Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ποια είναι τελικά η αληθινή Τσέλσι;

Την βλέπεις και δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Δεν μπορείς να προβλέψεις ποια ομάδα θα κάνει την εμφάνισή της στο γήπεδο. Αυτή που έβαλε τέσσερα γκολ στη Μάντσεστερ Σίτι και κέρδισε την Τότεναμ εκτός έδρας ή αυτή που δέχθηκε τέσσερα γκολ στο «Άνφιλντ» από τη Λίβερπουλ και άλλα τόσα από τη Γουλβς στο «Στάμφορντ Μπριτζ»; Είναι με διαφορά η πιο απρόβλεπτη ομάδα της σεζόν η Τσέλσι. Και κάπως έτσι, το 3-1 επί της Άστον Βίλα για το Κύπελλο Αγγλίας, παύει να προξενεί εντύπωση, αλλά δημιουργεί ερωτηματικά στον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ποια είναι τελικά η αληθινή Τσέλσι;

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι, ώστε να τοποθετήσουμε και το κείμενο σε μία ρεαλιστική βάση. Η Τσέλσι στο «Βίλα Παρκ», στον 5ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, πραγματοποίησε μία από τις πιο μεστές εμφανίσεις της στη φετινή σεζόν.

Ήταν εξαιρετική και σοβαρή από την αρχή μέχρι και το τέλος. «Ξάφνιασε» τους γηπεδούχους, σκοράροντας πολύ νωρίς με το πρώτο γκολ του Γκάλαγκερ στη σεζόν, έκανε το 2-0 με τον Τζάκσον, έπειτα από μία πολύ όμορφη ενέργεια, και εν συνεχεία, διαχειρίστηκε άψογα το αποτέλεσμα.

Δεν κλείστηκε πίσω. Δεν έδωσε χώρο στην Άστον Βίλα. Συνέχισε να κάνει το παιχνίδι της, έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 2-0 και «καθάρισε» κάθε συζήτηση που αφορούσε την πρόκριση, με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της. Μία στιγμή τεράστιου δείγματος ποιότητας από τον Έντσο Φερνάντες, είχε ως συνέπεια και ένα τρίτο γκολ. Φοβερή εκτέλεση φάουλ και 3-0 για τους «μπλε», που δέχθηκαν ένα «τέρμα» στις καθυστερήσεις, που διόλου φυσικά τους επηρέασε.

Πρόκειται για μία τεράστια επικράτηση για την ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, η οποία έβγαλε αντίδραση μετά από ένα πολύ δύσκολο 24ωρο. Γιατί δύσκολο; Διότι οι Άγγλοι δημοσιογράφου μιλούσαν ήδη για αντικατάσταση του προπονητή της Τσέλσι, σε περίπτωση αποκλεισμού, ενώ δεν σταματούσαν να γράφουν για τάσεις φυγής του Έντσο Φερνάντες, μόλις έναν χρόνο μετά την υπογραφή των 8,5 ετών συμβολαίου! Η διάψευση του ατζέντη του ήρθε αμέσως και κυρίως ήρθε η δική του αγωνιστική απάντηση στο γήπεδο!

Η κριτική της γυναίκας του Τιάγκο Σίλβα στον Ποτσετίνο επέφερε τον εξοστρακισμό του Βραζιλιάνου και εν τη απουσία του η άμυνα της Τσέλσι ήταν πολύ καλή! Ο Αργεντινός τεχνικός σε αυτό το θέμα έδειξε πυγμή και θα πρέπει να δείξει αρκετές φορές ακόμα ποιος είναι το αφεντικό, αλλά πρέπει να τον βοηθήσουν και τα αποτελέσματα.

Αυτή λοιπόν ήταν μία αγωνιστική απάντηση. Θα έχει όμως διάρκεια; Γιατί αυτό είναι και το βασικότερο ερωτηματικό με την Τσέλσι φέτος. Το γεγονός πως ποτέ και κανένας, μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το επόμενο αποτέλεσμά της.

Για να το πούμε… απλά. Δέχεται τέσσερα γκολ από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ». Λίγες ημέρες μετά, η Γουλβς της βάζει ακόμη τέσσερα στο «Στάμφορντ Μπριτζ», για το πρώτο «διπλό» στην ιστορία της σε επίπεδο Premier League σε αυτό το γήπεδο.

Και μετά, πάει και κερδίζει πανεύκολα τη Βίλα εκτός έδρας, για να συνεχίσει στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας. Ποια είναι η πραγματική Τσέλσι; Είναι αυτή που έβαλε τέσσερα γκολ στη Μάντσεστερ Σίτι, σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της φετινής σεζόν;

Είναι αυτή που κέρδισε την Τότεναμ εκτός έδρας ή μήπως είναι αυτή που δέχθηκε τέσσερα γκολ από τη Νιούκαστλ, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου; Είναι η ομάδα που έχασε με κάτω τα χέρια  με 2-1 στο «Ολντ Τράφορντ», αυτή που ηττήθηκε από τη Φούλαμ και την Έβερτον, ή αυτή που κέρδισε με 3-2 την Μπράιτον, όταν οι «γλάροι»… πετούσαν, σε εκείνο το χρονικό σημείο του πρωταθλήματος;

Αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα της Τσέλσι. Η αστάθεια και η ασυνέπεια. Το γεγονός πως συνεχίζει στο Κύπελλο Αγγλίας, το ότι βρίσκεται στον τελικό του Λιγκ Καπ, το ότι έβαλε έξι γκολ στη Μίντλεσμπρο, αλλά μία εβδομάδα μετά, μπορεί να ηττηθεί από τον οποιονδήποτε.

Το έχουμε δει πολλάκις. Αυτό χαρακτηρίζει τη σεζόν της. Και μπορεί να της συμβεί και στο ίδιο παιχνίδι ακόμη. Απίστευτη και σοβαρότατη για 70 λεπτά απέναντι στη Λούτον, η απόλυτη κατάρρευση στο φινάλε, τυχερή που κέρδισε με 3-2, ηγέτης ο Τιάγκο Σίλβα, κόντρα σε μία ομάδα που παίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Premier League…

Συνεπώς, αυτή την αστάθεια οφείλει να βελτιώσει σε πρώτη φάση ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Να ξέρει και ο ίδιος τι περιμένει από την ομάδα του. Διότι τώρα, ουδείς μπορεί να προβλέψει. Θα είναι ανταγωνιστική στο «Έτιχαντ» σε 10 ημέρες, θα δυσκολέψει την Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς» στα μέσα Μαρτίου; Η Τσέλσι διαθέτει μεγάλη ποιότητα στο ρόστερ της. Απλώς αυτή πρέπει να κάνει την εμφάνισή της σε μόνιμη βάση. Τότε, θα μπορούμε να δούμε αν το πλάνο τριετίας που έχει θέσει ο Τοντ Μποέλι, έχει βάση ή απλώς θα χαρακτηρίζεται από μεγάλες βραδιές και σημαντικές αποτυχίες…