Με τέτοιο υλικό η Αγγλία μπορεί να πάρει το EURO 2024! Αρκεί να βοηθήσει και ο Σαουθγκέιτ και να μην βάλει πάλι… χειρόφρενο!

Η Εθνική Αγγλίας είναι σοβαρή. Είτε παίζει με τη Γαλλία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είτε με τη Βόρεια Μακεδονία στο «Ολντ Τράφορντ», παρουσιάζεται το ίδιο ανταγωνιστική. Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ βελτιώνεται και πιθανώς, η συνταγή της επιτυχίας που αναζητούσε, να βρίσκεται μπροστά του. Ράις, Άρνολντ και Μπέλινγχαμ συνιστούν μία εκπληκτική τριάδα στη μεσαία γραμμή, και αν άπαντες είναι καλά, τα «τρία Λιοντάρια» έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου στο EURO 2024. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Με τέτοιο υλικό η Αγγλία μπορεί να πάρει το EURO 2024! Αρκεί να βοηθήσει και ο Σαουθγκέιτ και να μην βάλει πάλι… χειρόφρενο!

Προφανώς και οι αναμετρήσεις με τη Μάλτα και τη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι δυνατόν να αποτελούν κριτήριο. Οι διαφορές της εθνικής Αγγλίας με τις εν λόγω ομάδες είναι τεράστιες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει ούτε στο ελάχιστο το γεγονός πως τα «τρία Λιοντάρια» μπήκαν στο γήπεδο, αποφασισμένα να παίξουν δυνατά την αναμέτρηση.

Σε διαφορετική περίπτωση άλλωστε, θα ήταν πολύ εύκολο να δώσουν «λαβές» στον Τύπο, ο οποίος πολλάκις δεν έχει διστάσει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ. Δεν είχε το δικαίωμα όμως στην προκειμένη περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο. Οι Άγγλοι επικράτησαν με 4-0 της Μάλτας και εν συνεχεία, επέστρεψαν στη βάση τους, για να συντρίψουν με 7-0 τη Βόρεια Μακεδονία, στην τέταρτη φορά που πράττουν κάτι τέτοιο, εντός έδρας, σε ολόκληρη την ιστορία τους, με το ιδιαίτερο της υπόθεσης να είναι πως οι δύο εξ’ αυτών έχουν έρθει με τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ στον πάγκο.

Πολυτιμότερος της συνάντησης ήταν δεδομένα ο Μπουκάγιο Σάκα με το «παρθενικό» χατ-τρικ της καριέρας του, αλλά το σημαντικότερο όλων, και πολύ δε περισσότερο, αυτό που πρέπει να κρατήσει ο Σαουθγκέιτ, είναι πως η Αγγλία φαίνεται να έχει βρει την τριάδα στο κέντρο του… μέλλοντός της.

Ο Ντέκλαν Ράις είναι ξεκάθαρα το «εξάρι» της ομάδας. Ο αρχηγός της Γουέστ Χαμ, ο οποίος πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν φέτος, πήρε ευρωπαϊκό τίτλο και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη δύσκολη παραμονή των «σφυριών», έχοντας ήδη… αναγκάσει την Άρσεναλ να προβεί σε πρόταση – ρεκόρ για να τον αποκτήσει.

Συνεχίζουμε με τον Τζουντ Μπέλινγχαμ. Τον μοναδικό ποδοσφαιριστή στην ιστορία των «τριών Λιονταριών», που σκόραρε σε μία εκ των δύο κορυφαίων διοργανώσεων τω εθνικών ομάδων, πρώτος από τους υπόλοιπους, ενώ δεν αγωνιζόταν στο «Νησί». Ο νεαρός ήταν κομβικός στην πορεία… πρωταθλητισμού της Μπορούσια, με την απουσία του στα τελευταία ματς να αποτελεί και μία από τις αιτίες που οι Βεστφαλοί έχασαν τον τίτλο.

