Γιούργκεν Κλοπ: Σωστή απόφαση, με λάθος τάιμινγκ ανακοίνωσης - Τώρα οφείλει να φύγει με πρωτάθλημα και αυτό είναι ρίσκο!

Αν υπάρχει μία ομάδα, που έχει ζήσει δύο απότομες ανακοινώσεις παραίτησης προπονητή στην ιστορία της, είναι η Λίβερπουλ. Και τώρα, το ζει μια τρίτη φορά! Όταν μιλούσε ο Μαρξ, για επανάληψη της ιστορίας, είτε ως φάρσα, είτε ως τραγωδία, κάτι παρόμοιο, ομολογώ, ότι θα ήταν η απόλυτη επεξήγηση. Του Κλοπ δεν είναι άμεση η παραίτηση, αλλά αφορά το καλοκαίρι. Και ενώ νιώθεις πως είναι η σωστή απόφαση, μετά από τόσα χρόνια έντασης και προσφοράς στον σύλλογο, η στιγμή που επέλεξε, πιθανότατα, είναι 100% λανθασμένη! Και ίσως κοστίσει στην ομάδα!  



Γιούργκεν Κλοπ: Σωστή απόφαση, με λάθος τάιμινγκ ανακοίνωσης - Τώρα οφείλει να φύγει με πρωτάθλημα και αυτό είναι ρίσκο!

Μετά τον Μπιλ Σάνκλι το καλοκαίρι του 1974 και τον Κενι Νταλγκλίς τον Φλεβάρη του 1991, η Λίβερπουλ βιώνει την παραίτηση (για το καλοκαίρι του 2024) του Γιούργκεν Κλοπ!

Η επιλογή του Σάνκλι το καλοκαίρι του 1974, ξάφνιασε πολύ! Ήταν το απόλυτο «σοκ». Μόνο που σε εκείνη την περίπτωση υπήρχε άμεση λύση διαδοχής, που αποδείχτηκε εξαιρετική, και απόλυτα πετυχημένη με τους τίτλους που κατέκτησε τα επόμενα εννέα χρόνια ο σύλλογος υπό τις οδηγίες του Μπομπ Πέισλι. Και υπήρχε μία ομάδα έτοιμη για να πάει το επόμενο βήμα και να αρχίσει να κατακτάει τίτλους και στην Ευρώπη, εκτός από την Αγγλία.

Η παραίτηση του Νταλγκλίς το 1991 αποδείχτηκε καταστροφική για τον σύλλογο! Εκείνη τη στιγμή ήταν πέντε βαθμούς μπροστά στη βαθμολογία από την Άρσεναλ και πήγαινε για τον 12ο τίτλο τα προηγούμενα 18 χρόνια. Με το που παραιτήθηκε ήρθε η κατάρρευση και η διαδοχή αποδείχθηκε απόλυτα αποτυχημένη! Ο Γκρέιαμ Σούνες,  ένας από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου και ανερχόμενος προπονητής με τη Ρέιντζερς αποδείχτηκε πραγματικά ακατάλληλος! Πήγε με έπαρση  και κατέστρεψε ό,τι βρήκε, με τη Λίβερπουλ να παίρνει τουλάχιστον μία δεκαετία να συνέλθει έως την σεζόν 2000-01, με τον Ουγιέ να κατακτά τρεις τίτλους.

Δεν υπήρχε επίσης καλό ρόστερ, αυτό που άφηνε πίσω ο Νταλγκλίς, αφού ήδη είχαν μεγαλώσει οι περισσότεροι «σταρ» και υπήρχαν και πάρα πολλά προβλήματα τραυματισμών. Μοιάζει πολύ περισσότερο με το εάν αυτή τη στιγμή ο Κλοπ  είχε παραιτηθεί το καλοκαίρι πριν αρχίσει η ανανέωση του ρόστερ! Γι’ αυτό, πιθανώς ο Γερμανός τεχνικός επέλεξε να παραιτηθεί τώρα και όχι στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, που θα έφευγε με σκυμμένο κεφάλι!

