Είσαι ο Ντέκλαν Ράις και πρέπει να διαλέξεις: Μάντσεστερ Σίτι ή Άρσεναλ για την επόμενη πενταετία;

Η πιο σημαντική απόφαση στην καριέρα του Ντέκλαν Ράις είναι πλέον προ των πυλών. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Άρσεναλ διεκδικούν την υπογραφή του. Έστω ότι η Γουέστ Χαμ κάνει και τις δύο προσφορές αποδεκτές. Πού επιλέγεις να παίξεις για την επόμενη πενταετία;



Είσαι ο Ντέκλαν Ράις και πρέπει να διαλέξεις: Μάντσεστερ Σίτι ή Άρσεναλ για την επόμενη πενταετία;

Ώρα για δίλημμα. Ή για να το θέσουμε ακόμη πιο σοβαρά, ήρθε η ώρα για μία επιλογή… καριέρας. Ο Ντέκλαν Ράις έφτασε στο πικ του με τη Γουέστ Χαμ. Την τελευταία διετία τα κατάφερε όλα.

Ο Άγγλος μέσος έφτασε στην καλύτερη φάση της καριέρας του μέσα σε 700 ημέρες. Έγινε αρχηγός του συλλόγου, έκλεισε δεκαετία σε αυτόν, έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του περσινού Europa League και κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Γουέστ Χαμ, με το… captain στον ώμο, στον 21ο αιώνα.

Τα «σφυριά» έγιναν η δεύτερη ομάδα που σηκώνει το Europa Conference League και ο τελικός με τη Φιορεντίνα αποτέλεσε δεδομένα το τελευταίο παιχνίδι του Ντέκλαν Ράις με τη φανέλα τους. Από εδώ και πέρα, θα κληθεί να αποφασίσει πού θέλει να αγωνίζεται για την επόμενη - πιθανώς - πενταετία.

Αρχικά, οι επιλογές ήταν τρεις. Η Μπάγερν Μονάχου, η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι. Γνώριζε εξαρχής πως δεν θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στη Bundesliga και πως ιδανικά, επιθυμεί να παίξει ξανά στην Premier League, με διαφορετικό σύλλογο. Απορρίπτει λοιπόν τους Βαυαρούς και οι επιλογές του πλέον είναι δύο.

Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, που θέλει να βασίσει το παιχνίδι της σε αυτόν, καθώς θα αναπληρώσει το κενό που αφήνει με τη διαφαινόμενη αποχώρησή του ο Τόμας Πάρτεϊ. Και από την άλλη, οι πρωταθλητές Αγγλίας και Ευρώπης. Οι «πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα, οι οποίοι πάντως στην θέση του Ράις, στο «6άρι» τους, έχουν φυσικά τον Ρόδρι.

Είσαι λοιπόν ο Ντέκλαν Ράις και έχεις τη δυνατότητα να υπογράψεις σε μία εκ των δύο. Τι κάνεις, σε περίπτωση που η Γουέστ Χαμ αποδεχθεί και τις δύο προτάσεις; Ζυγίζεις πού θα παίζεις περισσότερο. Ένας πόντος στην Άρσεναλ. Σκέφτεσαι με ποια ομάδα έχεις μεγαλύτερες προοπτικές ώστε να κατακτήσεις τίτλους. Άρα, ένας πόντος στη Μάντσεστερ Σίτι.

Αναλογίζεσαι το οικονομικό της υπόθεσης. Οι «πολίτες» παίρνουν το προβάδισμα, καθώς πιθανότατα θα του έδιναν μεγαλύτερο συμβόλαιο. Έπειτα, σκέφτεσαι το σπίτι και την οικογένειά σου. Αν δεν θες να αποχωριστείς το Λονδίνο, μένεις σε αυτό και συμφωνείς με την Άρσεναλ.

Τα δεδομένα μοιάζουν σχεδόν… ίδια. Ποια λοιπόν έχει προβάδισμα; Το τελευταίο κριτήριο είναι σε ποια ομάδα «ταιριάζεις» περισσότερο. Πιθανώς στους «κανονιέρηδες». Ο Ράις είναι ο ποδοσφαιριστής που μένει μπροστά από τα στόπερ και δεν είναι… Γκιντογκάν. Ούτε πιθανώς θα γίνει τέτοιος στα χέρια του Πεπ Γκουαρδιόλα. Κρατάς λοιπόν το… σπίτι σου, μένεις στο Λονδίνο, τα βρίσκεις με την Άρσεναλ και γίνεσαι ο απόλυτος ηγέτης της μεσαίας γραμμής της!

Δημήτρης Μανάκος