλογούν. Δέχθηκε πως συνηθίζει να τιμωρείται για το σκληρό του παιχνίδι με  κόκκινες κάρτες, αποδέχθηκε πως οι χειρονομίες του προς το κοινό των «κανονιέρηδων», προ τετραετίας, ήταν λανθασμένη κίνηση, έδειξε μετανιωμένος, αλλά είπε μία πολύ σωστή κουβέντα.

«Στην Αγγλία κρίνουν εύκολα και πολύ γρήγορα. Τη μία εβδομάδα μπορεί να είσαι ο καλύτερος και την επόμενη να ζητούν να φύγεις». Και πράγματι, έτσι είναι. Ο κόσμος στο «Νησί» είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από ό,τι αναμένει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο Ντάργουϊν Νούνιες.

Ήρθε στην Λίβερπουλ από τη Μπενφίκα, είχε πραγματοποιήσει μία εξαιρετική σεζόν, βρίσκεται στην ιδανική ηλικία και… οφείλει να αποδώσει άμεσα. Έχει μπει το «πρέπει» στην συζήτηση. Με το που αστόχησε λοιπόν σε μία κλασσική ευκαιρία απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτομάτως έγινε αντικείμενο συζήτησης.

Η φάση παίχτηκε πολλές φορές, η κουβέντα πήγε στον τρόπο διαχείρισης της κακής αυτής στιγμής από τον Γιούργκεν Κλοπ, για να καταλήξει σε μία σύγκριση με τον Έρλινγκ Χάαλαντ και για το ποιος εκ των δύο θα βρει φέτος δίχτυα, περισσότερες φορές, σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Έκτοτε, πέρασε μία εβδομάδα. Και πλέον, ο Ουρουγουανός έχει αντιστρέψει όλη αυτή την πίεση. Τώρα, βλέπει το δεύτερο στάδιο της Premier League. Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση και πάλι πίσω. Σκόραρε τέσσερις φορές κόντρα στη Λειψία, με το 50% αυτών να επιτυγχάνεται σε 180 δευτερόλεπτα και τη δεδομένη χρονική στιγμή, αποτελεί… είδωλο για τον κόσμο της Λίβερπουλ.

Τι βλέπω όμως εγώ για τον Ντάργουϊν Νούνιες; Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να πούμε αν θα σκοράρει 15, 20 ή 25 γκολ, με την 3η περίπτωση να τον καθιστά πιθανότατα και πρώτο σκόρερ της σεζόν, αλλά δεδομένα θα βοηθήσει, δίνοντας μία άλλη διάσταση στο παιχνίδι της Λίβερπουλ.

Παίζει εξαιρετικά στη μεγάλη περιοχή, μπορεί να ζητήσει μπάλα και να ανοίξει διαδρόμους, είναι ψηλός και ταχύς, αναλογικά με το κορμί του. Είναι με λίγα λόγια κάτι που μέχρι πέρυσι η Λίβερπουλ δεν είχε. Διότι, αν πιο κοντά σε αυτό που μας δίνει την αίσθηση ο Νούνιες, βρίσκεται ο Οριγκί, τότε το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «κόκκινων» σαφώς και αποτελεί πρόοδο.

Παράλληλα, με αυτόν στην κορυφή, ο Σαλάχ θα παίξει κανονικότατα δεξιά, ο Ντίας αριστερά και οι επιλογές πίσω από τον Νούνιες πληθαίνουν, αν ο Καρβάλιο κερδίσει σε μόνιμη βάση την θέση του στο αρχικό σχήμα.

Πέραν όμως του αγωνιστικού του πράγματος, αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ακόμη και αν διαψευστούμε πανηγυρικά, είναι πως ο Γιούργκεν Κλοπ ξέρει να ψωνίζει. Έχει μπει στη λογική της Premier League, αλλά δεν ξεφεύγει, δεν έχει διάθεση εντυπωσιασμού κατά τις μεταγραφικές περιόδους και προσθέτει στη «φαρέτρα» του, μόνο ό,τι μπορεί να συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά.

Το είδαμε με τον Κονατέ, ο οποίος αρχικά είχε αμφισβητηθεί από πολλούς στη Bundesliga, όντας χειρότερος σε αριθμούς από τον Ουπαμεκάνο. Τελικά; Ο Κονατέ δεν είχε χάσει σε 29 ματς με την Λίβερπουλ και ο Γάλλος αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή επί γερμανικού εδάφους πέρυσι, με τη Μπάγερν Μονάχου τώρα να θέλει και τον Ντε Λιχτ… Ακολούθησε ο Λουίς Ντίας. Άμεση προσαρμογή, εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και πλήρως συνυφασμένος με τον ρόλο του στην ομάδα του Γερμανού.

Και τέλος, υπάρχουν και παραδείγματα ποδοσφαιριστών που δεν ήταν όπως είναι σήμερα, αλλά εξελίχθηκαν σε τεράστιο βαθμό, υπό τις οδηγίες του Κλοπ. Ο Φαν Ντάικ, ο Ρόμπερτσον, ο Άρνολντ, ο Κώστας Τσιμίκας, με το «χρυσό» γκολ του τελικού του FA Cup πέρυσι, ο Ζότα, που ήταν υποσχόμενος και φυσικά ο Μανέ με τον Σαλάχ.

Συνεπώς, ο Κλοπ ξέρει να αγοράζει, διαθέτει την τεχνογνωσία να το κάνει, αλλά εν συνεχεία δουλεύει με τους ποδοσφαιριστές του και καταφέρνει να τους προσαρμόσει στα «θέλω» του. Αυτό κάνει και θα κάνει και με τον Νούνιες, που διαθέτει το ταλέντο, το πρωτογενές δηλαδή υλικό, και ξεκινά να κάνει απόσβεση των χρημάτων του. Χρειάζεται απλώς δύο πράγματα. Δουλειά και εμπιστοσύνη.