Τρία χρόνια από την ημέρα που ο Κρόιφ «ντρίμπλαρε» το θάνατο...

Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια ο Γιόχαν Κρόιφ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και αποχαιρέτησε τα εγκόσμια. Ήταν 24 Μαρτίου του 2016 όταν ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» κατάφερε να «ντριμπλάρει» ακόμα και το θάνατο. Η φιγούρα του συνεχίζει ωστόσο να δεσπόζει πάνω από κάθε ποδοσφαιρικό γήπεδο και το δόγμα του θα επηρεάζει παντοτινά το ωραιότερο άθλημα στον κόσμο...



Τρία χρόνια από την ημέρα που ο Κρόιφ «ντρίμπλαρε» το θάνατο...

Ο Κρόιφ γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1947, σε μια γειτονιά του νοτιοανατολικού Άμστερνταμ και έμελλε να εξελιχθεί σε έναν εκ των σπουδαίων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η μοίρα τον έφερε από νωρίς κοντά στο πεπρωμένο του καθώς 14 χρόνια αργότερα άρχισε να συχνάζει στον εργασιακό χώρο της μητέρας του. Στο γήπεδο του Άγιαξ όπου η κυρία Κρόιφ εργαζόταν ως καθαρίστρια...

Εκεί ξεκίνησε να δίνει τα πρώτα του διαπιστευτήρια ως δεινός ζογκλέρ, με αποτέλεσμα στα 17 του να αγωνιστεί για πρώτη φορά με τη φανέλα του «Αίαντα». Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους και η κατάληξη, το όνομά του σήμερα να «στρογγυλοκάθεται» ανάμεσα σε αυτά των Μαραντόνα και Πελέ.

Αποτέλεσε την πρώτη εξαίρεση στον «κανόνα» που θέλει τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές να αδυνατούν για κάποιο λόγο να ακολουθήσουν προπονητική καριέρα ανάλογη των -εντός αγωνιστικού χώρου- επιτευγμάτων τους.

Μετέδωσε τη φιλοσοφία του εκεί, όπου παρά την αγάπη που εισέπραττε δεν έπαυε να είναι ξένος και κατάφερε να πείσει τους τοπικιστές Καταλανούς ότι αυτός ξέρει και μπορεί να διδάξει το ποδόσφαιρο που είναι απλό αλλά δύσκολα παίζεται έτσι… Κατάφερε επίσης να τους πείσει για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο οικοδόμημα χρειάζεται υπομονή και χρόνο για να χτιστεί. Τους Καταλανούς(!) που οτιδήποτε έξω από τα σύνορα της περιφέρειάς τους, απλά δεν υπάρχει!

Τις ιδέες του δεν υιοθέτησε βέβαια μόνον η Μπαρτσελόνα, η Ολλανδία ή ο Άγιαξ αλλά και χιλιάδες άνθρωποι που υπηρετούν το σπορ σε οποιαδήποτε χώρα και οποιοδήποτε πρωτάθλημα του πλανήτη.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», αφού «ζωγράφισε» φορώντας ποδοσφαιρικά παπούτσια, ξεκίνησε παρέα με ένα τσιγάρο να εμπνέεται το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα. Το ποδόσφαιρο όπως αυτός το είχε στο μυαλό του! Το ποδόσφαιρο που βαφτίστηκε «Total». Τα υπόλοιπα τα έχουν πει κατά καιρούς -και- οι παρακάτω κύριοι…

Πεπ Γκουαρντιόλα: «Ο Κρόιφ έχτισε την εκκλησία, και οι επόμενοι προπονητές της Μπαρτσελόνα απλά την ανακαίνιζαν»

Φραντς Μπεκενμπάουερ: «Πρόκειται για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει βγάλει ποτέ η Ευρώπη»

Ερίκ Καντονά: «Αν ήθελε, θα ήταν ο καλύτερος παίκτης σε οποιαδήποτε θέση μέσα στο γήπεδο»

Φρανκ Ράικαρντ: «Είναι ο πατέρας του ολλανδικού ποδοσφαίρου»

Και η πιο διαδεδομένη δήλωση του ιδίου… «Το να παίζει κανείς ποδόσφαιρο είναι ό,τι πιο απλό. Το να παίξεις όμως απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο…»

Γιάννης Τζιουμακλής