Όταν Άγγλοι και Σκωτσέζοι «παλεύουν» με φόντο την Ευρώπη...

Η βρετανική μονομαχία ανάμεσα σε Αμπερντίν και Μπέρνλι απόψε (26/7), στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ, ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, και το england365 θυμάται χαρακτηριστικές συναντήσεις ομάδων από την Αγγλία και τη Σκωτία στα ευρωπαϊκά κύπελλα…



Όταν Άγγλοι και Σκωτσέζοι «παλεύουν» με φόντο την Ευρώπη...

Από μόνες τους οι συγκεκριμένες μονομαχίες έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων όσο και σε συλλόγους, η ποδοσφαιρική κόντρα των δυο χωρών, στο πλαίσιο της ευρύτερης... βρετανικής οικογένειας, πάντα συναρπάζουν και δίνουν ένα έξτρα κίνητρο για το κάτι παραπάνω, για να δείξει ο ένας γείτονας προς τον άλλο ποιος κάνει… κουμάντο στο Νησί…

Αμπερντίν και Μπέρνλι συνθέτουν ένα αν μη τι άλλο πρωτότυπο ζευγάρι. Άλλωστε, στις ευρωπαϊκές διαμάχες σκωτσέζικων και αγγλικών ομάδων, είναι πιο συχνό φαινόμενο η παρουσία των Σέλτικ και Ρέιντζερς από την πλευρά των μεν, από τους δε σε τέτοιες αναμετρήσεις κυριαρχεί η παρουσία ομάδων από το άτυπο top-6 της Πρέμιερ Λιγκ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και οι «dons» αλλά και οι «clarets» έχουν λόγους για να δουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δυο επικείμενες μονομαχίες, και με αφορμή αυτές το england365 θυμάται εννιά χαρακτηριστικές περιπτώσεις του παρελθόντος:

1969/70: Σέλτικ-Λιντς

Η πρώτη μεγάλη βρετανική μάχη, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έτυχε να κρίνει εισιτήριο για τελικό, και βρήκε εντέλει νικητές τη σκωτσέζικη πλευρά. Οι «Κέλτες» επικράτησαν δις των «παγωνιών», αρχικά στο «Έλαντ Ρόουντ» (0-1) και εν συνεχεία στο «Σέλτικ Παρκ» (2-1), εξασφαλίζοντας έτσι την πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης, με το τρόπαιο όμως να καταλήγει τότε στα «χέρια» της Φέγενορντ…

Σχετική εικόνα

1981/82: Ίπσουιτς-Αμπερντίν

Ως τροπαιούχους της διοργάνωσης την περασμένη σεζόν, η Ίπσουιτς φάνταζε απέναντι στην σκωτσέζικη ομάδα το φαβορί, όταν κληρώθηκαν μεταξύ τους για τον πρώτο γύρο του θεσμού, το φθινόπωρο του 1981. Και όμως, oι «Dons» απέσπασαν ισοπαλία (1-1) στην έδρα της Ίπσουιτς, ολοκληρώνοντας την έκπληξη χάρη στο υπέρ τους 3-1 στην έδρα τους και αφήνοντας από νωρίς εκτός την ομάδα των Μίντλαντς…

1983/84: Νότιγχαμ Φόρεστ-Σέλτικ

Τόσο η φανέλα των «Tricky Trees» όσο και εκείνη των «Καθολικών» είχε άλλο ειδικό βάρος στην Ευρώπη, την δεκαετία του ’80. Στη μοναδική μεταξύ τους «μονομαχία», για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 0-0 της πρώτης αναμέτρησης στην Αγγλία άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για τη συνέχεια. Η σκληροτράχηλη ομάδα του Μπράιαν Κλαφ όμως δεν… «μάσησε», και επικρατώντας με σκορ 2-1 στην Σκωτία κατάφερε να περάσει τότε στον επόμενο γύρο.

Σχετική εικόνα

1992/93: Ρέιντζερς-Λιντς

Aπό την πρώτη κιόλας χρονιά της νεοσύστατης τότε διοργάνωσης, έτυχε να υπάρξει «μονομαχία» αγγλικού και σκωτσέζικου συλλόγου. Χωρίς την παρουσία ομίλων στο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς βρισκόταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο, Ρέιτζερς και Λιντς συναντήθηκαν στους ‘16’ του θεσμού, με τους «Προτεστάντες» να κερδίζουν και στα δυο παιχνίδια με το ίδιο σκορ (2-1). Η πορεία τους ωστόσο ανακόπηκε αμέσως μετά από την στους «8».

