Η Σκωτία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Κρεγκ Μπράουν!

Το ποδόσφαιρο της Σκωτίας πενθεί την απώλεια του Κρεγκ Μπράουν, ο οποίος ήταν ο τελευταίος προπονητής, που την οδήγησε σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Τα highlights της καριέρας του, οι πορείες του με τις μικρές εθνικές ομάδες των «χαϊλάντερς» και οι δύο «μονομαχίες» με την Εθνική μας ομάδα…



Η Σκωτία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Κρεγκ Μπράουν!

Πένθος στο ποδόσφαιρο της Σκωτίας. Ο Κρεγκ Μπράουν, ο οποίος έχει βάλει τη σφραγίδα του στο ποδόσφαιρο της χώρας, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Βρέθηκε στο τιμόνι της εθνικής ομάδας της χώρας του για μία οκταετία και μάλιστα είναι ο τελευταίος που την οδήγησε στα τελικά του Μουντιάλ. με την παρουσία της στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998.

Ξεκίνησε ουσιαστικά στην εθνική ομάδα ως βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό, όταν και ο Φέργκιοσον αναγκάστηκε να γίνει πρώτος προπονητής για μερικούς μήνες, μετά τον θάνατο του ομοσπονδιακού τεχνικού τότε Τζοκ Στιν.

Ο τελευταίος είχε πεθάνει στον πάγκο της ομάδας το 1985 στο παιχνίδι με την Ουαλία που σφράγισε την πρόκριση για το Μουντιάλ στο Μεξικό!

Όσον αφορά τον Κρεγκ Μπράουν, συζητάμε για τον μακροβιότερο προπονητή της εθνικής Σκωτίας, με τις δύο μεγάλες προκρίσεις στο EURO του 1996 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, να τον… διέπουν για πάντα.

Νωρίτερα, είχε στην Σκωτία στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων το 1989, ενώ τρία χρόνια μετά, σχεδόν η ίδια ομάδα έφτασε στα ημιτελικά του EURO 1992 με τις ελπίδες.

Σε αυτούς βασίστηκε όταν ανέλαβε το 1993 την εθνική ανδρών, με τα υπόλοιπα να είναι… ιστορία, και τους Σκωτσέζους να τον έχουν τοποθετήσει στο κάδρο, ως έναν από τους κορυφαίους, αν όχι τον ένα και μοναδικό, προπονητές που πέρασαν από την ιστορία τους.

 

Παραιτήθηκε το 2001, μετά από συνολικά 70 αγώνες, και το τελευταίο του ματς ήρθε απέναντι στη Λετονία, στη νίκη της Σκωτίας με 2-1, για τα προκριματικά του Μουντιάλ! Αυτή ήταν η 32η επικράτησή του στον πάγκο της, με την Εθνική μας ομάδα να τον συναντά δις: τον Δεκέμβριο του 1994 για τα προκριματικά του EURO, όταν και κερδίσαμε με 1-0 χάρη σε γκολ του Αποστολάκη, και τον Αύγουστο της επόμενης σεζόν, που ηττηθήκαμε με το ίδιο σκορ στο «Χάμπντεν Παρκ», με τον Άλι Μακόιστ να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα!

 

Δημήτρης Μανάκος