Έχεις πλάνο, τον Ουνάι Έμερι και στόχους από το πάνω ράφι; Είσαι η καλύτερη Άστον Βίλα του 21ου αιώνα!

Μετρά 12 σερί νίκες στην έδρα της. Είναι 2η σε συγκομιδή βαθμών σε επίπεδο πρωταθλήματος, εντός του 2023. Βρίσκεται στην 4η θέση της Premier League, είναι εξαιρετική στο Europa Conference League, δεν έχασε κάποιον σημαντικό παίκτη για αυτήν το καλοκαίρι. Η Άστον Βίλα στα καλύτερά της και αν το καλύτερό της ξεκίνημα στον 21ο αιώνα, «μιμηθεί» το προηγούμενο, του 1998-99, τότε η Ευρώπη θα γίνει… συνήθεια! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Έχεις πλάνο, τον Ουνάι Έμερι και στόχους από το πάνω ράφι; Είσαι η καλύτερη Άστον Βίλα του 21ου αιώνα!

Ένα ξεκίνημα – όνειρο. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την καταπληκτική σεζόν που βιώνει τη δεδομένη χρονική στιγμή η Άστον Βίλα, η οποία έχει φροντίσει να αποδείξει σε όλους δύο πολύ βασικά πράγματα.

Το πρώτο από τα δύο είναι πως όταν έχεις πλάνο, θα δικαιωθείς. Μπορεί όχι άμεσα, ενδεχομένως στην Premier League η δικαιοσύνη να είναι κάτι πολύ σχετικό, μιας και συζητάμε για το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα έρθει η στιγμή σου.

Αυτό συμβαίνει με τους «βίλανς». Πήραν τον Ουνάι Έμερι, βελτιώθηκαν άμεσα, βγήκαν στην Ευρώπη και κατάφεραν να αποκτήσουν και πάλι πλάνο. Να γίνουν ξανά ομάδα. Διατήρησαν στο ρόστερ τους το καλοκαίρι τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές τους. Κράτησαν τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Εμιλιάνο Μαρτίνες, διατήρησαν τον Όλι Γουότκινς, έπεισαν τον Ντόουγκλας Λουίς να μην αποχωρήσει, όταν η Άρσεναλ τον ήθελε διακαώς και υπέγραψαν παίκτες όπως ο Ντιαμπί και ο Μπέιλι, που δεδομένα τους ανέβασαν επίπεδο.

Μέσα σε όλα αυτά, και ενώ τους προέκυψε ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του αρχηγού τους, του Τάιρον Μινγκς, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Δέθηκαν περισσότερο και φτάσαμε στο σημείο, ο Μαρτίνες να δηλώνει πως βρίσκεται στο «Βίλα Παρκ», για να κατακτήσει κάθε λογής τίτλο που φαντάζεται ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας.

Το δεύτερο πράγμα που κατάφερε η Άστον Βίλα, παρότι έχει δρόμο μπροστά της, είναι να μας αποδείξει πως με πλάνο, έναν καλό προπονητή και σωστή οργάνωση, μπορείς να συνδυάσεις δύο διοργανώσεις. Είναι εξαιρετικά σοβαρή στην Ευρώπη, όπως απέδειξε και το νικηφόρο 4-1 στην Ολλανδία, και λίγες ημέρες μετά, επιστρέφει στην Αγγλία, και κερδίζει πανεύκολα με 3-1 τη Λούτον. Δεν έχει σημασία που συζητάμε για μία εκ των πιο αδύναμων ομάδων στο «Νησί». Σημασία έχει το τρίποντο της Βίλα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα λέγαμε πως δεν μπορεί να χωρέσει στην ίδια «μασχάλη», δύο διαφορετικές διοργανώσεις.

Κάπως έτσι, έφτασε τις 12 διαδοχικές νίκες στο «Βίλα Παρκ», γεγονός που σηματοδοτεί το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της. Βρίσκεται στην 4η θέση της Premier League, έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται και είναι η 2η καλύτερη ομάδα, αναλογικά με τη βαθμολογική της συγκομιδή, εντός του 2023. Την ξεπερνά μόνο η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Ακόμη ένα στατιστικό στοιχείο που δείχνει πολλά, για τη δουλειά του Ουνάι Έμερι στο Ανατολικό Λονδίνο.

Από εκεί και πέρα, ας μην ξεχνάμε πως συζητάμε για το καλύτερο ξεκίνημα της Άστον Βίλα στην Premier League, στον 21ο αιώνα. Το 2009, που σηματοδότησε μία άκρως θετική σεζόν για τη Βίλα, 10 ματς μετά το ξεκίνημα, είχε συγκεντρώσει 17 βαθμούς. Πέντε λιγότερους δηλαδή από τώρα!

Η μοναδική σεζόν που μπορεί να μπει δηλαδή σε σύγκριση, είναι αυτή του 1998-99. Τότε, 10 παιχνίδια μετά το πρώτο σφύριγμα της έναρξης, οι «βίλανς»  μετρούσαν έξι νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Δεν είχαν χάσει με τον Τζον Γκρέγκορι στον πάγκο και βρίσκονταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με ακριβώς ίδιους βαθμούς με τους τωρινούς (22).

Δεν θα πω πως η Άστον Βίλα πάει για να διεκδικήσει τον τίτλο. Γνωρίζετε άλλωστε την άποψή μου για τη Μάντσεστερ Σίτι. Θα πω όμως πως αν τερματίσει, όπως και τότε, στην 6η θέση, η επιτυχία είναι τεράστια. Πόσο μάλλον αν επιχειρήσει να «μιμηθεί» τη Γουέστ Χαμ και να φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει και ευρωπαϊκό τίτλο.

Η Άστον Βίλα τα καταφέρνει περίφημα. Καθιερώνεται στη συνείδηση όλων ως μία πλήρως υπολογίσιμη αντίπαλος και όλοι γνωρίζουν πως στο «Βίλα Παρκ», θα δεινοπαθήσουν. Τα credit λοιπόν στον Ουνάι Έμερι, που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, θυμίζει Βίλα από τα… παλιά και έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως όσα βιώνει η ομάδα του, είναι μόνη η αρχή!