Μην το κουράζουμε πολύ: Όποιος θέλει τον τίτλο πρέπει να περάσει πάνω από τη Σίτι και να ακουμπήσει τους 90 βαθμούς τουλάχιστον!

Εδώ είμαστε πάλι λοιπόν! Η μέρα που αρχίζει η Premier League και η συζήτηση δεν μπορεί να μην είναι και πάλι ίδια: Μπορεί κάποιος να πάρει τον τίτλο από την Μάντσεστερ Σίτι; Μπορεί κάποιος να σταματήσει την ομάδα του Πεπ από το να γράψει καινούργια ιστορία κατακτώντας έναν τέταρτο τίτλο στην σειρά; Για να μην το ταλαιπωρούμε πολύ, όποιος θέλει να το κάνει πρέπει να ακουμπήσει ή να ξεπεράσει τους 90 βαθμούς. Και πάλι με τη Σίτι, δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Μην το κουράζουμε πολύ: Όποιος θέλει τον τίτλο πρέπει να περάσει πάνω από τη Σίτι και να ακουμπήσει τους 90 βαθμούς τουλάχιστον!

Είναι πολύ ιδιαίτερη η φετινή σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα. Πρώτον και βασικότερο στο τέλος της χρονιάς δεν θα είναι τέσσερις αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πέντε οι ομάδες που θα έχει η Αγγλία στο επόμενο καινούργιο και διαφορετικά δομημένο Champions  League του 2024 – 25! Δεύτερον, δεδομένα πλέον δεν υπάρχει big 6 αλλά big 7 από τη στιγμή που η Νιούκαστλ μπήκε επίσημα σφήνα, έχοντας κατακτήσει μία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις και βγαίνει στο Champions League.

Τρίτον, υπάρχουν ομάδες που πιστεύουν πως μπορούν να ανεβάσουν τον πήχη πιο ψηλά και να διεκδικήσουν πράγματα με πρώτη και καλύτερη την Άστον Βίλα που έχοντας τον Έμερι στον πάγκο ήδη έδειξε από πέρυσι δείγματα πως μεγαλώνει αγωνιστικά!

Επίσης, το γεγονός πως υπάρχουν στο πρωτάθλημα ταυτόχρονα δύο ομάδες που έχουν πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο στην χρονιά που τελείωσε, η Μάντσεστερ Σίτι που ολοκλήρωσε το τρεμπλ και η Γουέστ Χαμ που πήρε το Europa Conference League επικρατώντας της Φιορεντίνα στην Πράγα, κάνουν πιο ιδιαίτερο το τοπίο! Όχι γιατί δεν έχουμε ξαναδεί δύο αγγλικές ομάδες να έχουν την ίδια σεζόν τρόπαια, αλλά γιατί είναι άλλο για παράδειγμα το 2019 να είναι η Λίβερπουλ και η Τσέλσι οι δύο ομάδες που κατέκτησαν τίτλους και άλλο μια ομάδα όπως η Γουέστ Χαμ που δεν είχε πάρει κάποιο τρόπαιο από το 1980! Αυτό δείχνει και το βάθος που υπάρχει σε αυτό το πρωτάθλημα.

Επίσης ξεκινάει μία χρόνια που θα πρέπει να δούμε που βρίσκεται η Τσέλσι, που η περσινή 12η θέση ξεκάθαρα ήταν εκτός φυσιολογικών πλαισίων ειδικά για μία ομάδα που έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια για μεταγραφές τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή Ποτσετίνο στο Νησί σίγουρα προσθέτει περισσότερο αλατοπίπερο στην γεύση και είναι βέβαιο πως υπό τις οδηγίες του οι «μπλε» θα είναι πολύ διαφορετικοί!

