Τζουντ Μπέλινγκχαμ: Η... ανατομία του είναι η απάντηση στη διαφορά που κάνει

Η ηλικία δεν σημαίνει τίποτα για τον Μπέλινγκχαμ. Είναι μόλις 20 χρονών και έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στο ποδόσφαιρο. Δεν υπολείπεται τίποτα μπορστά στα διαχρονικά αστέρια του αθλήματος και εντυπωσιάζει σε κάθε του αγώνα, με κάθε του κίνηση. Για να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα την εξέλιξή του, ας το αναλύσουμε... ανατομικά.



Τζουντ Μπέλινγκχαμ: Η... ανατομία του είναι η απάντηση στη διαφορά που κάνει

Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ έχει ανοίξει τα φτερά του και έχει «απογειωθεί», από την στιγμή που υπέγραψε με την Ρεάλ Μαδρίτης. Στην πιο πρόσφατη εμφάνιση του με το Εθνόσημο κόντρα στη Σκωτία σημείωσε μια παγκόσμιας τάξης man-of-the-match επιπέδου επίδοση.

Το ταλέντο φάνηκε ευτυχώς από νωρίς. Στα 16 του σκόραρε στην δεύτερη κιόλας εμφάνισή του, ενώ το έκανε ξανά την πρώτη του φορά ως βασικός. Στην Ντόρτμουντ πραγματικά έλαμψε και η Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε αυτή τη λάμψη. Τα 113,5 εκατομμύρια ευρώ δικαιολογούν απόλυτα το ενδιαφέρον της.

Ο Άγγλος μέσος πάντως, την έχει κάνει την απόσβεσή του και πλέον παράγει μόνο κέρδος. Η σεζόν καλά καλά δεν έχει ξεκινήσει και στις τέσσερις φορές που έχει ξεκινήσει βασικός στα ματς της Ρεάλ έχει βρει τα δίχτυα, σημειώνοντας έως τώρα πέντε γκολ! Και να σκεφτεί κανείς ότι αγωνίζεται ως μέσος, καταλήγοντας να εκτελεί χρέη επιθετικού με τεράστια επιτυχία. Τη δεδομένη στιγμή αποτελεί, ίσως, το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο των «λος μπλάνκος».

Ακόμη και αν δεν είσαι φίλαθλος των ομάδων στις οποίες έχει αγωνιστεί, δεν μπορείς να μην τον παρακολουθήσεις και να ενθουσιαστείς με το παιχνίδι του. Στην Εθνική Αγγλίας δε, είναι από τους πιο εντυπωσιακούς παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα. Αν τον παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα θα δούμε ότι βρίσκεται κυρολεκτικά παντού. Προσπαθεί σε κάθε αγώνα να καλύπτει όσο το δυαντόν μεγαλύετρο μέρος του γηπέδου.

Το μόνο κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η ομάδα βασίζεται ως επί το πλείστον σε αυτόν, με αποτέλεσμα να είναι λογικό να υπάρξουν φορές που δεν θα μπορεί να αποδόσει στο 100%. Θυμίζει λίγο τον Στίβεν Τζέραρντ. Εκείνος αναδείχθηκε σε σουπερ ήρωα για την Λίβερπουλ, σε σωτήρα της, σε τέτοιο σημείο που όποιος και αν τον προπονούσε δεν του «επέτρεπε» να είναι απλώς ο Τζέραρντ, αλλά ένας εξωπραγματικός μέσος. H ίδια κατάρα φαίνεται να έχει αποδοθεί και στον Μπέλινγκχαμ.

Πώς είναι δυνατόν να έχει καταστεί υπολογίσιμη δύναμη και να σηκώνει στην πλάτη του ολόκληρη την ομάδα; Γιατί αποτελεί τόσο σημαντικό παίκτη και όλοι λυσσάνε να τον έχουν στην ομάδα τους; Τι είναι αυτό που έχει και τον βοηθά να διαφοροποιείται και να έχει προβάδισμα έναντι άλλων καταξιωμένων συμπαικτών του;

Όλες αυτές οι απορίες μπορούν να απαντηθούν πιο εύκολα απ’ όσο νομίζουμε. Κατά καιρούς βλέπουμε διάφορες αναλύσεις του παίκτη, στατιστικές κυρίως. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος, πιο ανθρώπινος, πιο κατανοητός, αρκεί να είσαι ολίγον παρατηρητικός. Ας δούμε λοιπόν, μια ανατομική προσέγγιση.

