Ακόμα δεν τελείωσε τίποτα, αλλά το φαβορί λέγεται πια Λίβερπουλ!

Υπάρχουν βραδιές που αισθάνεσαι πως όλα πηγαίνουν πρίμα για μία ομάδα. Τέτοια ήταν αυτή που βίωσαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ, σε αυτό το άκρως εντυπωσιακό 3-0 επί της αδιαμφισβήτητα κορυφαίας αγγλικής ομάδας της σεζόν, της Μάντσεστερ Σίτι. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ακόμα δεν τελείωσε τίποτα, αλλά το φαβορί λέγεται πια Λίβερπουλ!

Μέσα σε μισή ώρα η Λίβερπουλ είχε πάρει προβάδισμα τριών τερμάτων με ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι και ταυτόχρονα και την απόφαση της αμφιβολίας υπέρ της στη φάση του γκολ του Σαλάχ. Είναι μία πολύ οριακή φάση, σχεδόν αδύνατο να ξεκαθαριστεί με γυμνό μάτι και αυτό τελικά μέτρησε πολύ στο να προηγηθεί η Λίβερπουλ και να δημιουργήσει για πολλοστή φορά νοητικό μπλοκάρισμα στη Σίτι, που μόλις περνάει τις πόρτες του Άνφιλντ αισθάνεσαι ότι παραλύει!

Από το 1956, και μία νίκη για το κύπελλο Αγγλίας, η Σίτι έχει επισκεφθεί το Άνφιλντ 51 φορές με την χθεσινή και έχει φύγει νικήτρια μόλις σε δύο περιπτώσεις, το 1981 και το 2003. Είναι το μόνο γήπεδο στο οποίο δεν έχει σηκώσει κεφάλι την εποχή των Αράβων, γνωρίζοντας μάλιστα βαριές ήττες αφού αυτή ήταν η τρίτη με σκορ 3-0 την τελευταία επταετία!

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό της βραδιάς είναι πως για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2016, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα έμεινε χωρίς σουτ εντός εστίας! Και αυτό οφείλεται και στην απουσία του Κουν Αγουέρο, ο οποίος φάνηκε χθες πόσο σπουδαίος και αναγκαίος παραμένει ακόμα και για μία ομάδα που έχει στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά ήταν εξαιρετική και η ανασταλτική λειτουργία των παικτών του Κλοπ.

Γιατί όσο εντυπωσιακό ακούγεται και είναι το να προηγείσαι με τρία γκολ διαφορά μετά που μόλις μισή ώρα παιχνιδιού απέναντι σε μια τόσο σπουδαία ομάδα όπως είναι η Σίτι, άλλο τόσο σπουδαίο ήταν το γεγονός για αυτή την εύθραυστη αμυντικά Λίβερπουλ να αντέξει χωρίς να δεχτεί φάσεις και να βγάλει ένα δεύτερο ημίχρονο αναίμακτα, κρατώντας το υπερπολύτιμο 3-0 μέχρι τέλους.

Η προσθήκη του Φαν Ντάικ δίνει μια σιγουριά στην άμυνα κάθε βδομάδα που περνάει, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους γύρω του! Υπό αυτή την λογική τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τον Ολλανδό, ενώ πραγματικά είναι πολλά εάν συνεχίσει αυτή η βελτίωση θα μοιάζουν απολύτως φυσιολογικά. Και το πολύ ευχάριστο για τους φίλους της Λίβερπουλ είναι πως ο Ολλανδός θα βελτιωθεί κι άλλο γιατί μην ξεχνάμε πως από πέρσι το Φεβρουάριο ουσιαστικά ήταν εκτός αγώνων με μόνο διάστημα παρουσίας στην ενδεκάδα της Σαουθάμπτον για ένα τρίμηνο στην αρχή της χρονιάς! Όσο περνάει ο καιρός και παίρνει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του θα είναι ακόμα πιο σημαντικός και θα δίνει αυτή την σιγουριά και στους υπόλοιπους που ήδη φαίνονται διαφορετικοί παίκτες, όπως για παράδειγμα ο Λόβρεν.

