Η μέρα που καταγράφει την αγάπη τους για τη μπάλα

Όταν όλος ο πλανήτης σταματά να παίζει  λόγω των Χριστουγέννων, οι Άγγλοι συνεχίζουν. Και παρά τις φωνές κάποιων να υπάρχει διακοπή αγωνιστικής δραστηριότητας οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως το πνεύμα των γιορτών  είναι συνυφασμένο και με το γήπεδο!



Η μέρα που καταγράφει την αγάπη τους για τη μπάλα

 

Μπορεί ο Χιλιανός τεχνικός της Σίτι Μανουέλ Πελεγκρίνι να αναφέρθηκε ξανά τις τελευταίες μέρες στην αναγκαιότητα για διακοπές στους παίκτες, αλλά ένας άλλος μη Βρετανός, ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν δίστασε να πει πως είναι μία θαυμάσια παράδοση και πως λατρεύει την ιδέα των αγώνων μέσα στις γιορτές!  Άλλωστε η  παραδοσιακή αγωνιστική της Boxing day δεν είναι μόνο για τις μεγάλες ομάδες μία σημαντική μέρα, αλλά πιθανώς περισσότερο για τους συλλόγους των μικρότερων κατηγοριών. Ειδικά εκεί είναι τεράστια η συμβολή των εισιτηρίων από αυτές τις μέρες των γιορτών και αντιλαμβάνεσαι πολύ καλύτερα τι πραγματικά σημαίνει για τον κόσμο της κάθε πόλης. Δεν θα είναι λοιπόν μόνο το Etihad γεμάτο ή το Upton Park για τα παιχνίδια της Σίτι με τη Λίβερπουλ και της Γουέστ χαμ με την Αρσεναλ, αλλά και τα διάφορα γήπεδα σε όλη τη χώρα που φιλοξενούν τη Λέιτον Οριεντ, την Ακρινγκτον Στάνλει, την Πίτερμπρο, τη Μπράιτον, την Τζίλινγχαμ, την Κιντερμίνστερ ή τη Μπρέντφορντ.

Η σημαντικότητα του ποδοσφαίρου στη βρετανική κοινωνία που καταγράφεται από την Βικτοριανή εποχή του 19ου αιώνα και διαπερνά σαν βέλος τις δεκαετίες καταδεικνύει τη θέση που κρατά στην καθημερινότητα των Βρετανών το να παρακολουθούν ποδόσφαιρο.

Η παράδοση της boxing day ως προς τους ποδοσφαιρικούς αγώνες πάει πίσω στο 1860  όταν η Σέφιλντ και η Χάλαμ αναμετρήθηκαν για να δοθούν χρήματα σε κόσμο που χρειαζόταν βοήθεια, αφού άλλωστε αυτό ήταν και το νόημα της ημέρας. Το όνομα boxing day προέρχεται παρά τις δεκάδες ερμηνείες που έχουν δοθεί κατά καιρούς, από το ότι την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων οι πλούσιοι έβαζαν σε κουτιά διάφορα αγαθά και τα έδιναν στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Η ποδοσφαιρική λογική για χρόνια ήταν να διεξάγονται πολλά τοπικά ντέρμπι αυτή τη μέρα ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των οπαδών. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια στην Πρεμιερ Λιγκ αυτό καταργήθηκε. Στις άλλες κατηγορίες όμως υπάρχει πάντα αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αποτελεί και το αλατοπίπερο σε μία τέτοια μέρα.

Οσο για το μεγάλο παιχνίδι της ημέρας το Σίτι- Λίβερπουλ, η τελευταία φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες στις 26 Δεκεμβρίου ήταν το 1985 όταν οι γηπεδούχοι νίκησαν με 1-0, αλλά ήταν η Λίβερπουλ αυτή που στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε όχι μόνο τον τίτλο, αλλά και το νταμπλ κατακτώντας και το κύπελλο!