Ο μόνος που δεν θα ήθελε ο Πεπ να λείπει είναι ο Ρόδρι και τον έχασε για τρία ματς!

Αν πρέπει να διαλέξω έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποτελεί τον κομβικότερο της Μάντσεστερ Σίτι, αναφορικά με τον τρόπο παιχνιδιού και τη συνολική της παρουσία μέσα στο γήπεδο, αυτός είναι ο Ρόδρι. Ναι, ο Έρλινγκ Χάαλαντ σκοράρει με φοβερή ευκολία, ναι, όταν ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι υγιής, κάνει τη διαφορά, αλλά ο Ισπανός είναι καίριος, σε κάθε κομμάτι του ματς για τους «πολίτες». Και η απουσία του, αναμένεται να αποτελέσει τρομερό πλήγμα για τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο μόνος που δεν θα ήθελε ο Πεπ να λείπει είναι ο Ρόδρι και τον έχασε για τρία ματς!

Θα συμφωνήσουμε όλοι σε κάτι: Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ο κορυφαίος σκόρερ αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Είναι προφανές. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους, τα ρεκόρ που κατέρριψε στην περσινή σεζόν στην Premier League είναι εξωπραγματικά, ο Νορβηγός μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο και χαρακτηριστική ευκολία.

Δικαίως διεκδικεί τη Χρυσή Μπάλα με τον Λιονέλ Μέσι, πολύ λογικό φαντάζει για τους Άγγλους να καταλήξει αυτή στα χέρια του, αν αναλογιστούμε τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε και το γεγονός πως ουδείς ξεπέρασε τους αριθμούς του. Το γεγονός άλλωστε πως σε μία «ιστορική» σεζόν για τη Μάντσεστερ Σίτι, με το πρώτο τρεμπλ αγγλικής ομάδας στον 21ο αιώνα, ο Χάαλαντ ήταν το απόλυτο σημείο αναφοράς της, λέει πολλά.

Από εκεί και πέρα, φυσικά και υπάρχει ο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Διότι όταν ο Βέλγος είναι υγιής, αποτελεί τον κορυφαίο πασέρ στον πλανήτη, με τους αριθμούς επίσης να το μαρτυρούν. Ουδείς έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες από αυτόν στο διάστημα της παρουσίας του στην Premier League. Τρομερά οξυδερκής, ένας παίκτης που διαθέτει πάντα καθαρό μυαλό και που σε ένα δύσκολο βράδυ για το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα, είναι αυτός που δίνει τη λύση.

Σε αυτά τα δύο συμπεράσματα, πιθανώς θα συμφωνήσουμε όλοι. Όπως και σε οτιδήποτε αφορά τον Ρόδρι, ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι ο κορυφαίος χαφ του πρωταθλήματος και ίσως ο πιο απαραίτητος ποδοσφαιριστής για τη Μάντσεστερ Σίτι, αναλογικά με τον τρόπο που παίζει ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Διότι ο Ρόδρι τα κάνει όλα σωστά. Είναι πάντα εκεί που πρέπει, έχει εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού, ξέρει πότε να «παγώσει» τον ρυθμό, είναι πρώτος σε κάθε λογής στατιστική κατηγορία, που αφορά κλεψίματα και αναχαιτίσεις στην Premier League, και πίσω μόνο από τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ευκαιριών.

Το πόσο καταλυτικός έχει αποδειχθεί για τους «πολίτες», μπορεί να το αντιληφθεί κανείς και σε ένα παιχνίδι χαμηλότερης δυσκολίας, όπως αυτό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Στο πρώτο ημίχρονο, είναι πραγματικά… παντού. Από αυτόν ξεκινάει το πρώτο γκολ, αυτόν έπρεπε να περάσουν οι «κόκκινοι» για να δημιουργήσουν μία επικίνδυνη κατάσταση, αλλά δεν το κατάφεραν ποτέ.

Το χαρακτηριστικότερο τεκμήριο όμως για το πόσο απαραίτητος είναι ο Ρόδρι για τη Σίτι, γίνεται αντιληπτό όταν λείπει. Όπως στο ματς με τη Νότιγχαμ, στο δεύτερο μέρος, που αποβλήθηκε νωρίς γιατί έπιασε από τον λαιμό τον Γκιμπς Γουάιτ, στην πρώτη απευθείας κόκκινη κάρτα της καριέρας του.

Η ομάδα του δίχως αυτόν στη μεσαία γραμμή της έμοιαζε ολότελα αποσυντονισμένη. Η Νότιγχαμ απείλησε, είχε τις στιγμές της και ο Κάλβιν Φίλιπς δεν είναι πλέον, σε καμία περίπτωση ο ποδοσφαιριστής που μπορεί καν να… πλησιάσει την απόδοση του Ρόδρι. Το γεγονός άλλωστε πως χρειάστηκε ακόμη και ο Άκε, για να είναι σίγουρος ο Πεπ πως το τρίποντο θα έρθει δίχως… θρίλερ, επιδεικνύει πλήρως πως η Σίτι χωρίς τον Ντε Μπρόινε έχει μάθει να «ζει», αλλά χωρίς τον Ρόδρι δεν μπορεί καν να το σκεφτεί, επειδή ακριβώς δεν το έχει συνηθίσει.

Η κόκκινη κάρτα λόγω βίαιης συμπεριφοράς τιμωρείται με τρεις αγωνιστικές και ο Ισπανός χαφ θα απουσιάσει από το ματς του Λιγκ Καπ με τη Νιούκαστλ, από το ματς στο «Έτιχαντ» με τη Γουλβς και από το ταξίδι της Μάντσεστερ Σίτι στο «Έμιρεϊτς», για να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ, που εξαιρώντας το… επίσημο – φιλικό του Community Shield, η φιλοξενούμενη έχει φοβερή παράδοση.

Μην ξεχνάμε πως πέρυσι ο Ρόδρι πραγματοποιεί φοβερό παιχνίδι στο «Έμιρεϊτς», ενώ πρόπερσι, είναι αυτός που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, με το γκολ στο φινάλε των καθυστερήσεων.

Μοιάζει λοιπόν με ένα crash test για τον Πεπ Γκουαρδιόλα η απουσία του, κόντρα σε έναν άμεσο διεκδικητή του τίτλου, όπως λογίζεται άλλωστε η Άρσεναλ. Φυσικά, αν μία ομάδα μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια απουσία, είναι η Μάντσεστερ Σίτι του Καταλανού. Τα κατάφερε όπως είπαμε με τον Ντε Μπρόινε, έχει βγάλει άκρη και σε ματς που ο Έρλινγκ Χάαλαντ δεν είναι καλός, λόγω του Χούλιαν Άλβαρες.

Ίσως όμως το εγχείρημα με τον Ρόδρι να είναι δυσκολότερο. Και για αυτό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα χάνει τον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή στο ρόστερ του. Τον μόνο που δεν θα ήθελε να λείπει, από αναμετρήσεις τόσο μεγάλης δυσκολίας, όπως αυτή κόντρα στην Άρσεναλ!