Ο Ράγια που… δεν φταίει, τα 50 λεπτά ποδοσφαίρου στο Πόρτο και η Άρσεναλ που θα προκριθεί!

Ένα κακό αποτέλεσμα; Ένα βράδυ χωρίς τελικές προσπάθειες; Μία Άρσεναλ ανέτοιμη; Ο κάθε ένας μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά το βράδυ στο Πόρτο. Αλλά ας μην ξεχνάμε κάτι βασικό: το ότι η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα ήταν και είναι φαβορί για την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League. Όχι για δύο «εύκολα» βράδια κόντρα στους «δράκους»!



Ο Ράγια που… δεν φταίει, τα 50 λεπτά ποδοσφαίρου στο Πόρτο και η Άρσεναλ που θα προκριθεί!

Συναντά η Άρσεναλ την Πόρτο εκτός έδρας, στο πρώτο εκ των δύο παιχνιδιών νοκ – άουτ απέναντί της, στη φάση των «16» του Champions League. Θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει στο «Ντραγκάο».

Είναι λάθος. Διότι δεν συζητάμε για το ποια εκ των δύο ομάδων είναι το φαβορί για να πανηγυρίσει την πρόκριση. Μιλάμε… μόνο για το πρώτο ημίχρονο. Και η Άρσεναλ μεταβαίνει στην Πορτογαλία και καταλήγει να ηττηθεί από την Πόρτο, με 1-0.

Στην τελευταία φάση του παιχνιδιού. Είναι μία ήττα που «πονάει», αναλογικά με τον τρόπο που ήρθε. Σε μία στιγμή που ξεκινά από λάθος των «κανονιέρηδων», με τον Γκαλένο να παίρνει την μπάλα και να σκοράρει εκτός περιοχής. Υπέροχο πλασέ και αν θέλετε την άποψή μου, ΔΕΝ φταίει ο Νταβίντ Ράγια.

Είναι κοντός, θα μπορούσε να είναι 1-2 μέτρα πιο πίσω, αλλά στην πραγματικότητα, το τελείωμα του παίκτη των «δράκων» είναι εξαιρετικό. Ας μην μπουν λοιπόν, και πάλι στη διαδικασία οι φίλοι της Άρσεναλ, να αναφερθούν στον Άαρον Ράμσντεϊλ και για το τι θα έκανε στην θέση του. Διότι και ο Ράγια φέρει μερίδιο ευθύνης για τα μόλις δύο γκολ πρωταθλήματος που έχει δεχθεί η ομάδα του, εντός του 2024. Και για τα τρία clean sheets και για τις εντυπωσιακές, διαδοχικές επιτυχίες, στην έδρα της Γουέστ Χαμ και στο «Τερφ Μουρ» κόντρα στην Μπέρνλι.

Ξεπερνάμε λοιπόν την φάση του γκολ και πάμε στην ουσία. Η Άρσεναλ ήθελε να παίξει μπάλα στην Πορτογαλία, εν αντιθέσει με όσα είπε ο Κονσεϊσάο στις δηλώσεις του. Επιθυμούσε προφανώς να κερδίσει. Αλλά με τον… δικό της τρόπο, ο οποίος δεν της βγήκε. Δεν κατέγραψε εντός εστίας τελική προσπάθεια, δεν απείλησε όσο συνηθίζει από τις στατικές φάσεις, δεν είχε σε καλό βράδυ τους απαραίτητους Μαρτίν Έντεγκααρντ και Μπουκάγιο Σάκα.

Αλλά ας μην ξεχνάμε δύο βασικά πράγματα: πρώτον, το ότι η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, ή για να είμαστε ακριβείς, η ενδεκάδα που παρέταξε, έχει δώσει 14 λιγότερα παιχνίδια αθροιστικά από τον Πέπε, στο Champions League. Εντυπωσιακό!

Δεύτερον, επειδή και το ποδόσφαιρο μπορεί να εκλογικευτεί, ας μην λησμονούμε πως συζητάμε για το παιχνίδι με τα περισσότερα φάουλ συνολικά. Έγιναν 36. Καμία ομάδα δεν βρήκε ρυθμό. Και αν μία είχε περισσότερες πιθανότητες να πάρει περισσότερα πράγματα, από ένα παιχνίδι δίχως ρυθμό, προφανώς και θα ήταν η Πόρτο. Ο «καθαρός» χρόνος άλλωστε που παίχτηκε ποδόσφαιρο, ήταν ΜΟΝΟ 50 λεπτά.

Συμπέρασμα τώρα… Επιμένω πως η Άρσεναλ θα πάρει την πρόκριση στους «8» του Champions League, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Και πάλι απέναντι στην Πόρτο. Έχοντας ξανά ηττηθεί στο πρώτο παιχνίδι. Μετά από 14 χρόνια, οι Λονδρέζοι του Μικέλ Αρτέτα θα τα καταφέρουν. Και πιστεύω πως αυτό θα επιτευχθεί, πιο εύκολα από ό,τι πολλοί αναμένουν.

Μέχρι τότε όμως, οι φίλοι της ας μην ξεχνούν τρία βασικά πράγματα: το ότι στην Πορτογαλία δεν υπήρξαν τραυματισμοί, το ότι ο Γκαμπριέλ Ζεσούς και ο Τόμας Πάρτεϊ, τα «μεγάλα» παιδιά, επιστρέφουν, και το ότι η ρεβάνς θα λάβει χώρα στο «Έμιρεϊτς». Μέχρι τότε, ας περιμένουν το πολύ κρίσιμο παιχνίδι του Σαββάτου απέναντι στη Νιούκαστλ. Αυτό θα ήταν… κακό αποτέλεσμα. Αυτό στο Πόρτο είναι απλά υποφερτό!

Δημήτρης Μανάκος