Η Έβερτον πρέπει να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα και να «χτίσει» πάνω στην επιστροφή των βαθμών!

Έχω επανειλημμένα πει πως η Έβερτον είναι συνώνυμη με το αγγλικό ποδόσφαιρο, αφού άλλωστε είναι η ομάδα που έχει αγωνιστεί τις περισσότερες σεζόν εκεί! Μόνο  τέσσερις σεζόν από το 1888 – 89 έχει λείψει από το πρωτάθλημα στο κορυφαίο επίπεδο, αν και τα τελευταία χρόνια κινδύνευσε σοβαρά, αλλά τα κατάφερε. Φέτος πάντως, θα έπρεπε να μην κινδυνεύει καν αγωνιστικά, αλλά η αφαίρεση βαθμών από την Premier League, την έχει βάλει σε περιπέτειες!  Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η Έβερτον πρέπει να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα και να «χτίσει» πάνω στην επιστροφή των βαθμών!

Κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση της Έβερτον στον πίνακα της Premier League, εκτονώθηκε λιγάκι τη Δευτέρα, με την επιστροφή τεσσάρων κερδισμένων βαθμών, απομακρύνοντας την ομάδα του Ντάις  από τη ζώνη του υποβιβασμού. Μπορεί να χρειαστούν πολύ σαν ένα μεγαλύτερο μαξιλάρι μέχρι το τέλος, δεδομένης της ετυμηγορίας του συμβουλίου προσφυγών ότι «η αφαίρεση έξι βαθμών είναι η ελάχιστη αλλά επαρκής κύρωση που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων των κανόνων κέρδους και βιωσιμότητας», βάση του οποίου κανονισμού αφαιρέθηκαν αρχικά 10 πόντοι!

Κάποιοι θεωρούν πως θα ήταν σωστό να απορρίψει η επιτροπή όλους τους ελαφρυντικούς ισχυρισμούς που παρουσίασε η Έβερτον για τις οικονομικές της απώλειες έως το 2022, αλλά μοιάζει ως δίκαιο να μην είναι εξοντωτική, αφού άλλωστε υπάρχει η δυσμενής  πρόβλεψη ότι ο σύλλογος θα αντιμετωπίσει πιθανώς και μια ακόμα (μικρότερη) τιμωρία για μια δεύτερη παράβαση το 2023. Οι παίκτες της Έβερτον έχουν παραδεχτεί ότι αισθάνονται το βάρος της τιμωρίας εκτός γηπέδου τους τελευταίους μήνες, με την ομάδα  επί του παρόντος να βρίσκεται στο μεγαλύτερο διάστημα  χωρίς νίκη στην Premier League και οι οπαδοί να περιμένουν να φανούν κάποια σημάδια απελευθέρωσης στο παιχνίδι, όταν ο Ντέιβιντ Μόγιες φέρει στο «Γκουντισον Παρκ» τη Γουέστ Χαμ. Θα είναι ακόμη μια επιστροφή του Σκωτσέζου τεχνικού στο γήπεδο ενός συλλόγου που ο ίδιος απογείωσε τα χρόνια που ήταν εκεί και που αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι αποτέλεσμα μιας παρακμής που άρχισε το 2013 το καλοκαίρι, όταν ο Μόγιες επέλεξε να αποδεχτεί την πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η φετινή πάντως Έβερτον κανονικά θα έπρεπε να μην έχει κανένα πρόβλημα, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς πόσους βαθμούς θα έπρεπε να διατέτει, εάν δεν είχε επιβληθεί η παραμικρή τιμωρία, και επίσης πόσο καλά χειρίστηκε το πρώτο διάστημα μετά την επιβολή ποινής, με τις συνεχόμενες νίκες που άλλαξαν το κλίμα. Σαφέστατα η κατάσταση έχει μεταστροφή αγωνιστικά, αλλά και πάλι αυτή η επιστροφή έστω των τεσσάρων πόντων, κάπως απομακρύνει την ομάδα από την ζώνη υποβιβασμού, χωρίς φυσικά να μπορεί να την κάνει να εφησυχάσει.

Για αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται πολύ καλά τον πρόλογο τον οποίο έκανα, ξαναλέω πως η Έβερτον δεν είναι απλώς ένα ιδρυτικό μέλος της αγγλικής λίγκας πίσω στο 1888, ούτε καν μία ομάδα από αυτές που δημιούργησαν, ως το top five της εποχής (Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Έβερτον) την Premier League το 1992.

Η Έβερτον είναι μία ομάδα που έχει πάρει εννέα πρωταθλήματα, και είχε περισσότερα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι και την έναρξη της Premier League! Όμως, δεν έχει κατακτήσει οτιδήποτε από το FA Cup του 1995, και η γκρίνια που υπήρχε χρόνια για την ιδιοκτησία της α,ναμένεται να μειωθεί μεν με την ολοκλήρωση της πώλησης της ομάδας στην εταιρεία 777 partners, αλλά επί της ουσίας δεν φαίνεται κάποια αχτίδα αληθινής αισιοδοξίας. Το καλό είναι ότι η ομάδα προχωράει και θα ολοκληρώσει την κατασκευή του καινούργιου γηπέδου, το οποίο και σε χωρητικότητα και σε υπόλοιπες παροχές προς τον κόσμο θα είναι εξαιρετικό, και  θα μπορεί να φέρει πολύ περισσότερα χρήματα! Μην ξεχνάμε πως θα  είναι και ένα από τα γήπεδα που θα χρησιμοποιηθούν για το EURO του 2028.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια για την Έβερτον, αλλά θα είναι κομβικό για τον Σον Ντάις και τους παίκτες του να κάνουν ένα καλό αποτέλεσμα με τη Γουέστ Χαμ και να «χτίσουν» πάνω στο αισιόδοξο κλίμα που δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες!