Ο Μουρίνιο θα ήθελε τη Νιούκαστλ αλλά μήπως και για τους Άραβες θα ήταν μια καλή λύση για αρχή;

Ο Ζοσέ Μουρίνιο γνωρίζει την μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας του από την Μπόντο Γκλιμτ με 6-1. Η Ρόμα δέχεται για πρώτη φορά έξι γκολ μετά από το 2015, και ο Πορτογάλος οδεύει στην συνέντευξη Τύπου και ερωτάται για τη… Νιούκαστλ. Μια ομάδα που αγαπά, σε μία χώρα που έχει δηλώσει πως εδρεύει το πιο εντυπωσιακό πρωτάθλημα του κόσμου. Ο ίδιος αρνείται την επιστροφή του, καθώς δεσμεύεται από συμβόλαιο. Οι Σαουδάραβες άραγε το σκέφτονται έτσι; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Μουρίνιο θα ήθελε τη Νιούκαστλ αλλά μήπως και για τους Άραβες θα ήταν μια καλή λύση για αρχή;

Επρόκειτο για μία αναμέτρηση που αφορούσε το νεοσύστατο Europa Conference League. Η ενδεκάδα της Ρόμα προϊδέαζε άπαντες εξαρχής πως ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν θα δώσει μεγάλη σημασία στην «άσημη» Μπόντο Γκλιμτ. Μία ομάδα που εδρεύει στη Νορβηγία, και κατέκτησε το περσινό πρωτάθλημα στην χώρα της, μετά από 104 χρόνια.

Εκ του αποτελέσματος, υπολόγισε λάθος ή μάλλον… αρνήθηκε να βάλει στην εξίσωση το κίνητρο των Σκανδιναβών, που αντιμετώπιζαν έναν σύλλογο, που πριν από μία τετραετία, με γκολ του Κώστα Μανωλά, απέκλειε με 3-0 και μία… απίστευτη ανατροπή την Μπαρτσελόνα στο Ολύμπικο.

Το τελικό 6-1 αποτέλεσε την πιο βαριά ήττα του Πορτογάλου τεχνικού σε ολόκληρη την προπονητική του καριέρα. Δεν έχασε απλώς, αλλά βίωσε για πρώτη φορά μία τόσο ταπεινωτική ήττα, όντας και ο πρώτος προπονητής της Ρόμα που είναι παρών σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα την τελευταία εξαετία.

Η συνέντευξη Τύπου, όπως είναι γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν ευνοεί. Αντιθέτως μάλιστα, έχει την δυνατότητα να προκαλέσει μία διαφορετική πλευρά των προπονητών. Οι απορίες ήταν εύλογες, αλλά η σημαντικότερη ερώτηση δεν αφορούσε τη Ρόμα και τη νικήτρια Μπόντο Γκλιμτ, αλλά τη… Νιούκαστλ.

Έναν από τους αγαπημένους συλλόγους του Ζοσέ Μουρίνιο στην Premier League, μιας και εκεί αγαπήθηκε όσο λίγοι, ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Ένα πρότυπό του. Η Νιούκαστλ την δεδομένη χρονική περίοδο είναι σε αναζήτηση προπονητή. Ο Στιβ Μπρους απολύθηκε, δύο ημέρες αφού έφτασε τα 1000 ματς στους προπονητικούς πάγκους, και πλέον το πλουσιότερο fund Σαουδαράβων στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, αναζητά τον πρώτο προπονητή στη νέα εποχή της Νιούκαστλ.

Τον άνθρωπο που θα την μετατρέψει ξανά σε ανταγωνιστική, και θα την κάνει σε μερικά χρόνια από τώρα, να φτάσει στον πρώτο της τίτλο μετά το 1969! Ακόμη και αν μιλάμε για το FA Cup…

Η ιστορία του στην Premier League, σε συνδυασμό με την αγάπη του προς την ομάδα, καθιστά τον Ζοσέ Μουρίνιο βασικό υποψήφιο στο μυαλό των νέων ιδιοκτητών των «καρακαξών», οι οποίοι σαφώς και δεν θα αρκούνταν στην δήλωση του Πορτογάλου, ο οποίος επικαλέστηκε το συμβόλαιο που τον δεσμεύει με την ιταλική ομάδα.

Για τον Μουρίνιο θα ήταν ένα restart. Πιθανώς και η τελευταία του καλή ευκαιρία να πείσει το ευρύ κοινό, πως το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε και αυτός δεν έμεινε στάσιμος, όπως του προσάπτεται. Και ποια θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη απόδειξη, από το να μεταβεί στην πιο πλούσια ομάδα του κόσμου την δεδομένη χρονική στιγμή;

Θα είχε τα «κλειδιά» του συλλόγου, θα αποφάσιζε για τις μεταγραφές και η προσωπικότητά του θα τον καθιστούσε απόλυτα σημαντικό στον τρόπο λειτουργίας της Νιούκαστλ.

Ακόμη και ο κόσμος της ομάδας θα τον δεχόταν. Το know how το διαθέτει, η αξία του είναι σημαντική, και ένας ενδεχόμενος τίτλος θα τον έκανε να «γράψει» ιστορία, μιας και τα χρόνια πέρασαν, και ό,τι πιο κοντινό σε τρόπαιο για τις «καρακάξες» ήταν η Premier League του 1995, που την διεκδίκησαν μέχρι τέλους, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Δεδομένα, ο Μουρίνιο δεν θα αφήσει τώρα την Ρόμα. Πιστεύει σε αυτό που επέλεξε, και είναι αρκετά εγωιστής ώστε να αποχωρήσει τόσο γρήγορα από τον ιταλικό σύλλογο. Ίσως το καλοκαίρι, ίσως αργότερα… Αλλά οι πιθανότητες επιστροφής του στο «Νησί» είναι ρεαλιστικές. Και μεταξύ μας, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία του, για να γυρίσει μία και καλή τον διακόπτη στην πτωτική πορεία που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια! Και για τους Άραβες θα είναι ιδανική λύση για ξεκίνημα!