Το πρωτάθλημα ξεκινάει σε μία μέρα που χάνει τον πρώτο εν ενεργεία σκόρερ στην ιστορία της Premier League, Χάρι Κέιν. Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας πολύ φυσιολογικά επέλεξε να πάει τελικά στην Μπάγερν και αυτό δημιουργεί ερωτήματα παρά τα πολλά χρήματα που πήρε η Τότεναμ (σχεδόν 100 εκατομμύρια λίρες) για παίκτη 30 ετών που μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.

Το πρώτο από αυτά τα ερωτήματα που δημιουργεί τώρα η μεταγραφή είναι: προλαβαίνει η Τότεναμ με τα χρήματα που εισέπραξε, να βελτιώσει με οποιαδήποτε μεταγραφή την ομάδα της και να ξαναγίνει ανταγωνιστική για την εικόνα της που κακά τα ψέματα, στην χρονιά που τελείωσε ειδικά την Άνοιξη ήταν απογοητευτική;

Εδώ μάλλον δεν μπορούμε να δώσουμε αβασάνιστα μία απάντηση. Σε υψηλό επίπεδο λοιπόν το ερώτημα όλων είναι εάν κάποιος μπορεί να περάσει πάνω από την Μάντσεστερ Σίτι και συνεπώς να πάρει και το πρωτάθλημα!

Γιατί τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά πολύ δύσκολο όταν δοκιμάζεις να το κάνεις, είναι το ζήτημα: Όποιος βάλει από κάτω την Μάντσεστερ Σίτι και την αφήσει δεύτερη θα είναι ο πρωταθλητής.

Η ομάδα του Γκουαρδιόλα τη φετινή χρονιά η αλήθεια είναι πως θα περάσει μία μετάβαση γιατί έφυγαν σημαντικά στελέχη και πάντα μία ομάδα που φτάνει στο peak έχει έναν αγωνιστικό ή και ψυχολογικό κορεσμό. Ωστόσο η ομάδα που έχει στην διάθεση του ο Καταλανός προπονητής αρκεί και περισσεύει ακόμα κι αν δεν ξεκινήσει καλά, ακόμα κι αν κάνει κάποια κοιλιά, μέσα στην περίοδο, όπως έχει δείξει τις προηγούμενες σεζόν, να βάλει κάποια στιγμή 10 παιχνίδια στη σειρά και να τα κερδίσει και να αλλάξει όλες τις ισορροπίες!

Η Μάντσεστερ Σίτι θα είναι και πάλι κάπου εκεί. Μπορεί να μην περάσει τους 90, γιατί και πέρσι έλεγα ότι μπορεί να συμβεί εάν χαλαρώσει στο τέλος. Αλλά και πάλι της αρκούσε να πλησιάσει τους ενενήντα για να βγει πρώτη.

Ίδια κουβέντα γίνεται λοιπόν και τώρα σε αυτήν την αφετηρία του πρωταθλήματος 2023 – 24. Όποιος από τους αντιπάλους της θέλει να της πάρει το στέμμα, πρέπει να περάσει τους 90 ή στη χειρότερη να είναι κάπου εκεί κοντά. Οπωσδήποτε επάνω από τους 87. Οτιδήποτε λιγότερο, δεν αρκεί στην Άρσεναλ, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην Λίβερπουλ για να πάρουν το πρωτάθλημα από την Σιτι.

Επειδή είναι πολλές οι καλές ομάδες που έχει το πρωτάθλημα, Θα είναι πολύ σημαντικό εάν αυτές βοηθήσουν κάνοντας ζημιές στους πρωτοπόρους και κυρίως στην πρωταθλήτρια ώστε να έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό τοπίο! Η ποιότητα των ομάδων σίγουρα έχει βελτιωθεί ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς την περσινή εικόνα της Μπράιτον που βγήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη, της Μπρέντφορντ που πραγματικά κέρδισε τα χειροκροτήματα όλων με ακόμα μια υπέροχη χρονιά, της Άστον Βίλα αλλά και της Γουλβς όταν ανέλαβε κάποια στιγμή ο Λοπετέγι (που εν τω μεταξύ απομακρύνθηκε και αυτό είναι ένα ερωτηματικό  για την επόμενη μέρα στους «λύκους») και έκανε ζημιές σε ομάδες του Big 6.

