Ματ Ντόχερτι: Ο ηγέτης των «Λύκων» που αγρίεψαν πολύ!

Σε μία αγέλη των άγριων ζώων, οι πιο δυνατοί προχωρούν μπρος και πίσω για να καλύπτουν τους πιο αδύναμους. Ποιός όμως μένει τελευταίος για να καλύπτει τα νότα των υπολοίπων; Φυσικά ο ηγέτης. Αυτός είναι ο Ματ Ντόχερτι που φροντίζει για τη φετινή αναγνωριστική πορεία της Γουλβς, στην επιστροφή της, στη Πρέμιερ Λίγκ.



Ματ Ντόχερτι: Ο ηγέτης των «Λύκων» που αγρίεψαν πολύ!

Με τον Νούνο Εσπίριτο στον πάγκο από το Μάιο του 2017, χάρη στον οποίο επετεύχθη η κατάκτηση της Τσάμπιονσιπ και η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία μετά από έξι χρόνια απουσίας, το ρόστερ έχει εμπλουτιστεί, αν όχι γεμίσει, με ταλαντούχους παίκτες που είτε κατάγονται από τη Πορτογαλία, είτε έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημα των Ιβήρων. Ζοάο Μουτίνιο, Ντιέγκο Ζότα, Ιβάν Καβαλέιρο, Ραούλ Χιμένεθ και Ρουί Πατρίτσιο είναι ορισμένοι για τους οποίους έχουν δαπανηθεί υπέρογκα ποσά από το κινέζικο fund που τρέχει την ομάδα, με τη παρότρυνση βέβαια του Πορτογάλου προπονητή.

Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν πιάσει ταβάνι και αρκούνται σε μέτριες έως καλές εμφανίσεις. Η παλιά καραβάνα, που ακούει στο όνομα Ντόχερτι, μπορεί να μην έχει το ταλέντο των συμπαικτών του, αλλά με δύο γκολ, τρεις ασίστ και γενικότερα εξαιρετικές εμφανίσεις στις 15 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, δίνει το σύνθημα για μία εύκολη παραμονή και διεκδίκηση όσο το δυνατόν καλύτερης θέσης στη βαθμολογία.

Ο Ιρλανδός δεξιός οπισθοφύλακας, γεννημένος το Γενάρη του 1992, πέρασε από αρκετά δοκιμαστικά, απορρίφθηκε από πολλούς συλλόγους, προτού καταλήξει στη Μποέμιαντου Δουβλίνου. «Άφηνα το σχολείο για να πάω στα δοκιμαστικά. Ήμουν συνέχεια στο δρόμο για αυτά, κάνοντας συζητήσεις για ποδοσφαιρική καριέρα. Ήταν ένα ρίσκο που αρχικά με ανάγκασε να πλένω χαλιά στην επιχείρηση του πατέρα μου. Ήταν κάτι που δεν μου άρεσε». Εξέφραζε απογοήτευση για τα παιδικά του χρόνια.

Χωρίς επίσημο παιχνίδι με τη πρώτη ομάδα, η Γουλβς τον εντόπισε σε μεταξύ τους φιλικό, τον κάλεσε να συμμετάσχει σε δοκιμαστικά και τελικά υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών. Η μεταγραφή κόστισε 75 χιλιάδες λίρες. Το Γενάρη του 2011 πραγματοποίησε τη πρώτη του εμφάνιση απέναντι στη Ντόνκαστερ για το FA Cup, ενώ το ντεμπούτο του στη Πρέμιερ Λιγκ έγινε οχτώ μήνες αργότερα, απέναντι στη Λίβερπουλ. Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2011-12, δόθηκε δανεικός στη Σκωτσέζικη Χιμπέρνιαν, με την οποία πραγματοποίησε 17 εμφανίσεις, σκοράροντας δύο φορές. Η θητεία του εκεί όμως δεν έκλεισε με το καλύτερο τρόπο, αφού μετά την ήττα με 5-1στο τελικό Κυπέλλου από τη μισητή Χάρτς, προέβη σε δηλώσεις που δεν άρεσαν στους οπαδούς. Εν τέλει απολογήθηκε.

League One, Μπέρι και δεύτερος συνεχόμενος δανεισμός για τον Ντόχερτι. Πρόλαβε να αγωνιστεί 22 φορές, στο τρίμηνο -βάση συμβολαίου- δανεισμό. Επέστρεψε στο «Μολινό» και το 2013 καθιερώθηκε από το Ντιν Σόντερς, δίχως να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ήταν ο δεύτερος σερί για την ομάδα του Γούλβερχαμπτον. Ο Ιρλανδός όμως, με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από το Κένι Τζάκετ, δεν έχασε τη θέση του και υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Έμελλε να στεριώσει εκεί, ενώ ακολούθησαν αρκετές επιβραβεύσεις. Ένα γκολ του εντός έδρας απέναντι στη Φούλαμ, ψηφίστηκε ως το καλύτερο του κλαμπ για τη χρονιά 2015-16.

Τη χρονιά του εξαιρετικού γκολ κόντρα στην ομάδα του Λονδίνου, κλήθηκε για πρώτη φορά από την εθνική ομάδα της χώρας του, αγωνιζόμενος στα δύο φιλικά της Ιρλανδίας με Ελβετία και Σλοβακία. Η επίσημη εμφάνιση ως βασικός ήρθε τον Οκτώβριο του 2018 απέναντι στη Δανία για τη νεοσύστατη διοργάνωση του Nations League. Προηγουμένως είχε μπει ως αλλαγή στη θέση του αρχηγού Σέιμους Κόουλμαν της Έβερτον, σε ένα παιχνίδι με τη Τουρκία, το Μάρτιο του ίδιου έτους. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό μέλος πλέον, δεν κρύβει την κόντρα του με τον πρώην πλέον ομοσπονδιακό προπονητή, Μάρτιν Ο’Νιλ. «Μου λέει ότι πρέπει να γίνω πιο επιθετικός. Όταν πρωτο-ήρθα, οι άμυνες μου ήταν το πρόβλημα. Ίσως δεν ταιριάζει το πρόσωπό μου τελικά.», όπως εκμυστηρεύτηκε στη The Guardian.

Το πρώτο του γκολ στη μεγάλη κατηγορία ήρθε απέναντι στη Κρίσταλ Πάλας στις αρχές του Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν ανακηρυχθεί καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ Λίγκ για το μήνα Σεπτέμβριο. Είναι μόλις ο τέταρτος Ιρλανδός που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Δεύτερο γκολ στο Κάρντιφ και απέναντι στη Τσέλσι φτάνει τις 201 συμμετοχές με τη αγαπημένη του φανέλα. Ο Σάρι και οι παίκτες του είδαν τα δόντια των «Λύκων» και λύγισαν. Οι προσδοκίες για αυτό το σύνολο που έχει δημιουργηθεί ήταν εξ’ αρχής πολλές, αν και υπάρχει η δικαιολογία του νεοφώτιστου. Ο Ματ Ντόχερτι δεν ασπάζεται αυτή την άποψη και μπαίνει στο γήπεδο με το ίδιο πάθος για τη νίκη όποιος και αν είναι ο αντίπαλος. Κι αν στο τέλος η αγέλη δέχεται κάποιο χτύπημα, είναι αυτός που θα βγει μπροστά για να την κάνει πάλι ένα.

Θανάσης Κρητικός