Το «στοίχημα» Χάαλαντ για την Τσέλσι και τον Τούχελ

Σύμφωνα με πολλές βρετανικές αθλητικές ιστοσελίδες, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει ήδη εξουσιοδοτήσει την Μαρίνα Γρανόβσκαγια, εκτελεστική διευθύντρια της Τσέλσι να προβεί σε όποιες κινήσεις απαιτούνται για να πάρει τον Χααλαντ στο Λονδίνο για λογαριασμό των Πρωταθλητών Ευρώπης. Ακόμη και αν το συνολικό ποσό της μεταγραφής ανέλθει στα 175 εκατομμύρια ευρώ όπως φημολογείται.  



Το «στοίχημα» Χάαλαντ για την Τσέλσι και τον Τούχελ

Ενώ δεν τίθεται θέμα για την ευρωστία των ταμείων της Τσέλσι, καθώς προέρχεται από δύο συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις ενώ είναι και η κάτοχος του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εισροή πολλών δεκάδων εκατομμύριων ευρώ από την ΟΥΕΦΑ.

Το ερώτημα όμως είναι αν μια τέτοια δαπανηρή μεταγραφή θα «βγει» αγωνιστικά, αφού ενώ σίγουρα δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το πλούσιου ταλέντο του Νορβηγού, υπάρχει πάντοτε το ερώτημα της αλλαγής της υπάρχουσας χημείας της ομάδας. Αυτό, εφόσον η απόκτηση του νεαρού της Ντόρτμουντ σημάνει την αποχώρηση πολλών χρήσιμων «εργαλείων» για τον Τόμας Τούχελ.

Σε τεχνικό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Προφανώς η Τσέλσι χρειάζεται ενίσχυση στην γραμμή κρούσης. Με συγκομιδή μόνο 6 τερμάτων στην περσινή Πρέμιερ, ο Τίμο Βέρνερ δεν μπόρεσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, και παρά το ότι θα του δοθεί ο χρόνος και η ευκαιρία την επόμενη σεζόν για να ξεδιπλώσει το αναμφισβήτητο ταλέντο του, η ομάδα δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά πάνω του. 

Ας μην ξεχνάει κανείς ότι όλες οι ομάδες, είτε στην Αγγλία, είτε στην Ευρώπη θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να νικήσουν την Τσέλσι, να κερδίσουν τους Πρωταθλητές Ευρώπης. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο έτερος της επιθετικής γραμμής της Τσέλσι, Κάι Χάβερτς, μετά από ένα αρκετά καλό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αφού κατάφερε να δείξει ένα δείγμα των ικανοτήτων του στο δεύτερο μισό της σεζόν, βοηθώντας την Τσέλσι τα μέγιστα με το υπέροχο τέρμα του στον τελικό του Ντραγκάο, δεν είναι σέντερ φορ περιοχής. 

Θα είναι μεγάλο ρίσκο για τον Τούχελ να τον χρησιμοποιεί συνεχώς ως «ψευτοεννιαρι» καθώς οι αντίπαλοι αργά η γρήγορα θα προσαρμοστούν σε αυτό το τρικ και θα απενεργοποιήσουν την απειλή του Γερμανού. 

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την παραχώρηση του έμπειρου και με σταθερή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, Ολιβιέ Ζιρου στην Μίλαν, ενώ ταυτόχρονα ο Τάμι Έιμπραχαμ δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει στην Τσέλσι, γίνεται προφανές ότι η πιθανή προσθήκη ενός επιθετικού περιοχής με τα χαρακτηριστικά του Χααλαντ αποτελεί ενδεδειγμένη λύση.

Θα έρθουν όμως τα πράγματα όπως θα ήθελαν οι «μπλε» ακόμη και αν τελικά ο Χαάλαντ υπογράψει;

Η απάντηση έχει να κάνει με το πόσο θα αλλάξει το ρόστερ της ομάδας και πόσοι παίκτες θα «θυσιαστούν» για να βγει η πολυδάπανη μεταγραφή καθώς η Ντόρτμουντ πιθανολογείται ότι θα ζητήσει εκτός από το χρηματικό ποσό και ανταλλάγματα σε έμψυχο υλικό.  

