Ο Ράτκλιφ θα πάει το «μαχαίρι» βαθιά για να ξανακάνει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρωταγωνίστρια και η πρόσληψη Μπεράντα είναι το πρώτο δείγμα!

Η πρώτη κίνηση της νέας εποχής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάζει! Ναι, συμφωνώ, ο εκτελεστικός διευθυντής μιας ομάδας δεν παίζει ποδόσφαιρο ούτε σκοράρει, ούτε πουλάει φανέλες το όνομα του, αλλά σε μία ομάδα που ως οργανισμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια αρμενίζει στραβά, είναι η πρώτη κίνηση από την εποχή που αποχώρησε ο Σερ Άλεξ που βγάζει απόλυτο νόημα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ο Ράτκλιφ θα πάει το «μαχαίρι» βαθιά για να ξανακάνει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρωταγωνίστρια  και η πρόσληψη Μπεράντα είναι το πρώτο δείγμα!

Ο νέος CEO της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκτήθηκε απευθείας από  τον άμεσο αντίπαλο, τη Μάντσεστερ Σίτι, αφού πρόκειται για τον Ομάρ Μπεράντα, τον επικεφαλή των ποδοσφαιρικών υπηρεσιών του City football group. Δηλαδή όλου του συνδέσμου των 13 ομάδων που αποτελούν το γκρουπ αυτό που ελέγχουν οι Άραβες και ανάμεσα τους είναι η Μάντσεστερ Σίτι και η Τζιρόνα, που τρελαίνει τον κόσμο στην Ισπανία, η Τρουά στη Γαλλία, η Λόμελ στο Βέλγιο, η Παλέρμο στην Ιταλία, η New York City στις ΗΠΑ, η Melbourne City στην Αυστραλία, η Yokohama FC Marinos  στην Ιαπωνία, η Montevideo City Torque στην Ουρουγουάη, η Sichuan Jiuniu στην Κίνα,  η Mumbai City στην Ινδία, η Bolivar στην Βολιβία και η Bahia στη Βραζιλία. 

Ο Μπεράντα δούλευε στον οργανισμό Μάντσεστερ Σίτι από το 2010, και επειδή ανέβηκε ψηλά στην ιεραρχία, θα έλεγε κάποιος πως θα ήταν η φυσιολογική εξέλιξη του να γίνει μια μέρα ο CEO. Εκεί όμως, υπάρχει ένα αξεπέραστο εμπόδιο που ακούει στο όνομα… Σοριάνο, τον άνθρωπο που άλλαξε όλη την σύγχρονη ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Καταλανός, αν και έφτασε πιο μετά από τον Μπεράντα, ανέβηκε πολύ πιο γρήγορα, αφού ήταν ήδη πετυχημένος στην Μπαρτσελόνα, και φυσικά πιστώνεται μαζί με τον Μπεγκιριστάιν την πρόσληψη του Πεπ Γκουαρδιόλα. 

Είναι βέβαιο πως χωρίς αυτούς που εμπιστευόταν απόλυτα από την συνύπαρξη τους στην εποχή της Μπαρτσελόνα, ο Γκουαρδιόλα δεν θα δεχόταν να πάει εύκολα στη Μάντσεστερ Σίτι το 2016. Ακολούθησε φυσικά η πιο πετυχημένη εποχή στην ιστορία του συλλόγου, της «μπλε» πλευρά της πόλης. 

Πρωταθλήματα, Κύπελλα, Λιγκ Καπ, σεζόν με 100 βαθμούς, το τρεμπλ τον περασμένο Μάιο. 

Ο Μπεράντα στο δικό του κομμάτι πήρε άριστα, με το γκρουπ να μεγαλώνει, αλλά βλέπει πως η θέση του CEO δεν πρόκειται να αδειάσει σύντομα, όποτε όταν ήρθε η πρόταση από την «κόκκινη πλευρά», είδε τη ευκαιρία! 

H πρόκληση είναι μεγάλη για όποιους θα δουλέψουν το project της νέας εποχής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Σερ Τζιμ Ράτκλιφ να είναι αποφασισμένος να αλλάξει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της καθημερινότητας. Αυτή η κίνηση από μόνη της δείχνει πλήρως την διάθεση για να ανατραπεί ένα status quo, που διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση του Φέργκιουσον, που ουσιαστικά έστειλε τον σύλλογο στα… βράχια! 

Φυσικά, ακόμα και με τον καλύτερο εκτελεστικό διευθυντή καμία ομάδα, δεν πήρε το πρωτάθλημα ή γενικότερα τίτλους. Από εκεί όμως ξεκινάνε τα πάντα. Είναι βέβαιο, πως ο Ράτκλιφ δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ τις αλλαγές και θα πάει το «μαχαίρι» όσο πιο βαθιά χρειάζεται για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να ξαναγίνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα. 

Η κίνηση μοιάζει πάρα πολύ με την μεταγραφή του Πίτερ Κένυον από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την εποχή της παντοδυναμίας της, στην Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, εκεί όπου βοήθησε να αλλάξει πάρα πολύ ο τρόπος λειτουργίας του λονδρέζικου συλλόγου. Μην πάμε  όμως και μακριά, ο Σοριάνο και ο Μπεγκιριστάιν «αποκτήθηκαν» από την τεχνογνωσία της Μπαρτσελονα για να μετατρέψουν τη Σίτι σε πρωταγωνίστρια.

Η ανακοίνωση άλλωστε της ίδιας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μίλησε για επιστροφή των ποδοσφαιρικών πραγμάτων του συλλόγου στο κέντρο της κουλτούρας για το κλαμπ, και αυτή η πρόσληψη αναφέρεται ως το πρώτο βήμα.