Ξεκινάμε με τα αυτιά. Ο Τζουντ είναι πολύ προσεκτικός ακροατής. Ακούει, δίνει προσοχή, μαθαίνει γρήγορα. Ο Σαουθγκέιτ πιστεύει ότι σε αυτό έχει συμβάλλει η καλή επιλογή του σε φίλους εντός της ομάδας της Αγγλίας. Περιτριγυρίζεται από έμπειρους παίκτες, όπως ο Χάρι Κέιν, και μέσα από την συναστροφή του μαζί τους αποσκοπεί στην απόκτηση όσο περισσότερων πληροφοριών και «μυστικών» μπορεί να αποσπάσει. Εκτός ποδοσφαίρου, έχει ένα στενό δίκτυο υποστήριξης, με ανθρώπους που τον συμβολεύουν σε κάθε του βήμα.

Ας περάσουμε στο στόμα. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι τα λόγια του δεν αντιστοιχούν σε έναν τυπικό 20χρονο. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά πέρυσι και ο πρώην προπονητής του στην Ντόρτμουντ, Έντιν Τέρζιτς, ο Τζουντ είναι ο «γηραιότερος» 19χρονος παίκτης στον κόσμο. Οι σκέψεις και τα λόγια του είναι πρωτότυπα, συναρπαστικά και ενώνουν όλη την ομάδα. Τον ακούς να μιλάει και βλέπεις στο πρόσωπό του έναν αληθινό leader.

Σειρά έχει η καρδιά. Το πιο σημαντικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Εκείνο που δίνει ζωή. Την ίδια ζωή και ζωηράδα που δίνει και ο 20χρονος μέσος κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με την μπάλα. Η επιθυμία του να είναι ο καλύτερος είναι αναμφίβολη. Πείτε το πάθος, αύρα, εγωϊσμό, πείτε το όπως θέλετε – η ενέργεια του Μπέλινγκχαμ είναι μοναδική και πηγάζει από μέσα του. Δεν φοβάται να επισκιαστεί από τους παλιούς και έμπειρους, αφού το κίνητρο είναι η θέλησή του να κερδίσει.

Περνάμε τώρα σε πιο τεχνικά σημεία, όπως τα πόδια. Αυτά που κάνει με τα πόδια του αποτελούν πλέον δεύτερη φύση του. Είναι επιδέξιος στην κυκλοφόρια και τον έλεγχο της μπάλας, ενώ τα σουτ του χαρακτηρίζονται από δύναμη. Μεταχειρίζεται τη μπάλα, όπως ακριβώς θέλει και την χρησιμοποιεί αποδοτιοκά και αποτελεσματικά. Χωρίς επιδείξεις και υπερβολές. Με αυτά τα πόδια τον είδαμε να σκοράρει πέντε φορές σε τέσσερα ματς με την Ρεάλ, όμως με τα ίδια πόδια «διαλύει» ταυτόχρονα τυχόν επιθέσεις αντίπαλων ομάδων.

Εξίσου σημαντικά για οποιονδήποτε αθλητή, πόσο μάλλον ποδοσφαιριστή, τα πνευμόνια. Καλές οι τεχνικές δεξιότητες, όμως οι μοντέρνοι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι σε θέση να τα συνδυάζουν όλα, και ο Τζουντ σίγουρα ξέρει πως να το κάνει. Ο ρόλος του δεκαριού, στον οποίο τον βλέπουμε τώρα και του ταιριάζει απόλυτα, κάποτε αποδιδόταν στους παίκτες «πολυτελείας», στους εκλεκτούς. Ο Μπέλινγκχαμ όμως, και «τρέχει» το παιχνίδι και τρέχει όλη μέρα.

Κλείνουμε με το κεφάλι. Δεν μιλάμε κυριολεκτικά και από άποψη τεχνικής ικανότητας, άσχετα που το πρώτο του γκολ με την Αγγλία ήταν κεφαλιά. Αναφερόμαστε στο μυαλό και στην ταχύτητα της σκέψης του που ανεβάζει το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο. Πολύ πριν πάρει την μπάλα στα πόδια του, έχει υπολογίσει την πρώτη επαφή  και έχει σκοράρει εκ των προτέρων στο... μυαλό του! Απλώς με το που τσιμπήσει τη μπάλα έχει αυτόν τον μαγικό τρόπο να κάνει την σκέψη του πράξη.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν έναν μοντέρνο box-to-box μέσο, έναν παίκτη ηγέτη, έναν παίκτη ολοκληρωμένο. Δεν χωράει αμφιβολία ότι μπορεί να κατακτήσει την κορυφή. Τον μεγαλύτερο δρόμο, άλλωστε, τον έχει ήδη διανύσει.

Σουζάννα Μποντίνη