Αν παραχωρηθούν για παράδειγμα, ο Έιμπραχαμ, ο Χάντσον Οντόι, και ο Ζίγιεχ, η Τσέλσι θα απωλέσει, πέραν του Έιμπραχαμ, δυο ακόμη ικανότατους επιθετικούς χαφ. 

Μπορεί να μην ήταν βασικά μέλη της περσινής ενδεκάδας, όμως πρόσφεραν λύσεις σε πολλά παιχνίδια - χαρακτηριστική η κούρσα και η ασίστ του Ζίγιεχ στον Βέρνερ στο τέρμα που ο τελευταίος σημείωσε με αντίπαλο την Σίτι στον ημιτελικό Κυπέλλου – κάτι που είναι μια σημαντική παράμετρος στον μαραθώνιο της Πρέμιερ Λιγκ. 

Στο επίπεδο της Τσέλσι, όλοι οι παίκτες συμμετέχουν ενεργά στις προπονήσεις, βοηθώντας την ομάδα να προσαρμοστεί στις οδηγίες του προπονητή. 

Οι τρείς που πιθανολογείται ότι θα παραχωρηθούν, ταίριαξαν με την χημεία της ομάδας, είχαν άριστες σχέσεις με τους συμπαίκτες τους ακόμη και όταν βρέθηκαν για μακρύ χρονικό διάστημα στον πάγκο και βοήθησαν την λειτουργία του συνόλου όπου και όποτε τους ζητήθηκε. 

Ας μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να υπολογίζουμε ένα ρόστερ ικανό να ανταπεξέλθει σε περισσότερα από 70 παιχνίδια την σεζόν.

Ακόμη και ο προικισμένος σωματικά Χάαλαντ είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής σε ένα πρωτάθλημα με τον ρυθμό και τον τρόπο παιχνιδιού της Πρέμιερ. Είναι πρόσφατες  οι δηλώσεις του Βέρνερ ότι «οι αμυντικοί στην Αγγλία είναι όλοι 1.90, σκληροτράχηλοι και απίστευτα γρήγοροι».  

Ο χρόνος προσαρμογής όμως, ειδικά για δαπανηρές μεταγραφές που προσελκύουν την προσοχή του κόσμου είναι συνήθως μικρός, ενώ η πίεση προς τον παίκτη θα είναι τεράστια, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. 

Θα τον κυνηγήσουν ασταμάτητα τα βρετανικά media και θα δεχθεί πολύ σκληρά μαρκαρίσματα στα πρώτα του παιχνίδια.  

Η Τσέλσι έχει στο παρελθόν αρνητική εμπειρία από αντίστοιχη μεταγραφή, αυτή του Φερνάντο Τόρες, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραμείνει στο υψηλό επίπεδο που ήταν στην Λίβερπουλ. 

Δεν ταίριαξε με το σύστημα της ομάδας, αφού βρέθηκε βασικός σε μια ενδεκάδα με εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Ο Χάαλαντ στην Ντόρτμουντ είναι το «πρώτο βιολί», όμως στην Τσέλσι θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως και ταχύτατα την αξία του, για να κρατηθούν και οι ισορροπίες στα αποδυτήρια οι οποίες φυσικά είναι υπό αίρεση αν τα ποσά της εβδομαδιαίας αποζημίωσης του Νορβηγού πλησιάσουν ή και ξεπεράσουν αυτά των ήδη καλοπληρωμένων αστεριών της Τσέλσι.

Σίγουρα, οι οπαδοί των «μπλε» έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται τον Χάαλαντ στην ομάδα τους και να ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί ο διάδοχος του μεγάλου Ντιντιέ Ντρογκμπά. 

Αν τελικά η μεταγραφή πραγματοποιηθεί με ένα μεγάλο τίμημα για το υπάρχον ρόστερ της Τσέλσι, ο Τούχελ θα κληθεί να κρατήσει ισορροπίες και να λύσει τον γρίφο του πώς ο Νορβηγός θα προσαρμοστεί γρήγορα και με επιτυχία σε μια διαφοροποιημένη βασική ενδεκάδα. 

Το στοίχημα αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον Γερμανό προπονητή ο οποίος πάντως μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει στα δύσκολα.

Άκης Βαλαβάνης

Instagram @LockdownFootball