Η Νιούκαστλ μπορεί και δικαιούται να περάσει με την εικόνα που έβγαλε, λυγίζοντας από ένα ανύπαρκτο πέναλτι!

Στο ίδιο έργο θεατές, για ακόμη μία φορά. Μία λανθασμένη διαιτητική απόφαση, ένας κανόνας που δεν είναι ξεκάθαρος και μία πρόβλεψη για την επόμενη φορά που θα δούμε μία αντίστοιχη φάση εντός περιοχής, πως ο άλλος διαιτητής μπορεί και να αποφασίσει διαφορετικά. Τώρα ευνοήθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν και το «πλήρωσε» η εξαιρετική Νιούκαστλ. Ευτυχώς, έχει ακόμη τις ελπίδες της. Αλλά για σκεφτείτε να αποκλειστεί και το πέναλτι στη Γαλλία να είναι ο βασικός λόγος που δεν θα συνεχίσει στο Champions League… Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Η Νιούκαστλ μπορεί και δικαιούται να περάσει με την εικόνα που έβγαλε, λυγίζοντας από ένα ανύπαρκτο πέναλτι!

Όλοι είδαμε τι συνέβη στην αναμέτρηση της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Νιούκαστλ στη Γαλλία. Γνωρίζαμε από την αρχή πως αν η ομάδα του Έντι Χάου δεν καταφέρει να φύγει με βαθμό ή βαθμούς από το Παρίσι, τότε θα ήταν αδύνατο να διεκδικήσει στην τελευταία αγωνιστική του Champions League, την πρόκρισή της στους «16» του θεσμού.

Οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν στη Γαλλία τη… ζωή τους και η αλήθεια είναι πως προσέγγισαν το ματς εξαιρετικά. Προηγήθηκαν κιόλας, χρειάστηκαν μερικές μεγάλες επεμβάσεις του Νικ Πόουπ, αλλά «λύγισαν» στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν η γηπεδούχος κέρδισε ένα πέναλτι που πραγματικά φαντάζει εκτός λογικής.

Κατά τη γνώμη μου, είναι ανύπαρκτο, δεν υφίσταται κανένα χέρι, και όπως πολύ σωστά η πλειοψηφία του ποδοσφαιρικού κοινού διατύπωσε, δεν υπάρχει πέναλτι, από τη στιγμή που η μπάλα έχει χτυπήσει πρώτα, σε ένα άλλο μέρος του σώματος.

Γενικώς, η IFAB που είναι το μόνο υπεύθυνο όργανο που ορίζει και επιβάλλει κανονισμούς πρέπει να ξεκαθαρίσει εντελώς τον κανονισμό με το χέρι μέσα στην περιοχή. Πότε δηλαδή είναι και πότε όχι, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή, απλώς προβλέπουμε την κατάληξη μίας απόφασης και πότε πέφτουμε μέσα και πότε όχι. Δεν υπάρχει κάτι σαφές, το τοπίο είναι θολό και ένα πέναλτι που δεν αναμέναμε ποτέ να καταλογιστεί, επί της ουσίας, έδωσε στην Παρί Σεν Ζερμέν την δυνατότητα να παίζει τη δική της πρόκριση στη Γερμανία και να εξαρτάται από τα δικά της… πόδια.

Ωστόσο, δεν θεωρώ πως η Νιούκαστλ αυτή τη στιγμή έχει αποκλειστεί και θα συνεχίσει δεδομένα στο Europa League. Σαφώς και έχει τις δυνατότητές της, είναι καλύτερη ομάδα από τη Μίλαν, που δεν έχει πείσει σε καμία περίπτωση και θα πρέπει να την κερδίσει στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ».

Αν αυτό συμβεί και οι Παριζιάνοι δεν κερδίσουν την Ντόρτμουντ, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό, τότε η ομάδα του Έντι Χάου θα ανταμειφθεί για τη λογική της και θα συνεχίσει στους «16» της διοργάνωσης.

Γενικώς, αυτό που έχει καταφέρει η Νιούκαστλ από τον Αύγουστο και μετά, σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει, είναι αξιοζήλευτο. Είναι στην πρώτη επτάδα της Premier League, συνεχίζει στο Λιγκ Καπ, έχοντας αποκλείσει τη Μάντσεστερ Σίτι, στο πρώτο από τα τρία ματς που ο Ρόδρι λόγω αποβολής δεν ήταν διαθέσιμος, και εν συνεχεία τη Γιουνάιτεντ, στο «Ολντ Τράφορντ», με 3-0, και έχει πάει σε έναν «όμιλο – θανάτου» στο Champions League, και αισθάνεται αδικημένη που χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προκριθεί.

Η Νιούκαστλ μοιάζει να διαθέτει στις τάξεις της, αυτό που σε καμία περίπτωση δεν έχει η Παρί. Μία εντυπωσιακή οργάνωση, μία ομάδα που τρέχουν όλοι για όλους, με ένα πλάνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Δεν είναι ένα… συνονθύλευμα, που φοράει τις φανέλες της Παρί, τρέχει λιγότερο και βασίζεται απλώς στο αν ο Κιλιάν Εμπαπέ θα βρεθεί σε καλό βράδυ.

Και σύμφωνοι, η Νιούκαστλ δεν διαθέτει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή στην ομάδα της, αλλά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ουδεμία σημασία έχει. Τι κρατάμε λοιπόν από την εξόρμησή της στη Γαλλία και το τελικό 1-1, που έκανε έξαλλο τον Έντι Χάου; Την ανταγωνιστικότητά της, το γεγονός πως δεν έχασε δύο φορές σε 40 ημέρες από την Παρί, και το ότι εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε απλούς κανόνες του ποδοσφαίρου. Αυτό πλήρωσαν οι Άγγλοι και με ένα ανύπαρκτο πέναλτι, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός από κάτι που δικαιούνται!