Μπορεί η Γιουνάιτεντ να μην παίξει στο Champions League λόγω της… Νις του Ράτκλιφ;

Ο Ράτκλιφ «μπαίνει» στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχει στην κατοχή του και τη Νις: «Μπορούν να παίξουν και οι δύο στο επόμενο Champions League;». Αυτή είναι η μόνιμη ερώτηση των φίλων των «κόκκινων διαβόλων». Δεν χρειάζεται να ανησυχούν όμως. Λειψία και Σάλτσμπουργκ το έχουν αποδείξει προ εξαετίας, το άρθρο «5» της UEFA είναι ξεκάθαρο!



Μπορεί η Γιουνάιτεντ να μην παίξει στο Champions League λόγω της… Νις του Ράτκλιφ;

Έχουμε πράγματι περάσει στην τελική ευθεία της εξαγοράς του 25% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον Σερ Τζιμ Ράτκλιφ. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος τα έχει βρει σε όλα με τους Γκλέιζερς και σύντομα αναμένεται να μπουν και οι σχετικές υπογραφές, με 1.25 δισεκατομμύρια να μεταβιβάζονται στο club.

Όπως ήδη γνωρίζετε, δεν πρόκειται για την πρώτη επιχειρηματική κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ στο ποδόσφαιρο, καθώς έχει ήδη στην κατοχή του ομάδες από τη Γαλλία, την Ελβετία, αλλά και ανάμειξη μαζί με την εταιρία του, την INEOS, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ωστόσο, άπαντες έχουν ακούσει για την ιδιοκτησία της Νις, με τον Ράτκλιφ όντως να είναι ο ισχυρός μέτοχος στον γαλλικό σύλλογο, γεγονός που «γεννά» μία πολύ σημαντική απορία, αν υποθέσουμε πως τόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όσο και η Νις, θα τερματίσουν σε θέση που θα τις οδηγήσει στο επόμενο Champions League.

Ναι, είναι ιδιαίτερα πιθανό. Οι «κόκκινοι διάβολοι» παρουσιάζουν μία σταθερότητα στα πέντε τελευταία ματς τους στην Premier League, ενώ η Νις βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Ligue 1 και μόλις στο -1 από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Από εκεί και πέρα όμως, γίνεται δύο ομάδες να συμμετέχουν στον ίδιο θεσμό, ενώ ο πρόεδρός τους είναι ο ίδιος; Απολύτως φυσιολογική απορία, αλλά οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Διότι ναι μεν ο κανόνας της UEFA επισημαίνει πως αυτό είναι αδύνατον, αν ο ίδιος άνθρωπος έχει καθοριστική επιρροή σε δύο club, όμως το παράθυρο του άρθρου «5» καθησυχάζει τους «κόκκινους διαβόλους». Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Νις φέρνουν στην επιφάνεια την περίπτωση των Λειψία και Σάλτσμπουργκ, πριν από έξι χρόνια.

Αναλυτικές οικονομικών δεδομένων αποδέχθηκαν την «κοινή» ιδιοκτησία, αλλά τον διαφορετικό τρόπο κίνησης και δομής του κάθε συλλόγου, με αμφότερες να συμμετέχουν στον θεσμό. Πόσο μάλλον στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ θα κατέχει και ένα ποσοστό μικρότερο της τάξεως του 50%! Συνεπώς, κανένα πρόβλημα υφίσταται, όλα κανονικά, αν και οι δύο καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για τα «αστέρια», απλώς ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ θα είναι «διπλά» χαρούμενος!

Δημήτρης Μανάκος