Αδιέξοδο στις συζητήσεις για αλλαγή

Η SPL προσπαθεί να γίνει πιο ανταγωνιστική και συνάμα περισσότερο ελκυστική, άρα και εμπορική. Η εικόνα των δύο μεγάλων της Γλασκώβης να τερματίζουν με 20 πόντους μπροστά από τον εκάστοτε τρίτο δεν είναι ό, τι καλύτερο για τους χορηγούς, τους διαφημιστές και τους φιλάθλους (ναι, στη Σκωτία, τους σκέφτονται και αυτούς).



Αδιέξοδο στις συζητήσεις για αλλαγή
Αυτή τη στιγμή στις τάξεις της λίγκας υπάρχουν δύο τάσεις. Η σημερινή άκαρπη συνεδρίαση στο «Χάμπντεν» έδειξε ότι οι δύο πλευρές απέχουν πολύ.
 
Το ένα γκρουπ (Ρέϊντζερς, Σέλτικ, Χιμπέρνιαν, Αμπερντίν και Σεντ Μίρεν) επιμένει σε πρωτάθλημα 10 ομάδων. Αυτό θα αυξήσει σίγουρα το ενδιαφέρον αφού θα είναι περισσότερα τα ματς μεταξύ των ισχυρών ομάδων. Ο φίλαθλος και η τηλεόραση με τους χορηγούς επιθυμούν περισσότερα ματς μεταξύ Σέλτικ, Ρέϊντζερς, Χαρτς και λοιπών μεγάλων δυνάμεων, παρά να παίζουν οι μεγάλοι με τη Χάμιλτον και τη Σεντ Τζόνστον.
 
Οι άλλες έξι ομάδες (το έτερο γκρουπ αποτελούν οι Νταντί Γιουνάϊτεντ, Χαρτς, Σεντ Τζόνστον, Ντανφέρμλιν, Ινβερνές) επιθυμούν δημιουργία λίγκας με 14 ομάδες. Αυτό συνεπάγεται άνοιγμα του πρωταθλήματος σε περισσότερες αλλά και πιο αδύναμες ομάδες. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ικανοί σύλλογοι ώστε να στελεχώσουν ένα τέτοιο εγχείρημα και να δημιουργήσουν ανταγωνισμό και ενδιαφέρον. Τα κλαμπ που αποτελούν το δεύτερο γκρουπ συμβιβάζονται και με την παραμονή του ισχύοντος συστήματος, του πρωταθλήματος των 12 ομάδων.
 
Η λίγκα από την πλευρά της συντάσσεται με την πρώτη άποψη. Οι χορηγοί και κυρίως η τηλεόραση που είναι η κύρια πηγή εσόδων των συλλόγων, απαιτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περισσότερα ματς μεταξύ των δυνάμεων του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου. Καλή η ρομαντική πλευρά με τις Χάμιλτον, Ντανφέρμλιν, Ρέϊθ Ρόβερς και ούτω καθΆ εξής αλλά δεν έχει έσοδα.
 
Η απόφαση που θα πάρουν οι ομάδες θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της SPL. Ένα πρωτάθλημα 10 ομάδων δείχνει ως η καλύτερη λύση, τουλάχιστον για τα έσοδα των συλλόγων ώστε να κρατάνε τους καλύτερους παίκτες του αλλά και να γίνουν πάλι ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη και όχι περίγελος.
 
Και από τη στιγμή που για να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (11 από τις 12 ομάδες πρέπει να συμφωνήσουν) αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις

TAGS: