Πέρασαν... 1900 ημέρες: «Ιστορικό» αήττητο τριήμερο για τις αγγλικές ομάδες, έπειτα από 15 χρόνια!

Δεν είχε συμβεί ξανά, από το 2008 και έπειτα. Οκτώ αγγλικές ομάδες να μείνουν αήττητες, σε διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στο ίδιο τριήμερο. Και όμως, εν έτει 2023, η ιστορία επαναλήφθηκε. Έξι νίκες, δύο ισοπαλίες που θα μπορέσουν να αποφευχθούν, μία «εξάρα» της Άρσεναλ, μία Λίβερπουλ που θύμισε τον… Στίβεν Τζέραρντ και μία Μάντσεστερ Σίτι, που τότε κέρδιζε την Ομόνοια με ανατροπή και τώρα τη Λειψία. Επικό!



Πέρασαν... 1900 ημέρες: «Ιστορικό» αήττητο τριήμερο για τις αγγλικές ομάδες, έπειτα από 15 χρόνια!

Πρόκειται για ένα «ιστορικό» τριήμερο για τις ομάδες της Αγγλίας στην Ευρώπη. Για το καλύτερό τους τριήμερο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και για την κορυφαία τους επίδοση, συνολικά, μετά από 15 χρόνια.

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Πως για πρώτη φορά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2008, οκτώ ή περισσότερες αγγλικές ομάδες, έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν 64 ώρες ποδοσφαίρου, σε δύο ή παραπάνω ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δίχως να ηττηθούν. Και λέμε για δύο ή περισσότερες, διότι τότε είχαμε μόνο το Champions League και το Κύπελλο UEFA, ενώ τώρα έχουμε την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Europa League και το Europa Conference League.

Σε περίπτωση που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει λοιπόν, καμία αγγλική ομάδα επέστρεψε στη βάση της, στο «Νησί», δίχως βαθμό ή βαθμούς. Η Μάντσεστερ Σίτι έφερε «τούμπα» το ματς με τη Λειψία, η Άρσεναλ «διέλυσε» τη Λανς και προκρίθηκε στους «16» του Champions League, η Νιούκαστλ αδικήθηκε στη Γαλλία, αλλά έμεινε στο 1-1 με την Παρί και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ναι μεν μείωσε τις πιθανότητες πρόκρισης, αλλά έφυγε από την Τουρκία με το 3-3.

Στο Europa League, η Μπράιτον επικράτησε με 1-0 της ΑΕΚ στην Αθήνα και εξασφάλισε την πρόκρισή της, με την 3η συνεχόμενη νίκη, συνδυαστικά με τα clean sheet της, η Γουέστ Χαμ έφυγε με το «διπλό» από τη Σερβία, με το ίδιο σκορ, χάρη στον Τόμας Σούτσεκ, και η Λίβερπουλ κέρδισε με 4-0 τη ΛΑΣΚ, τερμάτισε πρώτη και έφτασε τις 10 συνεχόμενες νίκες στο «Άνφιλντ».

Όσον αφορά τη μοναδική, αγγλική εκπρόσωπο στην 3η τη τάξει διοργάνωση, το Europa Conference League, η Άστον Βίλα πήρε… ρεβάνς για τα επεισόδια των Πολωνών, εκτός αγωνιστικού χώρου και κέρδισε με 2-1 τη Λέγκια Βαρσοβίας στο «Βίλα Παρκ», ούσα επίσης στην επόμενη φάση.

Πρακτικά λοιπόν, είχαμε έξι νίκες των ομάδων της Premier League, και δύο ισοπαλίες, οι οποίες βρίσκονταν πιο κοντά στο… τρίποντο, παρά στην ήττα.

Την τελευταία φορά που οι Άγγλοι είχαν μία ανάλογη επίδοση, ορίζεται λοιπόν τον Σεπτέμβριο, προ 15αετίας, μερικούς μήνες μετά το πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τότε, αγωνίζονταν εννέα ομάδες στην Ευρώπη. Η πρώτη τετράδα στο Champions League, τρεις στο σημερινό Europa League και μία στο Ιντερτότο (Άστον Βίλα). Καμία λοιπόν από τον… μισό πίνακα της Premier League, δεν ηττήθηκε εκείνο το τριήμερο, με τον απολογισμό να είναι έξι νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Εντυπωσιακή ομοιότητα πέρα από επιμέρους στοιχεία, μεταξύ των δύο αυτών τριημέρων, όπως τα δύο γκολ του Στίβεν Τζέραρντ με τα δύο γκολ του Χάκπο, το «διπλό» της Σίτι στην Κύπρο, και διάφορα ακόμη, είναι πως τα γκολ που δέχθηκαν οι Άγγλοι τότε και τώρα, είναι ακριβώς ίδια.

Από επτά δέχθηκαν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, σημείωσαν και τρία περισσότερα, με το 21-18 να γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς πως τότε είχαν και μία ομάδα παραπάνω!

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των αγγλικών ομάδων το τριήμερο, του 2008:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Βιγιαρεάλ 0-0

Τσέλσι – Μπορντό 4-0

Ντιναμό Κιέβου – Άρσεναλ 1-1

Μαρσέιγ – Λίβερπουλ 1-2

Έβερτον – Σταντάρ Λιέγης 2-2

Λίτεξ Λόβερτς – Άστον Βίλα 1-3

Πόρτσμουθ – Γκιμαράες 2-0

Ομόνοια – Μάντσεστερ Σίτι 1-2

Τότεναμ – Βίσλα Κρακοβίας 2-1

Γκολ υπέρ και κατά: 18-7

 

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των αγγλικών ομάδων, για το τριήμερο που παρήλθε:

Μάντσεστερ Σίτι – Λειψία 3-2

Άρσεναλ – Λανς 6-0

Γαλατασαράι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3

Παρί Σεν Ζερμέν – Νιούκαστλ 1-1

Λίβερπουλ – ΛΑΣΚ 4-0

ΑΕΚ – Μπράιτον 0-1

Μπάτσκα Τόπολα – Γουέστ Χαμ 0-1

Άστον Βίλα – Λέγκια Βαρσοβίας 2-1

Γκολ υπέρ και κατά: 21-7

 

Δημήτρης Μανάκος