Οι ακλόνητοι, οι επίφοβοι και οι εκπλήξεις: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των προπονητών στην Premier League!

Έφτιαξαν οι Άγγλοι μία λίστα σε μία από τις πάμπολλες ιστοσελίδες τους με τους πιθανούς προπονητές για να απολυθούν ξεκινώντας από τον πιο απίθανο μέχρι τον πιο πιθανό. Το σχολίασαν οι Ισπανοί  και τους φάνηκε πολύ περίεργο πως ο Έντι Χάου είναι πολύ πιο πιθανός να βρεθεί στο ταμείο ανεργίας από τον Σον Ντάις της Έβερτον! Και στην Ισπανία δεν αντιλαμβάνονται πως ο Έντουαρντς της Λούτον είναι πιο σίγουρος στη θέση του από οποιονδήποτε άλλο προπονητή εκτός των Πεπ, Αρτέτα και Κλοπ. Είναι κλασσικό δείγμα άγνοιας του πως λειτουργούν οι ομάδες στην Αγγλία και κυρίως πως οι οπαδοί επηρεάζουν τις αποφάσεις όπως πουθενά αλλού! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Οι ακλόνητοι, οι επίφοβοι και οι εκπλήξεις: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των προπονητών στην Premier League!

Θα σας πω κάτι και εκεί θα καταλάβετε το πόσο νυχτωμένοι βρίσκονται πέραν της Μάγχης, οι υπόλοιποι λαοί για το πως λειτουργεί το σύστημα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Περίπου τέτοια εποχή πέρσι υπήρχαν δημοσιεύματα και κάποιοι μάλιστα μεγαλόσχημοι στην Ιταλία και στη Γερμανία επέμεναν  πως κινδύνευε με απόλυση ο… Κλοπ επειδή η Λίβερπουλ δεν πήγαινε καλά!

Όποιος με ρωτούσε έλεγα πως το αποκλείω, όπως επέμενα πως δεν υπήρχε ποτέ μια στο εκατομμύριο ως πιθανότητα να απολυόταν ο Γερμανός τεχνικός το 2021 σε εκείνο το αδιανόητο σερί των έξι αγώνων με ήττες μέσα στο Άνφιλντ και οι περισσότεροι Έλληνες οπαδοί ήταν βέβαιοι πως θα απομακρυνόταν! 

Φυσικά όποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί το ότι η Λίβερπουλ για παράδειγμα δεν αλλάζει προπονητές, ειδικά όταν αυτοί έχουν πάρει τίτλους και ο κόσμος ουσιαστικά αποφασίζει και όχι η διοίκηση σε παρόμοιες περιπτώσεις, απλούστατα είναι βαθιά νυχτωμένος.

Τον Αύγουστο του 2021 με την Άρσεναλ να έχει αρχίσει με τρεις ήττες και να είναι τελευταία με μηδέν γκολ στην επίθεση πάλι προσπαθούσα να εξηγήσω πώς οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες λέγοντας πως θα στηρίξουν το πρότζεκτ Αρτέτα, το  εννοούσαν!

Έχει γέλιο αν σκεφτεί κανείς πως ακόμα και άνθρωποι που βρίσκονται στο νησί δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν μερικές φορές το πως σκέφτονται διάφορες διοικήσεις! Μπορεί να έχει αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία των ιδιοκτητών στο αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια ωστόσο με εξαίρεση τον Αμπράμοβιτς που άλλαζε προπονητές σαν τα πουκάμισα (και η αλήθεια είναι πως δικαιώθηκε στην τακτική του με πολλούς τίτλους) καμία άλλη top ομάδα δεν προχωράει χωρίς λόγο σε αλλαγές και στηρίζει τις επιλογές που κάνει!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κρατάει τους προπονητές τουλάχιστον ένα διάστημα με εξαίρεση τον Μόγιες στη μετά Σερ Άλεξ εποχή, αν και τρίτη σεζόν δύσκολα βγάζει κάποιος στο Ολντ Τράφορντ. 

Η Άρσεναλ και ο Αρτέτα, είδαμε ότι πορεύονται μαζί, η Λίβερπουλ είναι με τον Κλοπ από το 2015, ο Πεπ είναι ακούνητος ό,τι και αν γίνει στη Σίτι. Ο Έμερι μοιάζει να κέρδισε το στοίχημα και οι ιδιοκτήτες θα τον στηρίξουν στην Άστον Βίλα, ο Φρανκ ελέγχει απόλυτα τα πράγματα στην Μπρέντφορντ, όπως και ο Ντε Τζέρμπι στην Μπράιτον, όπου θα αποφασίσει ο ίδιος αν θα αποχωρήσει και πότε!

Ο Ποτσετίνο είναι ένα στοίχημα για τον Μπόελι και την ιεραρχία της Τσέλσι αλλά προσωπικά θεωρώ πως θα του δοθεί χρόνος γιατί αλλιώς θα είναι σαν να κυνηγάνε πάλι την ουρά τους στο Στάμφορντ Μπριτζ.  

