Αληθινός σταρ είναι τώρα το σύνολο!

Πριν  από τριάντα χρόνια, η Σουθάμπτον διεκδίκησε μέχρι το τέλος το πρωτάθλημα τερματίζοντας τελικά δεύτερη πίσω μόνο από την (ασταμάτητη εκείνη την εποχή) Λίβερπουλ. Και όμως συγκριτικά ακόμη και με τότε, η τωρινή ομάδα υπό τις οδηγίες του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, κάνει ακόμη καλύτερο ξεκίνημα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Αληθινός σταρ είναι τώρα το σύνολο!

Και ας μην διαθέτει ως ηγέτη ένα μυθικό όνομα όπως τότε που είχε στην ενδεκάδα  τον Κέβιν Κίγκαν, υπό  οποιοδήποτε πρίσμα και αν δει κανείς το τι έχει πετύχει μέχρι αυτή τη στιγμή η Σαουθάμπτον, είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Μία ομάδα που 24 μήνες πριν ήταν στη LeagueOne, μέσα σε αυτό το διάστημα γιγάντωσε τόσο που είναι στην τριάδα της Πρέμιερ Λιγκ και παίζει ταυτόχρονα εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Οι 22 βαθμοί ύστερα από 11 ματς βελτιώνουν το αντίστοιχο των 20 από τον ίδιο αριθμό παιχνδιών το 1983-84.

Τότε η ομάδα που αγωνιζόταν στο παλιό γήπεδο, το «TheDell» είχε και άλλα σημαντικά ονόματα όπως τον γκολκίπερ Πίτερ Σίλτον (πρωταθλητή Ευρώπης με τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ), τον αμυντικό Ράιτ, τον Γουίλιαμς, τον Αρμστρονγκ και τον ικανότατο επιθετικό Ντάνι Γουάλας που όλοι τους ήταν διεθνείς. Πάλεψε μέχρι το τέλος για τον τίτλο με τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερματίζοντας δεύτερη, έχοντας στον πάγκο τον κορυφαίο τεχνικό στην ιστορία του κλαμπ Λόρι ΜακΜένεμι, που εκείνη τη σεζόν αναδείχτηκε δύο φορές προπονητής του μήνα! Ηταν αυτός που το 1976 αν και αγωνίζονταν οι «αγιοι»  στη Β’ κατηγορία τους οδήγησε μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, νικώντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 στο Γουέμπλει. Αυτός όμως που ξεχώριζε ήταν ο Κέβιν Κίγκαν, ένας αληθινός σούπερ σταρ, νικητής της Χρυσής Μπάλας το 1978 και το 1979, με τη φανέλα του Αμβούργου, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Αγγλία και επέλεξε την Σαουθάμπτον παρά τις πάμπολλες προτάσεις που είχε!

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως αυτή τη χρονική στιγμή η Σαουθάμπτον έχει ξανά έναν προπονητή του μήνα, στο πρόσωπο του Ποκετίνο και για πρώτη φορά από τότε τρεις παίκτες της (ο Λάμπερτ, ο Ροντρίγκεζ και ο Λαλάνα) κλήθηκαν στην εθνική Αγγλίας!  

Και παρότι ως ονόματα κανείς από τους τωρινούς άσους δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Κίγκαν ή τον Σίλτον, το σύνολο της ομάδας μοιάζει να είναι πολύ πιο ισορροπημένο από τη φουρνιά του 1984. Ο Ποκετίνο έκανε πολύ σημαντικές προσθήκες το καλοκαίρι, σε μία ενδεκάδα που ήδη από πέρσι, δηλαδή από τη στιγμή που ο Αργεντινός τεχνικός αντικατέστησε τον Νάιτζελ Αντκινς, είχε δείξει την ικανότητα της. Η δυσκολοκατάβλητη άμυνα, το δημιουργικό κέντρο και ο αταμάτητος Λάμπερτ στην επίθεση είναι κλειδιά.

 Όμως δεν θα ήταν τόσο ψηλά η Σαουθάμπτον αν δεν είχε και την κατάλληλη νοοτροπία. Το 1984 αυτός που έκανε την ομάδα να πιστέψει στην υπέρβαση ήταν ο Κίγκαν. Τώρα είναι ο προπονητής της! Ο  Ποκετίνο πρόσθεσε την αυτοπεποίθηση πως  μπορεί να παλέψει στα ίσια σε όλες τις έδρες. Η μόνη ομάδα που νίκησε στο «Ανφιλντ» φέτος, η ισοπαλία που πήρε χωρίς καν να κινδυνέυσει σε μεγάλα διαστήματα του ματς στο « Ολντ Τράφορντ» και κυρίως ο τρόπος που κερδίζει εύκολα τα ματς όπως αυτό με την Χαλ που ήταν και το πιο ευρύ σε σκορ είναι ενδεικτικά του τι μπορεί να πετύχει. Φυσικά ο στόχος παραμένει ένας και σημαντικός:  να μείνει ακόμη μία σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Ομως επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, μπορεί να μην είναι μέσα στις ρεαλιστικές δυνατότητες της να μείνει στην τετράδα και να πάρει το ειστήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ ,ωστόσο το να κρατηθεί σε μία θέση που να την στέλνει στην Ευρώπη, δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων της. Και από μόνο του αυτό θα είναι υπέρβαση για το 2013. Και  στη σημερινή εποχή θα ισοδυναμεί με την δεύτερη θέση των ηρώων του 1984!