Η ανακοίνωση του τώρα, δίνει και ένα περιθώριο στον σύλλογο πιθανώς να «ζήσει» με αυτήν την απόφαση και να προχωρήσει και πιο σωστά στην αντικατάσταση του. Από την άλλη, μάλλον είναι λάθος το χρονικό σημείο, ακριβώς γιατί μπορεί να εκτροχιάσει όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται! Αυτή η νέα έκδοση της Λίβερπουλ είναι μέσα σε όλους τους τίτλους! Ταυτόχρονα, μοιάζει σαν να είναι πλέον υποχρεωτικό να πάρει το πρωτάθλημα, για να αποχαιρετήσει με τον καλύτερο τρόπο ο ίδιος, αλλά και η ομάδα αυτόν! Και αυτό πάντα είναι ένα ρίσκο!

Εκείνο που πρέπει ο ίδιος να υπολογίσει καλά μέσα του, είναι αν πραγματικά θέλει να κάνει αυτό το βήμα! Και καλό είναι κάποιος να του πει (πιθανώς ο ίδιος ο Κένι Νταλγκλίς που είναι ακόμα μέσα στο σύλλογο)  πόσο γρήγορα το μετάνιωσε για εκείνη την απόφαση του, τον Φεβρουάριο του 1991, όταν λίγους μήνες μετά ηρέμησε το  κεφάλι του! Το έχει γράψει άλλωστε  στην αυτοβιογραφία του ο Σκωτσέζος, που παραμένει η σημαντικότερη φυσιογνωμία που πέρασε ποτέ από τον σύλλογο!

Όταν ο Νταλγκλίς μετάνιωσε πάρα πολύ γρήγορα, επικοινώνησε με τον γραμματέα του συλλόγου, τον Πίτερ Ρόμπινσον, που έπαιρνε τις αποφάσεις! «Κένι θα ήθελα να γυρίσεις, αλλά την θέση πλέον την έχουμε δώσει στον Σούνες», του είπε, και ο Νταλγκλίς παραδέχθηκε πως έκανε λάθος. Του είπε «περίμενε και θα ξαναμιλήσουμε», αλλά παρά το ότι η ομάδα δεν πήγαινε καλά με τον Σούνες, ο Νταλγκλίς πια είχε πάει στην Μπλάκμπερν και μάλιστα διεκδικούσε το πρωτάθλημα το 1994, όταν έμεινε κενή πάλι η θέση στη Λίβερπουλ! Αυτό έγινε τρεις φορές, αλλά όταν κάθε φορά πλησίασε στην επιστροφή, στην θέση αυτή πάντα κάτι συνέβαινε!  Μέχρι που τελικά έγινε αλλά παρά πολύ αργότερα το 2011. Και ήταν αποτυχημένη η επιστροφή.

Ο Μπιλ Σάνκλι πριν από μισό  αιώνα  επίσης, είχε μετανιώσει πολύ γρήγορα! Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Τζον Κιθ, που έχει γράψει το εκπληκτικό βιβλίο «Thanks for the memories»,τα Χριστούγεννα του 1974 είχε καταλάβει πως έχει κάνει λάθος. Και συνέχισε να πηγαίνει στις προπονήσεις μετά από έναν χρόνο, έως την στιγμή που του ζήτησε να μην εμφανίζεται τόσο πολύ, για να αρχίσει να μειώνεται η πίεση της… σκιάς του πάνω από τον σύλλογο, ο τότε πρόεδρος της ομάδας.

Για τον Κλοπ, καλό είναι να υπολογίσει όλα αυτά και το επόμενο διάστημα, να δει αν πραγματικά είναι εκείνο που επιθυμεί, πριν ο σύλλογος προχωρήσει οριστικά στο επόμενο βήμα και πλέον δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Το τι  κατάφερε ο Κλοπ δε χρειάζεται να το συζητήσουμε εδώ. Άλλωστε, έχω γράψει πάρα πολλές φορές για το πόσο σημαντικός υπήρξε, όχι μόνο γιατί έφτιαξε μια ομάδα που κέρδισε τα πάντα, αλλά κυρίως για τη νοοτροπία που έφερε σε κάθε επίπεδο, καθιστώντας εκείνη την απόφαση του Οκτωβρίου του 2015, καταλυτική για τον σύλλογο!