Ο Ποστεκογλου είναι επίσης ένα στοίχημα για τον Λίβι στην Τότεναμ αφού απέδειξε με πλήρες το ρόστερ στην αρχή της σεζόν πως μπορεί να βγάλει ωραία πράγματα στο γήπεδο!

Είναι απρόβλεπτος ο ισχυρός άνδρας της Τότεναμ, αλλά κακά τα ψέματα, πάρα πολύ δύσκολα θα βρει κάποιον καλύτερο ειδικά έτσι όπως έχει φερθεί στους προηγούμενους προπονητές.
Ο Ρομπ Έντουαρντς της Λούτον ακόμη και αν η ομάδα επιστρέψει όπως ανέβηκε στην Championship, θα παραμείνει, αφού η διοίκηση θεωρεί πως αυτός έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία και ο κόσμος τον λατρεύει! Ο Σον Ντάις στην Έβερτον έχει πετύχει να ενώσει τον κόσμο και η αντίδραση που βγάζει στο γήπεδο η ομάδα, επιβεβαιώνει την αίσθηση πως αυτό που δουλεύει από τον Φλεβάρη έχει αποτέλεσμα. 

Η διοίκηση είναι δεδομένο πως θα τον στηρίξει τώρα μάλιστα που έγινε και η μετοχική αλλαγή. Αυτός που μπορεί να κινδυνεύσει ενώ δεν θα το σκεφτόταν κάποιος εύκολα είναι ο Έντι Χάου στη Νιούκαστλ. Η πολύ καλή παρουσία στο Champions  League σε συνδυασμό με ωραία αποτελέσματα στο πρωτάθλημα μπορεί να ανέβασε τις μετοχές του αλλά πάντα υπάρχει η απειλή από τις υπερβολικές απαιτήσεις των Αράβων. Θέλουν την ομάδα να πρωταγωνιστεί και να αρχίσει να παίρνει τίτλους και το Λιγκ Καπ θα είναι ένα κριτήριο τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση αλλιώς πιθανώς θα κινηθούν για ένα μεγάλο όνομα προς το καλοκαίρι!

Τρία ονόματα που σε πρώτη φάση δεν κινδυνεύουν είναι ο Ιραόλα στην Μπόρνμουθ, ο Κομπανί στην Μπέρνλι  και ιδίως ο Γκάρι Ο’ Νιλ στη Γουλβς, όπου τα αποτελέσματα τους βοηθούν. 

Ο Γουάιλντερ επέστρεψε στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ όμως αν δεν τον πάνε  τα αποτελέσματα, η γενική συμπεριφορά του μέσα στα αποδυτήρια από την προηγούμενη φορά που ήταν εκεί και η ομάδα υποβιβάστηκε του 2021, θα φέρει και πάλι στην επιφάνεια δυσαρέσκεια!

Ένας ακόμα που περπατάει σε τεντωμένο σχοινί είναι ο Μάρκο Σίλβα στη Φούλαμ και αυτό έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους. Κάποιες φορές παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά δεν παίρνει αποτελέσματα κάποιες φορές καταφέρνει να πάρει το αποτέλεσμα, αλλά εκεί μπαίνει η ανάποδη εξίσωση, ότι η ομάδα συνήθως δεν ενθουσιάζει, και οι οπαδοί της Φούλαμ όσο κι αν φαίνεται περίεργο, έχουν απαίτηση να βλέπουν και καλό ποδόσφαιρο!

Ο Μόγιες επίσης είναι με τα φεγγάρια του στη Γουέστ Χαμ που μερικές φορές κάνει μεγάλα αποτελέσματα αλλά και μερικές άλλες προβληματίζει.

Για τελευταίες άφησα τις ομάδες που είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν τράμπα σε προπονητή. Αν ο Κούπερ απολυθεί από την Φόρεστ, θα τον πάρει άμεσα η Κρίσταλ Πάλας που τον καλοβλέπει εδώ και καιρό! 

Σε εκείνη την περίπτωση θα τελειώσει η επιστροφή του Χότζον που κατάφερε πέρσι να σώσει τους «αετούς», αλλά φέτος η εικόνα τους στα πιο πολλά ματς είναι αποκαρδιωτική!

Η ουσία είναι πως κάποτε στην Αγγλία οι προπονητές έμεναν πάρα πολλά χρόνια στον πάγκο. Τότε όμως, οι διοικήσεις ήταν όλες αγγλικές.Τώρα πια με ξένους σχεδόν παντού μοιάζει με επικίνδυνη αποστολή το να χάσεις κάποια ματς αλλά οι ακλόνητοι παραμένουν οι ίδιοι. 

Ο Πεπ, ο Αρτέτα και ο Κλοπ, πρέπει να συμβούν απίθανα πράγματα για να φύγουν από τις ομάδες που δουλεύουν, κι αν συμβεί, το πιο πιθανό είναι να το έχουν επιλέξει οι ίδιοι και όχι η διοίκηση!