Λίβερπουλ: Η ώρα της αλήθειας...

Ο σχετικά εύκολος αποκλεισμός της Λίβερπουλ από την Ρεάλ Μαδρίτης φέρνει τον Γιούργκεν Κλοπ μπροστά σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Ο κύκλος αυτής της ομάδας έκλεισε και ο Γερμανός τεχνικός πρέπει να δει την αλήθεια κατάματα.



Λίβερπουλ: Η ώρα της αλήθειας...

Λιγότερο από ένα χρόνο στο Παρίσι η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ κατέβαινε στον τελικό του Champions League ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, που θα ήταν και το 7ο στην ιστορία του συλλόγου. Εκείνο το βράδυ όμως η Λίβερπουλ έπεσε σε έναν ανίκητο Κουρτουά και σε μια αντεπίθεση έχασε το κύπελλο. Μπορεί η Ρεάλ να έφυγε νικήτρια από τον τελικό, αλλά όλοι είχαν παραδεχτεί τους «κόκκινους» οι οποίοι έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο σε όλη την σεζόν και έφτασαν στο σημείο να διεκδικούν και τους τέσσερις διαθέσιμους τίτλους της σεζόν.

Η σιγουριά αυτή ανάγκασε και τον ίδιο τον Κλοπ αμέσως μετά τον τελικό να προβεί στην περίφημη δήλωση πως κλείστε από τώρα εισιτήρια για τον τελικό της επόμενης σεζόν στην Κωνσταντινούπολη. Λίγους μήνες μετά όμως, η Λίβερπουλ όχι μόνο δεν θα βρεθεί στην Πόλη, αλλά μετά και τον αποκλεισμό της Τετάρτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», μένει με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της 4ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Μια πιθανή αποτυχία βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την ομάδα και το στάτους της, κάτι που δεν αποκλείεται αφού θα πρέπει να ξεπεράσει τόσο την Τότεναμ όσο και τη Νιούκαστλ, ενώ θα πρέπει να έχει το νου της και για την εντυπωσιακή Μπράιτον του Ντε Τζέρμπι.

Η αλήθεια είναι - και καλό είναι να το παραδεχτούν και στο «Άνφιλντ» - πως η φετινή Λίβερπουλ δεν έχει καμία σχέση με αυτή των προηγούμενων χρόνων. Με λίγα λόγια ο κύκλος της έχει κλείσει. Και αυτό φάνηκε κυρίως στις δύο αναμετρήσεις με τους Μαδριλένους. Και αν στο πρώτο ματς το 2-0 του πρώτου εικοσαλέπτου φανέρωνε τις δυνατότητες των «κόκκινων», η κατάρρευση στη συνέχεια σαν χάρτινος πύργος έδειξε όλες τις παθογένειες της ομάδας. Και οι παθογένειες αυτές φάνηκαν και στη ρεβάνς. Ναι, πράγματι το 5-2 είναι δύσκολο να ανατραπεί, αλλά αν μπορούσε κάποια ομάδα να το κάνει αυτή ήταν η Λίβερπουλ (ποιος μπορεί να ξεχάσει το 4-0 στα ημιτελικά κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Μέσι). Στην Μαδρίτη όμως, φάνηκε πως όσα ημίχρονα και να έπαιζαν, ποτέ θα μπορούσε η Ρεάλ να απειληθεί.

Ο Κλοπ πιο τολμηρός από ποτέ - ίσως και λόγω των απουσιών στην μεσαία γραμμή - παρέταξε τέσσερις επιθετικούς με στόχο ένα γρήγορο γκολ που θα δημιουργούσε εκείνες τις συνθήκες πίεσης στον αντίπαλο ώστε να βάλει στην άκρη του μυαλού του ότι μπορεί και να γίνει η «στραβή». Αυτό όμως ήταν μόνο στο μυαλό του Γερμανού τεχνικού, γιατί στον αγωνιστικό χώρο η εικόνα ήταν διαφορετική. Ο Άλισον ήταν αυτός που κράτησε το μηδέν στο πρώτο ημίχρονο και η Ρεάλ δεν αισθάνθηκε ποτέ την πίεση που θα μπορούσε να είχε από μια ομάδα που τα έπαιζε όλα για όλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μοναδική αξιόλογη επιθετική προσπάθεια ήρθε μετά το γκολ του Μπενζεμά όταν όλα είχαν κριθεί.  

Και πώς να γίνει αυτό όταν βασικός ξεκινάει ο 37χρονος Μίλνερ. Χρυσός και άγιος αλλά το 2023 δεν γίνεται η Λίβερπουλ να παίζει αγώνα πρόκρισης με τον Μίλνερ βασικό. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός πως για τους «κόκκινους» θεωρήθηκε τεράστια απώλεια ο Μπαΐτσετιτς, ο οποίος φέτος πήρε το βάπτισμα του πυρός στην πρώτη ομάδα. Η τεράστια διαφορά φάνηκε ακόμα και στον πάγκο. Την ώρα που ο Αντσελότι έβαζε τον διεθνή Γάλλο Τσουαμενί, ο Κλοπ αναγκάστηκε να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Τσάμπερλεϊν. Με τους Τιάγκο και Χέντερσον εκτός και τον Κεϊτά «φευγάτο» ο Κλοπ έπρεπε να στηριχθεί σε έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι τέτοιου επιπέδου.

Ο Γερμανός στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα τόνισε πως πλέον η Λίβερπουλ θα δει την συνέχεια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από την τηλεόραση, έχοντας αποκλειστεί μάλιστα από την φάση των «16», για μια ομάδα που μετρούσε τρεις τελικούς την τελευταία πενταετία.

Για αυτό, το καλοκαίρι στο Λίβερπουλ πρέπει να είναι ώρα αποφάσεων και μεγάλων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο αγωνιστικό, όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Μόνο έτσι θα μπορέσει ξανά ο Γιούργκεν Κλοπ να γίνει το ίδιο ανταγωνιστικός και να μην δει την Ρεάλ Μαδρίτης να συνεχίζει την κυριαρχία της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.  

Θοδωρής Βασίλης