2002/03: Σέλτικ-Λίβερπουλ

Για τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1-1 της Γλασκώβης έδινε μικρό προβάδισμα πρόκρισης στους «κόκκινους» του Ζεράρ Ουγιέ. Παρ’ όλα αυτά, η Σέλτικ, που διέθετε πολύ καλή ομάδα εκείνη την περίοδο, δεν φοβήθηκε να τα παίξει όλα για όλα στο «Άνφιλντ», και εντέλει δικαιώθηκε, κερδίζοντας με 0-2. Μάλιστα, μετέπειτα ξεπέρασε και το εμπόδιο της Μποαβίστα στους «4», ωστόσο στον τελικό η Πόρτο της στέρησε (με σκορ 3-2) το τρόπαιο…

Αποτέλεσμα εικόνας για liverpool celtic 2003

2003/04: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρέιτζερς

Σε επίπεδο ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν το πρώτο … αντάμωμα ανάμεσα σε Σκωτσέζους και Άγγλους. Η διαφορά δυναμικότητας των δυο ομάδων πάντως, ήταν αρκετά μεγάλη, όπως έδειξαν άλλωστε όχι μόνο οι δυο νίκες (3-0, 1-0) των «κόκκινων διαβόλων», αλλά και το γεγονός πως τερμάτισαν πρώτοι στον 5ο όμιλο, σε αντίθεση με τη Ρέιτζερς που έμεινε 4η. Οι «Τζερς» έμειναν σε αυτό το γκρουπ πίσω από τον Παναθηναϊκό (στην ισοβαθμία των 4 βαθμών), με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να προκρίνεται στους «16» μαζί με τη Στουτγκάρδη.

Σχετική εικόνα

2006/07: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Σέλτικ

Δυο χρόνια μετά, θα ερχόταν για τους κόκκινους του Μάντσεστερ και η συνάντηση με την έτερη μεγάλη ομάδα της Σκωτίας, τη Σέλτικ. Οι «Κέλτες» έχασαν δύσκολα με 3-2 από την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον - τότε - όμως στο ματς της Γλασκώβης κατάφεραν να πάρουν την εκδίκηση τους (1-0). Από τον εν λόγω όμιλο και οι δυο βρετανικές ομάδες πήραν τελικά την πρόκριση για τα νοκ-αουτ παιχνίδια, αφήνοντας εκτός τις Μπενφίκα και Κοπεγχάγη.

Αποτέλεσμα εικόνας για man united celtic 2006/07

2009/10: Άρσεναλ-Σέλτικ

Μετά από τρεις σερί παρουσίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οι «Καθολικοί» δεν τα κατάφεραν εκ νέου την περίοδο 2009/2010, εφόσον το εμπόδιο της Άρσεναλ φαινόταν απ’ την αρχή απροσπέλαστο. Στην πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε ο διαχωρισμός των προκριματικών σε πρωταθλητές ('Champions path') και μη πρωταθλητές ('Non-Champions path'), η δευτεραθλήτρια Σκωτίας, Σέλτικ αντιμετώπισε την 4η την προηγούμενη σεζόν στην Αγγλία Άρσεναλ, μένοντας εκτός ομίλων σχετικά άνετα (ήττες με 0-2 και 1-3) από τους «κανονιέρηδες».

2016/17: Σέλτικ-Μάντσεστερ Σίτι

Η τελευταία χρόνια μάχη ανάμεσα σε ομάδες της Μεγάλης Βρετανίας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Στο πλαίσιο του 5ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, οι «πολίτες» μαζί με τη Μπαρτσελόνα κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση, όμως η Σέλτικ κατάφερε και τους έβαλε δύσκολα και στα δυο ματς. Στη Γλασκώβη οι δυο ομάδες προσέφεραν ένα «χορτάστικό» 3-3 (με τη Σέλτικ να προηγείται μέχρι και με 3-1), ενώ στο Μάντσεστερ το σκορ έληξε 1-1. Με μόλις τρεις βαθμούς όμως, οι Σκωτσέζοι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την τελευταία θέση, μένοντας τελικά 4οι, πίσω και απ’ τη Γκλάντμπαχ.

Xρήστος Γραβιάς