Ο Φέργκιουσον είχε αποφασίσει να σταματήσει το 2002 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά βλέποντας πόσο άσχημα πήγαινε εκείνη η σεζόν και πώς επηρεάστηκε η ομάδα, άλλαξε γνώμη, μένοντας άλλα 11 χρόνια με τεράστιες επιτυχίες. Την επόμενη φορά που το αποφάσισε το 2013, το κράτησε μυστικό μέχρι τον Μάιο, και αφού είχε ήδη εξασφαλιστεί το 13ο πρωτάθλημα σε 20 χρόνια για τη Γιουνάιτεντ, το ανακοίνωσε. Η επιλογή της επόμενης μέρας αποδείχτηκε κακή και η ομάδα τραβολογιέται μέχρι και σήμερα!

Δεν είναι το ίδιο επίσης με την αποχώρηση του Βενγκέρ που λένε κάποιοι, γιατί εκεί υπήρχε τεράστια γκρίνια από τους οπαδούς της Άρσεναλ και πιθανώς ο Αλσατός άργησε να το κάνει πραγματικότητα, ωστόσο και πάλι είδαμε το πόσο πολύ επηρεάστηκε ο σύλλογος με το που έφυγε!

Η επιλογή του διαδόχου του Γερμανού τεχνικού θα είναι το πιο κρίσιμο πράγμα που έχει κάνει η τωρινή διοίκηση της Λίβερπουλ, ακόμα πιο σημαντικό και από την πρόσληψη του Κλοπ το 2015. Εάν είναι κάποιος που θα ταιριάξει σε όλη τη νοοτροπία, θα ξέρει τον σύλλογο, θα μπορεί να δουλέψει με αυτό το ρόστερ, ενισχύοντας το, χωρίς να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα την ομάδα, τότε η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλή. Ο μόνος που δείχνει αυτή τη στιγμή να διαθέτει  τα περισσότερα κριτήρια είναι ο Τσάμπι Αλόνσο. Κανείς άλλος! Εάν τα πράγματα στραβώσουν, όπως έγινε με τον Σούνες το 1991, που μπήκε σαν ταύρος εν υαλοπωλείο, αλλάζοντας πολύ γρήγορα σχεδόν τα πάντα, η Λίβερπουλ μπορεί να μπει σε… περιπέτειες!

Είτε έτσι, είτε αλλιώς η ιστορία, έχει γράψει πως ο Κλοπ έχει  αλλάξει την σύγχρονη ροή των πραγμάτων, όχι μόνο για τη Λίβερπουλ, αλλά για ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο. Και για τον ίδιο, η επόμενη επιλογή του πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Σε προσωπικό επίπεδο δεν θεωρώ ότι αποκλείεται να αλλάξει γνώμη, βλέποντας όλο το επόμενο διάστημα τον κόσμου και την αγάπη του στα παιχνίδια που θα παίζει η Λίβερπουλ εντός έδρας. Ο ίδιος ζήτησε να μη γίνει ουσιαστικά κάθε παιχνίδι μία προσωπολατρεία για τον ίδιο, αλλά αυτό ακριβώς για εμένα εξηγεί την πλήρως λάθος στιγμή της επιλογής για την ανακοίνωση της απόφασης του.

Φυσικά και κάθε παιχνίδι θα είναι μια μικρή διαδήλωση για να του αλλάξουν γνώμη, και αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολύ υπέρ της ομάδας που διεκδικεί όλους τους τίτλους που υπάρχουν φέτος, αλλά μπορεί να γίνει και μια… θηλιά στον λαιμό της! Και σε περίπτωση που αποτύχει στους στόχους της, δεν θα είναι και το καλύτερο «αντίο» που θα περίμενε ο ίδιος!