Δέκα χρόνια που μοιάζουν με αιώνες!

Από μία βροχερή βραδιά το 2003 εναντίον της Χαλ για την League 2 όπου η νίκη με 2-0 διατήρησε την Σουόνσι στις επαγγελματικές κατηγορίες την τελευταία στιγμή, μέχρι το εμφατικό 3-0 μέσα στο «Μεστάγια» εναντίον της Βαλένθια στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League για τους φίλους των «κύκνων» δεν μοιάζει σαν κύλησαν δέκα χρόνια αλλά αιώνες! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Δέκα χρόνια που μοιάζουν με αιώνες!

Γιατί αν ζουν σε ένα όνειρο σίγουρα εύχονται να μην ξυπνήσουν ποτέ, αφού αυτά που έχουν βιώσει από το 2010 και έπειτα μοιάζουν με παραμύθι.

Η Σουόνσι που η τελευταία φορά που είχε κερδίσει εκτός έδρας στη Ευρώπη ήταν στην Μάλτα με την Σλιέμα το 1982, πέρασε σαν σίφουνας από την έδρα των «νυχτερίδων» σε ένα ματς που οι Ουαλοί είχαν έξι Ισπανούς στη αρχική ενδεκάδα και η Βαλένθια μόλις πέντε!

Ο τρόπος παιχνιδιού των «Swans» είναι ο πιο ισπανικός από οποιασδήποτε άλλης βρετανικής ομάδας και ο Μίκαελ Λάουντρουπ έλεγε πριν το ματς πως θα πάει για τη νίκη αλλά ελάχιστοι πρέπει να τον πίστεψαν!  

Όμως η εμφάνιση ήταν έξοχη αν και για να είμαστε ακριβείς πρέπει να σημειώσουμε πως αποβολή του Ραμί στο δέκατο λεπτό απορρύθμισε την γηπεδούχο ομάδα. Παρόλα αυτά η νίκη ήταν σημαντική και με τον τρόπο που επιτεύχθηκε και για την έκταση του σκορ που δίνει στην Σουόνσι κάθε λόγο να θεωρείται πια φαβορί για την πρόκριση.

Συνήθως οι αγγλικές ομάδες δεν δίνουν σημασία στο Europa League, αλλά «εμείς δεν είμαστε Άγγλοι, είμαστε Ουαλοί και θα πάρουμε σοβαρά τη  διοργάνωση» είχε τονίσει το καλοκαίρι ο πρόεδρος Χιου Τζένκινς. Η πραγματικότητα αυτό δείχνει!

Όσο για την Τότεναμ η νίκη της επί της Τρόμσο ήταν άνετη και είχε και πάλι πρωταγωνιστή τον Ντεφό. Εναν φορ που σε αυτό το Κύπελλο έχει ήδη οκτώ γκολ σε επτά ματς και γενικά δείχνει να λατρεύει τις ευρωπαικές νύχτες. Σπουδαίο παιχνίδι με γκολ μάλιστα έκανε ο Ερικσεν ενώ η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των Spurs ο Ερίκ Λαμέλα έδωσε ψήγματα του ταλέντου του!

Τέλος υπήρχε και το ευρωπαικό ντεμπούτο της Γουίγκαν που πήρε 0-0 στο Βέλγιο από την Βάρεγκεμ. Οι κυπελλούχοι Αγγλίας που προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους στην Τσάμπιονσιπ, έβγαλαν πολύ σοβαρότητα και δεν απειλήθηκαν. Όμως ο προπονητής τους Οουεν Κόιλ, αφού εξήρε την εικόνα των παικτών του, φρόντισε να επανατοποθετήσει τις προτεραιότητες της ομάδας: «Θέλουμε την άνοδο στην Πρεμιερ Λιγκ» ! Και φυσικό είναι αφού η Ευρώπη αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα για μία ομάδα που δεν φανταζόταν ποτέ τέτοια μεγαλεία ωστόσο η σκληρή καθημερινότητα υπενθυμίζει πως από το μπάτζετ χάθηκαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ από το υποβιβασμό! Πλην όμως με το χέρι στην καρδιά ας ρωτήσει κάποιος τους οπαδούς των «Λάτικς»  αν αλλάζουν τα συναισθήματα και την εμπειρία της κατάκτησης του κυπέλλου Αγγλίας τον περασμένο Μάη κόντρα στα προγνωστικά!