Άρσεναλ: Ένας κερδισμένος βαθμός ή δύο πεταμένοι; Μόνο στο «Έτιχαντ» θα το μάθει!

Ο Μικέλ Αρτέτα μπορεί να σκέφτεται πως ναι μεν δεν έχασε στο «Άνφιλντ», αλλά από την άλλη, βρέθηκε και με δύο γκολ μπροστά στο σκορ πριν από το μισάωρο. Πως θα έπρεπε να έχει κερδίσει. Από την άλλη όμως, δεδομένη απάντηση για το αν συζητάμε για έναν βαθμό κερδισμένο ή για δύο χαμένους, δεν θα πάρουμε. Τουλάχιστον μέχρι τις 26 Απριλίου. Έως ότου η Άρσεναλ να πάει στο «Έτιχαντ» και να παίξει για… δύο αποτελέσματα, για να συνεχίσει να προπορεύεται στον δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2004! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Άρσεναλ: Ένας κερδισμένος βαθμός ή δύο πεταμένοι; Μόνο στο «Έτιχαντ» θα το μάθει!

Μιλάμε για το ματς της χρονιάς. Την πιο «χορταστική» ισοπαλία που έχουμε παρακολουθήσει φέτος. Ένα παιχνίδι που αναδεικνύει πλήρως το μεγαλείο της Premier League, με δύο ομάδες που έχουν την δυνατότητα να κυριαρχήσουν στο παιχνίδι τους, να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και στο φινάλε να αισθάνονται αδικημένες που δεν κέρδισαν.

Ίσως η Λίβερπουλ του δευτέρου ημιχρόνου στο «Άνφιλντ», να είναι η καλύτερη που έχουμε παρακολουθήσει σε ολόκληρη τη σεζόν, με εξαίρεση φυσικά το ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προφανώς και εκείνο το 7-0 δεν έχει μέτρο σύγκρισης, αλλά από την άλλη πλευρά, ο τρόπος που κυριάρχησε στο δεύτερο ημίχρονο με την Άρσεναλ, απλώς ανέδειξε πως οι «κόκκινοι» έχουν αδικήσει τον εαυτό τους φέτος.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος αναρωτιέται ακόμη για ποιον λόγο η Άρσεναλ εξακολουθεί, από τον Σεπτέμβριο, να βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ας παρακολουθήσει τα πρώτα 40 λεπτά στο «Άνφιλντ». Διότι η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, η οποία δεν έχει κερδίσει σε αυτό το γήπεδο από το 2012, μπήκε μέσα για να κάνει το παιχνίδι της και να μην επιτρέψει στη Λίβερπουλ να βρει ρυθμό σε καμία περίπτωση.

Επί της ουσίας, έκανε το «Άνφιλντ» να… σιγήσει και φυσικά σε αυτό βοήθησαν το γκολ του Μαρτινέλι στο ξεκίνημα και το δεύτερο από τον Γκαμπριέλ Ζεσούς στο 28ο λεπτό, που στη μετάδοση με έκανε να επισημάνω πως οι «κανονιέρηδες» μοιάζουν να κάνουν… προπόνηση στην έδρα της Λίβερπουλ.

Όλα άλλαξαν με τη μείωση του σκορ και το γκολ του Σαλάχ πριν από το φινάλε του πρώτου μέρους και εν συνεχεία ο Μικέλ Αρτέτα επέλεξε να δώσει χώρο στους γηπεδούχους και να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Πρακτικά δεν του βγήκε, όχι μόνο επειδή ισοφαρίστηκε στο 85ο λεπτό, αλλά επειδή ενδιάμεσα έχει μεσολαβήσει η άστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μοχάμεντ Σαλάχ και μερικές καίριες επεμβάσεις του Ράμσντεϊλ, τόσο στον Αιγύπτιο, όσο και στον Ντάργουιν Νούνιες.

Μετά το 2-2 και την ισοφάριση του Φιρμίνο, που πάντα βρίσκει τον τρόπο να σκοράρει απέναντι στην Άρσεναλ, όπως και στον πρώτο γύρο, οι Λονδρέζοι μοιάζουν να «πνίγονται». Εκεί, ο γκολκίπερ τους κάνει το ματς της… ζωής του. Ο Άαρον Ράμσντεϊλ είναι εκπληκτικός, κάνει την επέμβαση της σεζόν στο σουτ του Σαλάχ και εν συνεχεία μία ακόμη, ακόμη πιο εντυπωσιακή, στον Κονατέ που δεν μπόρεσε να «φυσήξει» την μπάλα στα δίχτυα.

Το ματς λήγει και αισθάνεσαι πως η Λίβερπουλ νιώθει ότι θα μπορούσε να το έχει κερδίσει και πως η Άρσεναλ είναι μπερδεμένη. Από τη μία προηγήθηκε με 2-0, από την άλλη δέχθηκε γκολ στο 85’ και παράλληλα, είχε μία στιγμή στο 96’, σε μία λάθος πάσα του Μαρτινέλι να το «κλέψει». Από τη στιγμή όμως που ο γκολκίπερ της αναδείχθηκε σε κορυφαίο της συνάντησης, ο Αρτέτα γνωρίζει, όπως και δήλωσε άλλωστε, πως καλώς ή κακώς θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη με τον έναν βαθμό.

Στην ρεαλιστική βάση του πράγματος όμως, ο ένας βαθμός έχει δύο αναγνώσεις. Πας στο «Έτιχαντ» στις 26 του μηνός, δεν χάνεις και έχεις ξεκάθαρο πλεονέκτημα για τον τίτλο. Αν από την άλλη ηττηθείς, έχοντας πάρει όλα τα υπόλοιπα ματς, με Γουέστ Χαμ και Σαουθάμπτον να προηγούνται του ντέρμπι, πρέπει να καταστήσεις σαφές πως θα είναι μία ήττα διαχειρίσιμη.

Και το λέμε αυτό διότι ακόμη και τα γκολ των Σίτι και Άρσεναλ είναι κοντά και διόλου απίθανο θεωρείται τη δεδομένη χρονική στιγμή να φτάσουμε στο σημείο που η διαφορά τερμάτων θα διαδραματίσει τον δικό της ρόλο.

Για αυτό, στο «Έτιχαντ» θα καταφέρει να αντιληφθεί η Άρσεναλ αν αυτός ο βαθμός από το «Άνφιλντ» της έκανε καλό. Διότι στο τέλος της ημέρας, αν δεν μπορείς να κερδίσεις, πρόσεξε να μην το χάσεις, και από τη στιγμή που η διαφορά μένει σε απόσταση νίκης, το ντέρμπι στο Μάντσεστερ θα καθορίσει εν πολλοίς και τον τίτλο. Ένα πρωτάθλημα στην κόψη του ξυραφιού, που θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέχρι το τέλος, με την Άρσεναλ να αξίζει φυσικά τον σεβασμό όλων για αυτό που πράττει σε ολόκληρη τη σεζόν!