Μία ήττα έπειτα από 11 μήνες εντός και είναι αποτυχία: Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Έμερι στην Άστον Βίλα είναι πως μπήκε ψηλά ο πήχης!

Κάποια στιγμή, ακόμη και αυτό το απίθανο σερί της Άστον Βίλα στην έδρα της, θα «έσπασε». Το έκανε η Νιούκαστλ. Μία ομάδα με μόλις ένα «διπλό» στην φετινή Premier League, πήγε στο «Βίλα Παρκ» και κέρδισε δίκαια με 3-1. Πέρασαν 346 ημέρες από την προηγούμενη φορά που μία ομάδα, επικράτησε σε αυτό το γήπεδο, σε επίπεδο πρωταθλήματος. Απαιτείται όμως ψυχραιμία στο «στρατόπεδο» της ομάδας του Ουνάι Έμερι. Αυτός ανέβασε τον πήχη, είναι κατά μία έννοια… επιτυχία, το γεγονός πως έχασε από τις «καρακάξες» και ο κόσμος της Βίλα θεωρεί τόσο αρνητικό το εν λόγω αποτέλεσμα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Μία ήττα έπειτα από 11 μήνες εντός και είναι αποτυχία: Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Έμερι στην Άστον Βίλα είναι πως μπήκε ψηλά ο πήχης!

Ήταν 18 Φεβρουαρίου του 2023, όταν η Άρσεναλ αγωνιζόταν στο «Βίλα Παρκ» και έβλεπε τον Ζορζίνιο να «πιάνει» ένα απίθανο σουτ εκτός περιοχής, την μπάλα να βρίσκει στο κεφάλι του Εμιλιάνο Μαρτίνες και να καταλήγει στα δίχτυα.

Το 2-2 έγινε… 3-2 υπέρ των «κανονιέρηδων» και μερικά λεπτά μετά, στην τελευταία φάση του παιχνιδιού, ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Έκτοτε, έχουν μεσολαβήσει 346 ημέρες και 50 εβδομάδες.

Εγώ είχα περιγράψει τότε εκείνο το παιχνίδι. Ένα πραγματικά απρόβλεπτο ματς, το οποίο θα μπορούσε να έχει καταλήξει και στις δύο πλευρές. Θυμάμαι τον Μπέιλι λίγο νωρίτερα να σουτάρει και την μπάλα να βρίσκει στο δοκάρι, στον Ράμσντεϊλ και να μην καταλήγει στα δίχτυα.

Δοκάρι και έξω για τη Βίλα, δοκάρι και γκολ για την Άρσεναλ και «διπλό» οι Λονδρέζοι, στον δρόμο για τον τίτλο, παρά το γεγονός πως αυτός χάθηκε στο φινάλε, εξαιτίας εν πολλοίς και της απουσίας του Γουίλιαμ Σαλιμπά στις τελευταίες αγωνιστικές.

Έκτοτε, έχουν μεσολαβήσει 346 ημέρες και 50 εβδομάδες. Πολύ μεγάλο διάστημα, στο οποίο η Άστον Βίλα είχε δώσει 17 παιχνίδια στην Premier League, ούσα αήττητη. Κάποια στιγμή, ακόμη και αυτό το σερί θα «έσπαγε». Πριν από δύο εβδομάδες, έλαβε χώρα το πρώτο 0-0 στην καριέρα του Ουνάι Έμερι στο «Νησί», στο πρωτάθλημα, και αισίως, οι «βίλανς» έχασαν στο «σπίτι» τους με 3-1 από την εντυπωσιακή Νιούκαστλ.

Η ισοπαλία ήρθε στο 97ο παιχνίδι του Ισπανού στον πάγκο των Άρσεναλ και Βίλα, η ήττα από τις «καρακάξες» έμελλε να προκύψει από μία ομάδα που μετρούσε μόλις ένα εκτός έδρας «τρίποντο», ως στιγμής στη σεζόν. Αυτό δεν αναιρεί ωστόσο σε τίποτα, την εξαιρετική πορεία της ομάδας του Έντι Χάου.

Η Νιούκαστλ ναι μεν δεν είναι όπως πέρυσι, πλην όμως είχε να διαχειριστεί ακόμη μία διοργάνωση. Αποκλείστηκε από το Champions League, αλλά βρίσκεται στην 7η θέση του πρωταθλήματος, σε ισοβαθμία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Μπράιτον, με παιχνίδι περισσότερο και ίδιο αριθμό αναμετρήσεων, αντίστοιχα.

Το θέμα από εδώ και πέρα όμως, είναι η διαχείριση από πλευράς Ουνάι Έμερι. Κάποια στιγμή, κάποια ομάδα θα σταματούσε το σερί και το «κάστρο» του «Βίλα Παρκ» θα… έπεφτε. Δεν τα κατάφερε η Σίτι, ένιωσε πως αδικείται αλλά δεν τα κατάφερε ούτε η Άρσεναλ, δεν μετέβη ακόμη εκεί η Λίβερπουλ, αλλά η Νιούκαστλ φρόντισε να πανηγυρίσει για πρώτη φορά σε αυτό το γήπεδο, μετά από 11 χρόνια και την 4η αγωνιστική του 2013.

Ψυχραιμία απαιτείται προς το παρόν και μία συνειδητοποίηση από όλους πως η Άστον Βίλα δεν πήγαινε για πρωτάθλημα ποτέ. Πρέπει να ανακάμψει, οφείλει να κερδίσει στο «Μπράμαλ Λέιν» τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, έχει μεσοβδόμαδα και τη ρεβάνς με την Τσέλσι για το Κύπελλο Αγγλίας.

Οι στόχοι της είναι ορατοί και στην προκειμένη περίπτωση, καταρρίπτεται το ρητό που λέει πως «είσαι πάντα τόσο καλός, όσο το τελευταίο σου αποτέλεσμα». Είναι καλή και πειστική η Άστον Βίλα, θα αντιδράσει, είναι επιτυχία του Ουνάι Έμερι το γεγονός πως μία ήττα που κάποια στιγμή θα ερχόταν, θεωρείται αποτυχία. Και τώρα έχει μπροστά της ένα τεστ ψυχολογικού χαρακτήρα, ώστε να δούμε αν η τετράδα και το Champions League στην επόμενη αγωνιστική περίοδο, είναι υλοποιήσιμοι στόχοι ή όχι!