Ένα άλλο μεγάλο κέρδος της Λίβερπουλ από το χθεσινό ματς ήταν η εμφάνιση του Αλεξάντερ Άρνολντ. Ο πιτσιρικάς που πέρασε δραματικό απόγευμα στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ακόμα και εναντίον της Κρίσταλ Παλας  με τον Ζαχά να τον ταλαιπωρεί, μπόρεσε να εξαφανίσει τον Σανέ και να «απονευρώσει» επιθετικά τους «πολίτες».

Εκείνος που επίσης έκανε πολύ μεγάλο ματς ήταν ο  Μίλνερ που για  εξήντα λεπτά κατόρθωσε να βγαίνει πρώτος στη μπάλα να ρυθμίζει το πρέσινγκ όλης της ομάδας και να δίνει μια σιγουριά στα χαφ ελλειψει του Τσαν. Ο τρίτος που έχει κάνει τρομερή βράδια για τη Λίβερπουλ είναι ο Μανέ που γενικά φέτος είναι κατώτερος της περσινής σεζόν ωστόσο οι αριθμοί του αποδεικνύουν πόσο καταλυτικός παραμένει στην αγωνιστική λειτουργία της ομάδας του Κλοπ.

Και ο τέταρτος, δεν είναι άλλος από τον Ρόμπερτσον. Ο Σκωτσέζος ακραίος μπακ, αποκτήθηκε μόλις με 10 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι από την Χαλ και είναι ίσως η αποκάλυψη του πρωταθλήματος! Εάν κάποιος κοίταζε την εμφάνιση του Λαπόρτ που στοίχισε πέντε φορές περισσότερα στη Σίτι, η σύγκριση ήταν καταλυτική υπέρ του Σκωτσέζου που είναι η επιτομή της αποφασιστικότητας μέσα στο γήπεδο.

Φυσικά ακόμα η πρόκριση δεν έχει κριθεί. Η αίσθηση είναι πως το πρώτο γκολ στο επόμενο παιχνίδι θα κρίνει πάρα πολλά, ειδικά αν έρθει από την Λίβερπουλ. Σε εκείνη την περίπτωση νομίζω πως όλα θα έχουν τελειώσει. Από την άλλη η Σίτι έχει τη δυνατότητα να πετύχει τρία γκολ και η άμυνα των κόκκινων πρέπει να κάνει ανάλογα εμφάνιση με τη χθεσινή αν θέλει να κρατήσει αυτό το υπερπολύτιμο αβαντάζ. Έγραφα έπειτα από την κλήρωση πως υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί σε αυτό το ζευγάρι ωστόσο ακριβώς επειδή είναι Ευρώπη, οι παίκτες του Κλοπ μπορεί να τα καταφέρουν. Απλά πλέον μετά από αυτό το σκορ το φαβορί είναι πια η Λίβερπουλ και η Σίτι πρέπει να κυνηγήσει την υπέρβαση. Διορθώνοντας άμεσα τα αρκετά λάθη του Πεπ, ώστε να έχει τύχη στη ρεβάνς.

Σε μία βραδιά που θα περάσει στην ιστορία για το φολκλόρ του Ανφιλντ δίπλα σε εκείνες με Σεντ Ετιέν, Ολυμπιακό, Γιουβεντους Τσέλσι, Ρεάλ, Μαν. Γιουναιτεντ και Ντορτμουντ η Λίβερπουλ έκανε ένα τεράστιο βήμα για τα ημιτελικά για πρώτη φορά από το 2008. Και αν τελικά η Σίτι αποκλειστεί θα είναι η πολλοστή επιβεβαίωση πως σε αυτή τη διοργάνωση, το Champions League, που είναι ένα άθροισμα από εξαιρετικές βραδιές αλλά όχι πρωτάθλημα, αρκεί να χάσεις την αυτοσυγκέντρωση σου για λιγότερο από ένα ημίχρονο και να πατήσεις νάρκη!