Η πανδημία «κατέστρεψε» την οικονομία της Πρέμιερ Λιγκ, ζημιές ρεκόρ για τις ομαδες!

Ο «χαοτικός» ιός που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019 από τη Γουχάν της Κίνας και σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, είχε καταστροφικές συνέπειες και στην οικονομία της Πρέμιερ Λιγκ, με τους συλλόγους της λίγκας να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία τους.  



Η πανδημία «κατέστρεψε» την οικονομία της Πρέμιερ Λιγκ, ζημιές ρεκόρ για τις ομαδες!

Ο ιός που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο δημιούργησε τεράστια προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας. Από αυτή την καταστροφή, δε γλίτωσε ούτε η Πρέμιερ Λιγκ και οι σύλλογοί της που για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος, σημείωσαν τρομακτική πτώση στα έσοδά τους.

Το Μάρτιο του 2020, το αγγλικό ποδόσφαιρο έριξε «μαύρο» και σταμάτησε κάθε δραστηριότητά του. Καμία κατηγορία, ούτε καν η Πρέμιερ Λιγκ δεν είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει τους αγώνες, εν μέσω μεγάλου κύματος κορωνοϊού που έπληττε εκείνη την περίοδο τη Μεγάλη Βρετανία. 

Γι' αυτό το λόγο, το πρωτάθλημα σταμάτησε για περίπου τρεις μήνες αφήνοντας τις ομάδες σε αγωνιστική απραξία.

Η διακοπή του πρωταθλήματος δεν είχε επιπτώσεις μόνο στους αθλητές αλλά και στα οικονομικά των συλλόγων καθώς δεν υπήρχαν έσοδα ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ακόμη και όταν το πρωτάθλημα ξεκίνησε και πάλι, στις 17 Ιουνίου, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες αποχής από τα γήπεδα, τα έσοδα των ομάδων δεν ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. 

Αυτό συνέβη διότι ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα να βρεθεί στο γήπεδο λόγω των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση της Αγγλίας αλλά και των εκπτώσεων που ζητούσαν οι τηλεοπτικοί φορείς λόγω της ζημίας που είχαν από τη διακοπή της λίγκας. 

Αν αναλογιστεί κανείς τα έσοδα των ομάδων από χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά και εισιτήρια, μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που δημιούργησε το κύμα του κορωνοϊού και τα «lockdown» στα οποία αναγκάστηκε να εισέλθει η Αγγλία ώστε να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Delloite, η διακοπή του πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών εσόδων κατά 13%. 

Στη διάρκεια του ενός χρόνου που το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν σε μια άτυπη «καραντίνα», οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ σημείωσαν απώλεια προ φόρων της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου λιρών,απόρροια και των μειωμένων εσόδων.

Το θετικό στην περίπτωση των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ ήταν η επανέναρξη του πρωταθλήματος ακόμα και χωρίς θεατές. Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, που το πρωτάθλημα δεν συνεχίστηκε, υπήρξαν ομάδες που πάλεψαν ακόμα και για να επιβιώσουν. 

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, για πρώτη φορά στην τριακονταετή ιστορία της σύγχρονης μορφής του πρωταθλήματος σημείωσαν τόσο μεγάλη συνολική απώλεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία.

Η Πρέμιερ Λιγκ θα μπορέσει να γυρίσει στα επίπεδα προ-κορωνοϊού στις επόμενες σεζόν, σύμφωνα με τον Νταν Τζόουνς, επικεφαλής του Sports Business Groupτης εταιρίας Deloitte. 

«Η Πρέμιερ Λιγκ μπήκε στην κρίση του Covid-19 πολύ πιο δυνατή από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και θα βγει πιο δυνατή από αυτά. Πιστεύω πως η λίγκα θα είναι ξεκάθαρα ανώτερη των υπολοίπων», δήλωσε ο Νταν Τζόουνς.

Η μείωση των εσόδων που έφεραν ως αποτέλεσμα τη ζημιά στους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ, είχε αντίκτυπο και στους αθλητές αλλά και τους υπαλλήλους των ομάδων. Σύμφωνα με στοιχεία, η αναλογία των μισθών προς τα έσοδα έπιασε το ρεκόρ του 72% λόγω της πανδημίας και των μειωμένων εσόδων.

Παράλληλα, οι συνολικές δαπάνες των συλλόγων για μισθούς αυξήθηκε μόλις για 3%, η χαμηλότερη ποσοστιαία αύξηση των τελευταίων 15 ετών.

Ωστόσο, η αισιοδοξία των ειδικών σε συνδυασμό με την σωστή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Αγγλίας, δίνει τη δυνατότητα στην Πρέμιερ Λιγκ να υπερπηδήσει αυτή την τροχοπέδη. 

Τέλος, η ταχύτητα που εμβολιάστηκε ο λαός της Αγγλίας, δίνει τη δυνατότητα στους ιθύνοντες του πρωταθλήματος να επαναφέρουν τον κόσμο στα γήπεδα έστω και υπό αυστηρά μέτρα προστασίας. Σε περίπτωση που από τη νέα αγωνιστική σεζόν αρθεί η απαγόρευση των φιλάθλων στα γήπεδα, τότε οι σύλλογοι θα επανακτήσουν μεγάλο μέρος των εσόδων από εισιτήρια, χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα. 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ορθοποδήσουν και να ξεφύγουν από το τέλμα που τους έχει οδηγήσει ο ιός του Covid-19.

Στράτος Μαρίνος