Για την Άρσεναλ το περσινό μάθημα γίνεται οδηγός και τα «τρίποντα» στο τέλος δείχνουν μέταλλο!

Η ιστορία έχει δείξει ότι πρώτα χτυπάς την πόρτα μία η και δύο φορές και μετά… μπαίνεις, κατακτώντας και  το πρωτάθλημα στην Premier League. Και η Αρσεναλ δείχνει φέτος να είναι πιο έτοιμη από πέρσι για να αντέξει μέχρι το τέλος.  Ένα ακόμα «τρίποντο» εκτός έδρας με γκολ στο τέλος, όπως με τη Μπρέντφορντ, αλλά εδώ ακόμα πιο «βαθιά» μέσα στις καθυστερήσεις με τη Λούτον. Αυτό δείχνει μέταλλο, αλλά ακόμη φυσικά είναι μόλις Δεκέμβριος! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος    



Για την Άρσεναλ το περσινό μάθημα γίνεται οδηγός και τα «τρίποντα» στο τέλος δείχνουν μέταλλο!

Η ερώτηση πριν αρχίσει το πρωτάθλημα ήταν αν μπορεί η Άρσεναλ να κάνει μία αντίστοιχη πορεία με πέρσι. Σε αυτό ήδη έχουμε απάντηση και είναι ολοφάνερο ότι μπορεί. Η επόμενη ερώτηση και που μου έγινε αρκετές φορές, το τελευταίο ένα μήνα είναι εάν μπορεί να καταφέρει να το πάει φέτος μέχρι το τέλος και να σηκώσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2004.

Εδώ η απάντηση είναι πιο περίπλοκη φυσικά, διότι δεν παίζει μόνη της. Υπάρχει η Σίτι και η Λίβερπουλ, που φέτος δεν είναι η καχεκτική προβληματική περσινή έκδοση, αλλά η γνωστή της εικόνα μετά το 2018, όταν είναι καλά. Συνεπώς, η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί, εάν μπορεί να πάρει τον τίτλο, γιατί ακόμα είμαστε, όπως σημείωσα και πιο πάνω, μόλις τρεις εβδομάδες από τα Χριστούγεννα.

Αλλά μπορεί κάποιος δεδομένα να πει πως η φετινή έκδοση της Άρσεναλ, δείχνει να έχει περισσότερες αντοχές από την περσινή. Εκείνος ο μήνας που  την είχε εκτροχιάσει στην περσινή διεκδίκησή της, είναι το σκληρό πάθημα που γίνεται οδηγός. Αν σε τρομάξει γίνεται… βαρίδι, αν σε διδάξει είναι ο καλύτερος σύντροφος. Αυτό ισχύει σε κάθε έκφανση της ζωής και στα ποδοσφαιρικά δρώμενα αποτελεί μέσα στα αποδυτήρια συνήθως το «καύσιμο» που σε πάει παρακάτω!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε έναν δικό της τίτλο το 1991–92 ,την τελευταία σεζόν  πριν να μετονομαστεί η πρώτη κατηγορία σε Premier League, με τη Λιντς Γιουνάιτεντ να είναι αυτή που της άρπαξε το πρωτάθλημα στις τελευταίες αγωνιστικές. Την επόμενη χρονιά πήρε τον πρώτο της τίτλο, έπειτα από το 1967 και ξεκίνησε η κυριαρχία της.

Η Μπλάκμπερν του Κένι Νταλγκλίς βγήκε τέταρτη, μετά δεύτερη και έπειτα πήρε το πρωτάθλημα, το 1994-95, ενώ η Τσέλσι πρώτα τελείωσε δεύτερη με τον Ρανιέρι το 2003-04, στην πρώτη χρονιά με τον Αμπράμοβιτς, και μόλις ήρθε ο Μουρίνιο κατέκτησε δύο σερί τίτλους έπειτα από μισό αιώνα!

Η Μάντσεστερ Σίτι φαινόταν ότι έρχεται, όταν πήρε τον πρώτο της τίτλο το 2012, έπειτα από 44 χρόνια, και το ίδιο συνέβη και με τη Λίβερπουλ, που πρώτα πήγε τη «μάχη» με τη Μάντσεστερ Σίτι σε άλλο επίπεδο, σε εκείνο το επικό 98-97, το 2018-19, και την επόμενη περίοδο έκανε ένα φοβερό ξεκίνημα, εξασφαλίζοντας από τα Χριστούγεννα το πρωτάθλημα για πρώτη φορά από το 1990.

Η Άρσεναλ του Αρτέτα το καλοκαίρι ψώνισε πάρα πολύ προσεκτικά και έφερε έναν παίκτη που πραγματικά την αλλάζει επίπεδο και αυτός δεν είναι άλλος από τον σκόρερ του «χρυσού» γκολ στην έδρα της Λούτον, τον Ντέκλαν Ράις.

Σαφέστατα και αυτό το καταλαβαίνει κανείς κοιτώντας την βαθμολογία φέτος, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ανταγωνισμός από πέρσι. Ποτέ στην ιστορία της Premier League, μετά από 14 ματς δεν υπήρχαν τέσσερις ομάδες πάνω από τους 29 βαθμούς, και τόσο κοντά όπως ακριβώς είναι η βαθμολογία πριν ξεκινήσει αυτή η 15η αγωνιστική.

Από μόνο του είναι ένα γεγονός που πρέπει να συνυπολογιστεί. Αλλά είναι ξεκάθαρο, με νίκες όπως στην έδρα της Μπρέντφορντ και της Λούτον, πολύ αργά και λίγο πριν σφυρίξει ο διαιτητής, βοηθάνε στον μέγιστο βαθμό και ανεβάζουν την αισιοδοξία στα αποδυτήρια, αλλά και την πίστη στο σύνολο!

Εάν όλα αυτά θα αποτελέσουν το εφαλτήριο ώστε να έρθει στο βόρειο Λονδίνο και στο «Έμιρεϊτς» ο πρώτος τίτλος από την εποχή των αήττητων του Αρσέν Βενγκέρ, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το πει με σιγουριά. Τα δείγματα πάντως είναι υπερβολικά θετικά!