Ο Μάρκο Σίλβα επίσης έμεινε στον πάγκο της Φούλαμ παρά τα πολλά  λεφτά που του έδιναν οι Σαουδάραβες και έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της φετινής χρονιάς του!

Από την άλλη θα αντιτάξει κάποιος και θα έχει και απόλυτο δίκιο, πως η Σίτι για μεγάλο διάστημα επέτρεψε στους αντιπάλους της να την αμφισβητήσουν στην χρονιά που τελείωσε, κυρίως έδωσε στην Άρσεναλ το περιθώριο να ξεφύγει με οκτώ βαθμούς αλλά τελικά οι κανονιέρηδες δεν άντεξαν! Δεν πρέπει όμως να ζητήσουμε και τα ρέστα από τον Αρτέτα, επειδή η Άρσεναλ δεν άντεξε, γιατί αν δεν υπήρχε αυτή να κρατήσει το ενδιαφέρον για μεγάλο διάστημα μέχρι τον Απρίλιο στη μάχη του τίτλου, η αλήθεια είναι πως θα είχε τελειώσει νωρίς το έργο! 

Για μένα είναι η πιο έτοιμη αυτή τη στιγμή για να κοντράρει τη Σίτι έχοντας κάνει πολύ καλές μεταγραφές. Οι μόνες άλλες δύο ομάδες που μπορώ να δω ότι έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε μία μάχη τίτλου, είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που στην δεύτερη χρονιά του Τεν Χαγκ  σαφέστατα θα έχει ακόμα περισσότερο την σφραγίδα του Ολλανδού τεχνικού στον τρόπο παιχνιδιού της και η Λίβερπουλ που έκανε τρεις εξαιρετικές μεταγραφές και ο Κλοπ ξέρει το έργο του πρωταθλητισμού. Όμως η ομάδα του πρέπει να βρει ξανά την σταθερότητά της και μικρά δείγματα της αξίας της είδαμε στα τελευταία 10 παιχνίδια της σεζόν.

Την Τσέλσι περιμένω καλύτερη, την Νιούκαστλ σταθερή αν και θα την επηρεάσει σαφέστατα το γεγονός ότι θα παίζει και μεσοβδόμαδα στην Ευρώπη και μάλιστα σε επίπεδο Champions League, με το ρόστερ της να μην είναι πολύ μεγάλο, ενώ τεράστιο ερωτηματικό είναι η Τότεναμ. Περίεργο είναι που λείπει η Λέστερ από την κατηγορία που την είχαμε συνηθίσει όλα τα τελευταία χρόνια να πρωταγωνιστεί, σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την επόμενη μέρα των ομάδων που ανέφερα παραπάνω στο κείμενο, Μπράιτον, Μπρέντφορντ, Άστον Βίλα , Φούλαμ και Γουλβς ενώ η Νότιγχαμ πρέπει να εμφανίσει στο παιχνίδι της την σταθερότητα που είχε από Γενάρη και μετά.

Θα ήθελα να δω πως θα συμπεριφερθεί και στην μεγάλη κατηγορία η Μπέρνλι του Κομπανί που έπαιξε απίστευτο ποδόσφαιρο στην Championship κερδίζοντας τον  τίτλο με περίπατο.

Έτοιμοι για τη σέντρα λοιπόν! Μία ευχή μόνο, πραγματικά το καλύτερο πρωτάθλημα που υπάρχει στον κόσμο να δικαιώσει και στην πράξη αυτόν τον τίτλο, χαρίζοντάς μας μία υπέροχη σεζόν, την οποία θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ολόκληρη με μετάδοση όλων των αγώνων από τα κανάλια NOVASPORTS.