Το τακτικό πλάνο του Χάου για την έξοδο της Νιούκαστλ στο Champions League

Η προσπάθεια της Νιούκαστλ να εξελιχθεί σε μια ομάδα με μόνιμη παρουσία στην τετράδα της Premier League και στους ομίλους του Champions League, ξεκίνησε την φετινή σεζόν. Αρχιτέκτονας αυτής της προσπάθειας είναι φυσικά, ο Έντι Χάου. Έχει καταφέρει να συνδυάσει το γρήγορο επιθετικό ποδόσφαιρο με ασταμάτητη πίεση σε όλο το γήπεδο και μια στιβαρή αμυντική λειτουργία.  



Το τακτικό πλάνο του Χάου για την έξοδο της Νιούκαστλ στο Champions League

Ο 45χρονος, που ήταν η βασική επιλογή της καινούργιας διοίκησης, δημιούργησε την ομάδα και το πλάνο που θα εκπληρώσουν τους στόχους του συλλόγου.  

Επιθυμία του Χάου η αμεσότητα στην επίθεση

Έχοντας 1.91 άμεσες επιθέσεις, ούσα τρίτη στη λίστα πίσω από Λίβερπουλ και Άρσεναλ, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η ομάδα του Χάου αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι. Aκόμα ένα στατιστικό που δείχνει την προτίμηση των ποδοσφαιριστών του Χάου να τρέξουν, είναι οι 176 φορές που προσπάθησαν να περάσουν τον αντίπαλο με ντρίπλα (18,8 φορές ανά 90') και την κατατάσσουν έκτη στην Premier League στην σχετική λίστα.

Στο παρακάτω γράφημα της Opta βλέπουμε τον τρόπο που επιλέγουν οι παίκτες του Χάου να εναλλάσσουν την μπάλα μεταξύ τους συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες της Premier League. Όσο πιο ψηλά και αριστερά βρίσκεται μια ομάδα στο γράφημα τόσο πιο γρήγορο και άμεσο είναι το παιχνίδι της ενώ όσο πιο χαμηλά και δεξιά τόσο πιο αργό και περίπλοκο.

Πίεση: η λέξη κλειδί στην αντιμετώπιση του αντιπάλου

Η Νιούκαστλ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την μέση διάρκεια πίεσης του αντιπάλου (6.96 δευτερόλεπτα), έχει το τέταρτο χαμηλότερο PPDA (μεταβιβάσεις αντιπάλου ανά αμυντική παρέμβαση) με μέσο όρο 11.3, ενώ είναι και στην πρώτη πεντάδα ομάδων που δημιουργούν καταστάσεις πίεσης στον αντίπαλο (15.3 ανά αγώνα). Το 52% αυτών των καταστάσεων γίνονται στο χώρο του κέντρου (υψηλότερο ποσοστό στην κατηγορία) αλλά μόλις το 25,7% λαμβάνει χώρα στο επιθετικό τρίτο της Νιούκαστλ.

Η πίεση αυτή όμως, δεν επιφέρει καρπούς. Με την βοήθεια του γραφήματος της Opta βλέπουμε πώς κατέληξε κάθε φορά που η πίεση οδήγησε στην ανάκτηση της κατοχής της μπάλας στα πρώτα 40 μέτρα του αντιπάλου. Οι «καρακάξες» βρίσκονται στην πρώτη θέση στην κατηγορία με 210 υψηλά κλεψίματα χωρίς όμως να παίρνουν κάτι από αυτά, καθώς μόλις 24 κατέληξαν σε τελική, με τα γκολ να είναι μόλις τέσσερα.

Ο τρόπος που «χτίζεται» η επίθεση, βοηθά στο να απειλείται λιγότερο

Ο Χάου έχει επιλέξει να χτίζει τις επιθέσεις από την άμυνα. Η ομάδα του επιχειρεί 76.2 μακρινές μπαλιές ανά αγώνα. Χαρακτηριστικό αυτής της επιλογής είναι τα «ελεύθερα» που εκτελεί ο Πόουπ με μέσο μήκος τα 48.4 μέτρα (τρίτος στην σχετική κατάταξη της Premier League). Έτσι, η Νιούκαστλ καταφέρνει να κρατάει τους αντιπάλους μακριά από τα καρέ της καθώς, είναι 16η στη λίστα με τις περισσότερες επαφές της μπάλας στην περιοχή της από αντιπάλους (57.6 ανά αγώνα) και 19η σε αυτή με τις περισσότερες επαφές στο δικό της αμυντικό τρίτο με 180.7 ανά παιχνίδι. Ταυτόχρονα, οι παίκτες του Χάου δεν ρισκάρουν τις μεταβιβάσεις τους στην άμυνα καθώς τα μόλις τέσσερα λάθη που έχουν οδηγήσει σε τελική αντιπάλου την τοποθετούν πρώτη στη σχετική λίστα.

Αντώνης Παπαδόπουλος