Το ταλέντο που διαθέτει είναι αδιαπραγμάτευτο και η εξέλιξη που θα έχει στις τάξεις της Ρεάλ Μαδρίτης, απλώς καθιστά απαραίτητη την παρουσία του στην Αγγλία, με τον Μπέλινγχαμ να συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο αμυντικά, λόγω των τρεξιμάτων του, όσο και επιθετικά, με τις ιδέες και την τεχνική κατάρτιση που διαθέτει.

Ο τρίτος αυτής της πολύ καλής τριάδας, είναι δεδομένα ο Αλεξάντερ Άρνολντ. Βγάζοντας από τη συζήτηση το γεγονός πως σε αμφότερες αναμετρήσεις της Αγγλίας, ο Άρνολντ φόρεσε το «10», είναι προφανές πως η θέση του είναι στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Δεν φέρει ιδιαίτερα αμυντική ευθύνη, δεν χρειάζεται να μαρκάρει διαρκώς κάποιον στο ένας εναντίον ενός και πλέον, έχει το καθαρό μυαλό να δημιουργεί όταν η μπάλα φτάσει στα πόδια του.

Το είδαμε με τη Λίβερπουλ, στα 10 τελευταία ματς της προηγούμενης σεζόν, στα οποία ήταν εξαιρετικός, όπως και στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις με τη χώρα του, με την εξόρμηση στη Μάλτα να τον βγάζει και πολυτιμότερο της συνάντησης, μην έχοντας χάσει μονομαχία, και έχοντας πετύχει ένα πολύ όμορφο γκολ.

Προφανώς και συζητάμε για την τριάδα του… μέλλοντος της Εθνικής Αγγλίας, η οποία θεωρώ πως αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει και το «κλειδί» σε μία πετυχημένη πορεία στο επικείμενο EURO του 2024, στη Γερμανία.

Δικαίως η Αγγλία λογίζεται ως το δεύτερο φαβορί πίσω από τη Γαλλία. Εξαιρώντας άλλωστε τον τελικό των «μπλε» με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο που παρήλθε, το ματς του τουρνουά ήταν αυτό της ομάδας του Σαουθγκέιτ με αυτή του Ντεσάν. Την κόντραρε στα ίσα, δικαιούνταν κάτι περισσότερο, ηττήθηκε από ένα γκολ του Ζιρού και από μία σπανίως κακή εκτέλεση πέναλτι του Χάρι Κέιν, που νωρίτερα είχε ισοφαρίσει.

Σαφώς, καμία τριάδα από μόνη της, όσο ποιοτική και αν είναι, δεν εγγυάται την επιτυχία. Αλλά η Αγγλία διαθέτει και παίκτες με εμπειρία, που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε μεγάλες διοργανώσεις. Ας μην ξεχνάμε τον Τζόρνταν Πίκφορντ, που συνηθίζει να είναι πάντα καλός, τον Λουκ Σο και τον Χάρι Μαγκουάιρ που μεταμορφώνονται με τη φανέλα της, τον Μπουκάγιο Σάκα που εξελίσσεται σε… σταρ της ομάδας, και τον Τζακ Γκρίλις με τον Κέιν, που αποτελεί και με τη «βούλα» τον all time scorer της.

Όλοι μαζί μπορούν να το κάνουν και θεωρώ πως η ώρα της Αγγλίας μπορεί να έρθει στο EURO 2024. Το χρωστάει στον εαυτό της, έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως μπορεί το τρόπαιο να έρθει επιτέλους πίσω στο σπίτι! Φτάνει ο Σαουθγκέιτ να μην βάλει πάλι… χειρόφρενο και αφήσει ελεύθερους Κέιν Ράις, Μπέλινγχαμ, Άρνολντ Σάκα και Στόουνς, να αποδείξουν στο εν λόγω τουρνουά, για ποιον λόγο ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, ασχολείται μαζί τους…